用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求救!係咪間間幼稚園都收超大b架?
樓主: mbbo
go

求救!係咪間間幼稚園都收超大b架? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bunnygirl+於+15-02-26+發表M

原帖由 lambeanmama 於 15-03-01 發表
好鼓舞!我仔係13年12月b,去年無考16/17 N, 今年打算K N 同考。唔驚無書讀,係睇讀N定K啦。
不過,作為細B ...
我女係14年1月大b, 又係比人高,  成日比人話似兩歲幾, 問我佢返學未 ?  但佢又做唔到超細b ! 佢返學肯定好另類 !

回覆:求救!係咪間間幼稚園都收超大b架?

我是12月細b媽,仔仔現在k2,幼稚園屬開心,讀落發現課程屬深少少,鼓勵自主探究的,功課每天一兩樣,每週功課四五樣。
同學間有9、10、11月細b,12月就好少。k1無問題的,到k2開始寫字…多些功課,問題浮現。
他番學是開心的,與同學社交無問題。
唯獨寫字…好辛苦。讀寫能力影響信心、影響學習效率…
每次叫他造功課,大家都好痛苦。
現在他中、英、數都有補習,是有進步,番學跟得好些,但每日好忙,無乜時間玩。
我知道有些如行Montessori的幼稚園k2是無功課、也未拿筆寫字。在那樣的課程造細b無問題。
在一般追求深、教快的幼稚園,其課程是為大b而設,細b就不要勉強了。
至於本地小學,名小固然要教快教深保優勢、一般的就更谷去提升學校成績,簡單來說其課程、方法都是為大b而設。新進的活動教學學校則起碼千幾人爭幾十個位,細b又能否爭取到?
造大b細b其實除了學校收唔收,也要考慮日後升學的方向。
我現在在考慮到底要比仔仔繼續造細b升小?還是repeat k2 或 k3?始終4、5、6歲人repeat會有負面感覺。

以上為個人經歷,希望於你有参考價值。

lambeanmama  非常有用的分享!感謝!   發表於 15-4-29 09:23

回覆:求救!係咪間間幼稚園都收超大b架?

唔一定間間都收,不過有唔少名校會收。

可以試下以細B報n,有心水學校收固然好,冇的話亦唔需要擔心,第二年可以同時以細B身份考k1,同埋以超大B身份再考n。9-12月B出世月份好尷尬,就當係有多一次機會

我囝都係13年11月,打算今年n班同k1都照報
‹ 上一主題|下一主題