用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 領思密集Vs ABA training
go

領思密集Vs ABA training [複製鏈接]

我個仔上了領思密集訓個半月,暫時未見顯著進步,Dr Trodd建議我俾個仔上ABA, 今日去little kids 了解過,不過我同老公個心15/16, 唔知應該繼續俾佢上領思,定轉ABA, 有無家長可以分享吓?謝謝!

3    0    0    0

回覆:領思密集Vs ABA training

請問ABA係咪每星期15小時1對1訓練?

回覆:funghon 的帖子

我打算係上15小時

ABA成效好過小組密集,始終是一對一,但唔知little kids 好唔好!

引用:我打算係上15小時 +

原帖由 奀珠 於 15-02-26 發表
我打算係上15小時
呢d課程超級貴,好驚俾左咁多錢,但成果一般。

引用:我個仔上了領思密集訓個半月,暫時未見顯著

原帖由 奀珠 於 15-02-25 發表
我個仔上了領思密集訓個半月,暫時未見顯著進步,Dr Trodd建議我俾個仔上ABA, 今日去little kids 了解過, ...
Is Little Kids good or not?  Are they a new company?

http://www.autism.hk/aba.htm#faq_tc
呢到有教點選擇aba課程 希望幫到你

回覆:fishinlove 的帖子

Thx for sharing.
暫時問咗幾間,除咗little kids, 其他都要waiting

Little kids 你search下D comments 好唔好!

回覆:lulumelody 的帖子

已經search過,comment唔多,而且唔係上過嘅家長。其實我prefer ARN多啲,不過唔知要排到幾時。

引用:已經search過,comment唔多,而且唔係上過

原帖由 奀珠 於 15-02-27 發表
已經search過,comment唔多,而且唔係上過嘅家長。其實我prefer ARN多啲,不過唔知要排到幾時。

...
What is ARN?

回覆:Destination121 的帖子

Autism recovery network

想問樓主是否係Dr Trodd 做biomedical?做了多久?成效如何?

回覆:lulumelody 的帖子

都係剛剛開始咗個兩個月,最明顯係佢大肌肉強咗,上樓梯叻咗,另外講嘢多咗音,不過只係鸚鵡學舌,未能對答。
反而我覺得個仔最大進步喺介口後一星期到(當時未開始睇Dr Trodd),佢情緒有顯著改善。
綜合阿仔啲報告,Dr Trodd覺得介口+supplement 應該幫到佢,可能佢聽我講阿仔多行為問題,所以建議ABA training.

回覆:奀珠 的帖子

我個女上咗ABA 加school shadowing一年多後進步咗好多。但每個小朋友都唔同,唔係個個都 work。

回覆:lovesumsum 的帖子

請問咩係school shadowing?

我仔曾經上過ABA幾個月,成效一般。每個小朋友都唔同,建議你睇多幾間。

引用:Thx+for+sharing.+ 暫時問咗幾間,除咗litt

原帖由 奀珠 於 15-02-27 發表
Thx for sharing.
暫時問咗幾間,除咗little kids, 其他都要waiting
little kids差唔多係全港最平嘅aba了。aba效果同導師水平,投入程度有好大關係

引用:我個仔上了領思密集訓個半月,暫時未見顯著

原帖由 奀珠 於 15-02-25 發表
我個仔上了領思密集訓個半月,暫時未見顯著進步,Dr Trodd建議我俾個仔上ABA, 今日去little kids 了解過, ...
aba特別適合需要基礎課程的小朋友,唔識與人配合,關注他人,聽指令,服從的小朋友,可以試ABA

‹ 上一主題|下一主題