用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中是非常一流的國際學校
樓主: HIHinsurance
go

耀中是非常一流的國際學校   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 15-2-26 11:27
我覺得要研究樓主所講是否事實。大家可以睇you tube search 下該學校的movie. 要知道,掛住"國際"依兩個字 ...

If I remember it right, there are lots of video of ESF students too. However, how representative can they be? There are hundreds or thousands of ESF students, yet how many of them make video and post on youtube?  How can some youtube video represent the overall standard of students?

Someone is a smart person. He has for a long time been "leaking" some so called "insider information" here. To be honest, some of what he said is true. I would say, probably 70% truth, 30% not true. And THAT is the problem. The truth gained your trust. Then the false information will be planted into everyone's mind.

There are a lot of parents in EK that are parents of children in kindergarten or primary school. They would not know whether comments in secondary schools are that valid. And, when people see negative comments of SOMEONE ELSE'S school, they love to spread them. Especially when the information is about the school that rejected their children.

If you think someone that says something positive is  打手, I can also consider someone that spread negative comments, or encourage the spread of negative comments, is also 打手, but with some other agenda.

Disclaimer: I am an ESF parents with children much older. I just think we parents should be objective and fair.

annie40 發表於 15-2-26 01:13
回覆 nintendo 的帖子

算命佬的危言聳聽,永遠比說祝君幸福的話,讓人信服。因為大家選擇活在恐懼中,歩步 ...

算命佬危言聳聽,係想你幫襯買座紫晶山,怖個風水局。

jolalee    發表於 15-2-26 23:32

我家族人多, 夫家娘家第三代孩子加起來, 16人, 其中7個先後入讀六間國際或私立學校.  侄女是香港土生土長, 耀中畢業後去了英國UCL, 她是學士連碩士一起讀, 今年畢業, 有志終身從事科研, 看情況還會再唸PhD.  另一侄女是回流返港, 當時插班八年級, 找了好幾間國際學校, 連耀中也入不到, 最後去了RC, 但聽聞讀得好開心.

能入到心儀的學校, 衷心祝賀, 但其他學校也有其長處, 各取所需而已.

lamyeelok  你家族不是辦國際學校嘛!   發表於 15-2-26 12:48

引用:回覆+nintendo+的帖子 算命佬的危言聳聽,

原帖由 annie40 於 15-02-26 發表
回覆 nintendo 的帖子

算命佬的危言聳聽,永遠比說祝君幸福的話,讓人信服。因為大家選擇活在恐懼中,歩步 ...
Agree

dlam141231 發表於 15-2-26 12:39
我家族人多, 夫家娘家第三代孩子加起來, 16人, 其中7個先後入讀六間國際或私立學校.  侄女是香港土生土長,  ...

我都識有耀中學生去了 ivy league,佢一向好叻女,有朋友問過,點解咁好條件唔轉去其他如 HKIS 甚至 LPC,佢話耀中 OK 喎。

ESF 和 RC/DC 一個向有留番 D 位比突然來香港的 EXPAT  (including 回流港人 ),一間冇位,甚至轉介另一間 ESF/PIS,不過好多人唔信。我都有朋友仔女兩個都有位比佢地。其實很多 IS 都對 EXPAT 有優待,因為人地真係需要學位讀書,ICS 都年年接收幾個。耀中一向中文較強,可能反而唔係咁想收中文差的小朋友。

nintendo 發表於 15-2-26 12:30
If I remember it right, there are lots of video of ESF students too. However, how representative  ...
我覺得睇下u tube 無問題,比網上吹水post 更加能反映各學校情況。大家各取所需,話唔定有家長覺得講中文更好好適合。唔識英文可能係更加愛國表現。
我就好少見到其他學校的學友出我在.....的日子。某些學校月經post ,但又要穩惡提善,我自己覺得與其咁驚人講,不如加強改善不足。請大家不要對號入座。

回覆:HIHinsurance 的帖子

都係果句啦。為小朋友應選合適的學校,不是最top 的學校。當然又top又啱就最fit!各取所需。

samsam123321 發表於 15-2-26 13:16
我覺得睇下u tube 無問題,比網上吹水post 更加能反映各學校情況。大家各取所需,話唔定有家長覺得講中文更 ...

