用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育失敗 人心難歸(陳競立)
樓主: elbar
go

教育失敗 人心難歸(陳競立) [複製鏈接]

回覆:教育失敗 人心難歸(陳競立)

推翻了清朝,民主就降臨?太簡單了!

引用:民主的好處不用爭論,但不是唯一!一國兩制

原帖由 skkeung 於 15-03-01 發表
民主的好處不用爭論,但不是唯一!一國兩制下,而主權國是尊權者,中國國力如日方中,要改变有機要付出内戰 ...
內戰一觸即發!徐才厚等大貪官,有千萬億身家,又有軍隊背景!周永康又有政法背景,兵又係佢,賊又係佢!如果一觸動佢地利益,返咬一啖,一定內戰!所以反腐係幾代人嘅事,等這代人死哂,佢地下一代都係係外國公民,長居外國,咁到時佢地就再無政商關係,社會就自然清䈴,唔可以太急

有軍有權,中國一直不変! 軍隊各自擁立,内戰必發生! 中國也能以此理由取消基本法,直接收回香港,设有可能嗎? 大家又樂見? 後侮亦太遲了! 為何一定要在這一代完成民主進程? 當經濟到達某一水評,人民質素再提高,政治改革一定會發生! 真的要冒内戰風險!
看看今天的香港,是大家要的嗎?

引用:有軍有權,中國一直不変!+軍隊各自擁立,内

有軍有權,中國一直不変! 軍隊各自擁立,内戰必發生! 中國也能以此理由取消基本法,直接收回香港,设有可能 ...
難得有同路人!民主未必適合香港同中國,國情唔同,星州成功因為有李光耀,中國現今有習總,大步走向大國夢

盲目民主,不理現實,不是大家之福!

引用:盲目民主,不理現實,不是大家之福! +

盲目民主,不理現實,不是大家之福!
是否盲目民主,不理現實,邊個講的?是你話係就係?

2003 幾多人估到50萬人上街頭,23條得以壓後?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

講緊政權改變,咩23條!

中國政治太覆雜,未必如藷君民主將會降臨中国大地! 孫中山斷估不到,清朝倒台,另一個袁世凱出塲! 看看泰國,軍人干政是一例! 每省也要獨立,點收科?

引用:中國政治太覆雜,未必如藷君民主將會降臨中

中國政治太覆雜,未必如藷君民主將會降臨中国大地! 孫中山斷估不到,清朝倒台,另一個袁世凱出塲! 看看泰國 ...
從歷史就知,民主未必適合中國!孫中山民國嘅民主被共產主義取代。中國最強盛嘅唐朝,係無民主嘅帝制,所以國力同民主未必有關係!

睇這一頁嘅辯論真系嚇死人, 基本邏輯都冇!

一個就覺得民主化必須流血,所以因為過程否定終點,咁唔流血點算啊?

另一個更加誇張, 唐朝無民主而強盛, 所以民主不適合中國, 唐朝都冇沖水馬桶, 咁係咪都不適合中國呀? 於是話你覺得習總應該變番做皇帝跟住行番世襲制呢?

Santana    發表於 15-3-2 13:09
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 15-3-2 08:01

一個就覺得民主化必須流血,所以因為過程否定終點,咁唔流血點算 ...
你应該知道自己係度浪費紧時间……

回覆 Yanamami 的帖子

無諗過會改變人地, 不過基本討論都應該有啲最低要求掛?

Yanamami  禁既对手無討論可言   發表於 15-3-2 08:23
Yanamami  討論要揾合理对手吖~  發表於 15-3-2 08:22
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我其實同意中國在現正階段並不適合民主, 因為還有基本條件並未達到 (可以參考福山教授的著作)。香港剛剛相反, 在多年前已有民主的條件!  

HKTHK 發表於 15-3-2 08:22

我其實同意中國在現正階段並不適合民主, 因為還有基本條件並未達到 (可以參考福山教 ...

何止現階段不適合?基本上,我地都明白,如果小朋友無定立目標(如下次默書要及格),佢就唔会循呢个方向努力。民主应該唔係中国既目標……而香港有條件又如何?星星之火又豈是中国喜見?

引用:睇這一頁嘅辯論真系嚇死人,+基本邏輯都冇!+

原帖由 HKTHK 於 15-03-02 發表

一個就覺得民主化必須流血,所以因為過程否定終點,咁唔流血點算 ...
最近可能推廣 EK - PK 化,啊,不是 PK,是 BK 化!

劣幣軀逐良幣,大家不見EK可能在劣質化。

Yanamami    發表於 15-3-2 13:47
Santana    發表於 15-3-2 13:10
HKTHK  EK BK PK hahaha   發表於 15-3-2 09:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

冬日勳章 醒目開學勳章 熱血金章

如欲討論時事與政治話題,請到親子王國時政擂台發表。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=728

現終止離題/錯版討論。謝謝合作!
‹ 上一主題|下一主題