用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網vs11網
go

41網vs11網 [複製鏈接]

41網各有男女神校一間, 但僧多粥少. 相反11網情況會唔會好D. ??
   3    0    0    0

回覆:41網vs11網

唔只好啲,係好好多
你諗下抽唔中LS MCS會滾咗去邊
除非一早決定抽聖家(女仔)
男仔直頭除LS外選擇一般,一早決定乙一抽如新華德你甘唔甘心?隔離版話全級考20都唔係band 1。

siden 發表於 15-2-23 10:02
唔只好啲,係好好多

想問下男仔抽11既話有邊幾間建議的呢?
另外瑪利曼係唔係屬於12網的呢. 呢間女校又點睇呢?
其實我自己對11網冇認識, 同朋友閒談中傾開所以想知多點點. 謝謝.

klm402 發表於 15-2-23 09:39
41網各有男女神校一間, 但僧多粥少. 相反11網情況會唔會好D. ??
其實睇你想入咩學校?

係41網, 唔入單性學校, 基華, 兩間華德, 九官乙一中既機會應該超過80%.

係11網, 除非揀二/三線學校做乙一(如李陞, 聖嘉祿....), 唔係乙一中既機會應該都係一半一半
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-24 11:25
其實睇你想入咩學校?

係41網, 唔入單性學校, 基華, 兩間華德, 九官乙一中既機會應該超過80%.
HKPAPA 41男仔得LS一間, 其他放乙二中既機會都微, 想知道11,12網會唔會平均點.

klm402 發表於 15-2-24 13:36
HKPAPA 41男仔得LS一間, 其他放乙二中既機會都微, 想知道11,12網會唔會平均點.
...
期實都係睇下你係咪一定要抽單性神校, 如果係, 邊區分別不大, 唔係既話, 應該係41網會安全D.

抽男校, 係12網同41網結果都係一樣, 乙一抽唔中, 乙二仲有機會抽到D可接受既學校機會都非常低.

抽女校, 一定係12網同41網好, 各有3間可選, 唔要大熱個間都會都唔差, 不過都係乙一唔中乙二可能唔知去咗邊

11網只可抽女校, 得2間, 機會唔見得好過12網同41網, 唯一好處係今年仲可以有防寶線放乙二/三 (下年應該只可放乙二), 但防寶線既學校, 係自行階段都收生不足既學校.

之前已經講過, 係11網同12網, 就算你唔抽單性學校, 乙一都未必入到(如果你甘心放D二線, 或者用嚟防寶既就另計), 反而係41網, 你抽雙性學校入到既都機會一定高D.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:klm402+發表於+15-2-24+13:36+HKPAPA

原帖由 hkpapa852 於 15-02-24 發表
期實都係睇下你係咪一定要抽單性神校, 如果係, 邊區分別不大, 唔係既話, 應該係41網會安全D.

抽男校, 係12 ...
想請教下41男女校,兩間華德、華基、拔小同九龍塘官小點選好??

呢幾間都超額,拔小又好少位,咁其實係咪都難入過男校/女校?我個係囡,有個細佬跟尾,猶豫緊家姐抽唔抽女校好......

引用:Quote:klm402+發表於+15-2-24+13:36+HKPAPA

原帖由 hkpapa852 於 15-02-24 發表

抽男校, 係12 ...
Thx!我一直睇緊D位都覺得41男女都不夠位分甘,仲以為11應該安全D

回覆:41網vs11網

41好似好少學校,如果無私小back up真係好危險

引用:唔只好啲,係好好多 你諗下抽唔中LS+MCS會

原帖由 siden 於 15-02-23 發表
唔只好啲,係好好多
考全級頭廿名都唔係band 1, 咁競爭實在太大, 稍一失手點算?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-23+發表唔只

原帖由 jaycee_mami 於 15-03-06 發表
考全級頭廿名都唔係band 1, 咁競爭實在太大, 稍一失手點算?

我係舊華德,上當年考全級4x,都入到band1喎

我上當然仲係分5個banding,全級約130人,現在行小班,應100人。

回覆:foopopo 的帖子

如放九官乙一,機會高嗎?

‹ 上一主題|下一主題