其實在自己家族的學校讀,會有問題產生,我自己經驗是可避應避。成績好就可能被認為老師偏心或知道試題,成績差更落人話柄。

我任教的學校有中小學,天主教,著實不差,依照上述理論,我囡放棄入讀豈不是證明學校差,噢~

不讀自家未必代表學校不好吧。代入其中就會發現這理論有問題。

nintendo 發表於 15-2-26 12:48
我都識有耀中學生去了 ivy league,佢一向好叻女,有朋友問過,點解咁好條件唔轉去其他如 HKIS 甚至 LPC, ...
是我夫家的侄女, 從小品學兼優, 她爸爸是大學教授, 我無問過點解揀耀中, 各有各選擇而已.

dlam141231 發表於 15-2-26 13:23
是我夫家的侄女, 從小品學兼優, 她爸爸是大學教授, 我無問過點解揀耀中, 各有各選擇而已. ...

我個 case 是朋友的朋友的女兒,我比較八卦,口直心快,大家相熟,我又唔怕問。

nintendo 發表於 15-2-26 13:32
我個 case 是朋友的朋友的女兒,我比較八卦,口直心快,大家相熟,我又唔怕問。

...
我沒有別的意思, 我也八卦, 只不過她父母學識都比我高, 肯定會為女兒做最恰當選擇, 所以我何必問.

其實係EK, 大家發表自己嘅意見係無問題. 例如樓主話耀中英文質素差, 無人講英文等. 依d野大家都可以去印證真定假. 何況大家嘅標準及要求都唔係一樣, 你話差, 可能我話好呢. 況且 spoken English 講到好似 native speaker 咁亦唔代表英文好. 我夠識講流利廣東話啦, 但所講都係嘻嘻哈哈嘅廢話嚟. 一講到正經野就唔掂, 如果要寫文章就更加大鑊.  同一道理, 英文好定唔好係要整體考慮. 除咗 accent 及 fluency 之外, 仲要係佢能否將自己嘅意思清楚準確表達出來. 唔止係講日常嘅廢話咁簡單, 講到d複雜野先見真章. 另外仲有寫作, 用詞.........等等.
講返轉頭, 其實係EK, 大家大可以有話直說, 無須講反話. 更加唔好有 hidden agenda.

bobbycheung 發表於 15-2-26 13:40
其實係EK, 大家發表自己嘅意見係無問題. 例如樓主話耀中英文質素差, 無人講英文等. 依d野大家都可以去印證 ...
贊成!正面批評,引例,人人接受~^^/

我都識有耀中學生去了 ivy league,佢一向好叻女,有朋友問過,點解咁好條件唔轉去其他如 HKIS 甚至 LPC,佢話耀中 OK 喎。
就系呢句OK喎, 反映了叻女的mindset 何其正面. 与其花心思在这边唔妥, 那边又问题多多, 永远觉得自己是怀才未遇, 不如脚踏实地做足基本功. 等到真正的天时地利配合, 来个不鸣则已, 一鸣惊人!

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+15-2-26+14:12

原帖由 bobbycheung 於 15-02-26 發表

其實係EK, 大家發表自己嘅意見係無問題. 例如樓主話耀中 ...
唔止係講日常嘅廢話咁簡單, 講到d複雜野先見真章. 另外仲有寫作, 用詞.........等等.

Xxxxx

學語文,有板有眼,一步步,唔係最難,最難正是「日常廢話」,即社交場合,摸酒杯底,傾生意的口語。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-2-26 14:21
唔止係講日常嘅廢話咁簡單, 講到d複雜野先見真章. 另外仲有寫作, 用詞.........等等.

Xxxxx

嘻嘻, 對於生意人, 可能係. 對於學生, 佢地根本想都無想過. 好似我個女咁, 佢嘅日常廢話, 好多都係得罪人多, 稱呼人少.

回覆 poonseelai 的帖子

若單憑學生説不到native English
其实大家知唔知 IS 孩子的英语是流利, 书写部分是因人而异, 大部分有香港特有的国际学校 英文accent.  要否改改? 唔使啊 , 出去转个圈, 就会变腔了.

唔選耀中, 是因为过于香港化, 少了國際文化交流的大好学习. 今天是
各大國際學校纷纷香港化中国化时代, 还有分别吗?

耀中出了一些叻仔叻女, 应该是学校和家长各有功劳吧, 十年树木, 百年树人, 是各有前因不羡人!

‹ 上一主題|下一主題