用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 領思密集Vs ABA training
樓主: 奀珠
go

領思密集Vs ABA training [複製鏈接]

回覆:clingy 的帖子

多謝咁多位嘅意建同幫忙,有機會下星期開始training , 有咩再同大家share。

回覆:clingy 的帖子

咁似乎我仔啱ABA, 九龍區有冇介紹?

回覆:Sandyf 的帖子

嶺南

回覆:lovesumsum 的帖子

嶺南?機構名?ABA training ?

引用:回覆+lovesumsum+的帖子 想請教一下是哪一

原帖由 Sandyf 於 15-03-04 發表
回覆 lovesumsum 的帖子

想請教一下是哪一間幼稚園容許shadow 嗎?係唔係要自己搵shadow老師? ...
嶺南

回覆:奀珠 的帖子

Update 吓阿仔近況,最終排到ARN上home base, 已經上咗一個半月,有以下進展:
1) eye contact 實在好多,無之前咁浮,有時佢會同我笑住對望超過5秒。
2) 識得用手指指著想要嘅嘢,同講出嗰樣物件(多數係佢想食嘅嘢)
3)簡單對答,例如揸住蘋果問佢係咩嚟,佢會答Apple
4) 大小肌好咗
5)願意聽指令
期待有更多進步

回覆 奀珠 的帖子

希望大家小朋友快快進步!

引用:Update+吓阿仔近況,最終排到ARN上home+bas

原帖由 奀珠 於 15-05-25 發表
Update 吓阿仔近況,最終排到ARN上home base, 已經上咗一個半月,有以下進展:
1) eye contact 實在好多,無 ...
其實Dr Trodd 俾什麼supplement會令大肌肉好咗?

回覆:領思密集Vs ABA training

想問吓如果我小朋友(3歳9個月大)是懷疑自閉症譜系,在一主流學校讀K1,現在每星期接受ST、OT、社交班各一堂和每月一堂PT,言語稍遲三個月、認知OK、與家人互動交流不俗,惟社交和情緒差,是否需要上ABA Training呢?因ABA Training費用不菲,亦不想令小朋友overloaded。謝謝。

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-05-25+發表Update

原帖由 Destination121 於 15-05-25 發表
其實Dr Trodd 俾什麼supplement會令大肌肉好咗?
雖然我有每隻supplement上網睇,不過我唔係好確定係唔係L-carnitine, 其他媽媽知道,請指教。

引用:想問吓如果我小朋友(3歳9個月大)是懷疑自

原帖由 chingchingma89 於 15-05-25 發表
想問吓如果我小朋友(3歳9個月大)是懷疑自閉症譜系,在一主流學校讀K1,現在每星期接受ST、OT、社交班各一 ...
我都係新手媽媽,實在無咩資格幫你分析,不過可以share吓目前進展。
阿仔確診時兩歲半,上咗3個月密集,雖然有進步,不過好慢。另外因為佢幾大脾氣,我有consult 醫生(Dr Trodd), 佢覺得概然係行為問題,就建議ABA。事實上,上咗1個月ABA,見到阿仔進步快過3個月嘅密集。可能密集係小組,(姑娘話有時其他小朋友做活動時,佢喺度發夢。),ABA係單對單,佢無機會發夢。

另一個開心係,之前因為唔肯坐定+唔聽指令+未識講嘢,考間間幼稚園都唔收。上個月考另一間,group interview, 肯坐定聽故事,肯聽老師指示做配對圖形,收咗阿仔讀K1。

回覆:領思密集Vs ABA training

其實ABA單對單在家中訓練是否好過上早期啟導課程呢?那項會見效?

引用:其實ABA單對單在家中訓練是否好過上早期啟

原帖由 vincelo29 於 15-05-31 發表
其實ABA單對單在家中訓練是否好過上早期啟導課程呢?那項會見效?
唔清楚你提到嘅課程內容係咩,比較唔到。我個仔明顯係ABA啱佢多啲。

當然,我哋亦好彩預到好嘅治療師。而ABA最大嘅缺點好明顯係貴。

引用:當然,我哋亦好彩預到好嘅治療師。而ABA最

原帖由 奀珠 於 15-05-31 發表
當然,我哋亦好彩預到好嘅治療師。而ABA最大嘅缺點好明顯係貴。
但我上門的ABA治療師是一星期來兩堂,每堂兩小時

回覆:vincelo29 的帖子

開始時上網睇都係話用ABA訓練A仔要每星期15小時。另外我有聽過有個小朋友開始時一星期5日,每堂3個鐘,上咗一段時間,父母覺得ok,就改每星期兩日,不過進步就慢咗好多,我唔清楚呢個係咪個別例子,還是有其他原因。

‹ 上一主題|下一主題