用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區大抽獎點排好
樓主: ahchufong
go

九龍城區大抽獎點排好   [複製鏈接]

憫父 發表於 15-3-10 08:16
小學 (聖羅撒學校) 屬九龍城區校網,
中學 (聖羅撒書院) 屬沙田區校網。
問過教育局,呢個情形D學位係留番俾KL3.

佢地話因定學位時(即要向它區借幾多位)時已決定每區學位總額, 所以即使某校中學給予它區既保留位用不完, 只會變成它區的非保留位, 而不會變回該中學本區的非保留位.

舉過例:

聖羅撒給KL3的保留和非保留位分別是93和2, 但如只有85人用了聖羅撒的保留位, KL3聖羅撒的非保留位會變成10個

憫父    發表於 15-3-12 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父的回答.

以我了解是沒有分精英班, 因此小兒很大機會是邊緣人, 呢次真係頭痕!

hkpapa852 發表於 15-3-12 12:04

問過教育局,呢個情形D學位係留番俾KL3.

佢地話因定學位時(即要向它區借幾多位)時已決定每區學位總額, 所以 ...

不過六年後重有無呢個情況真係好難講。至於在目前保留位用唔哂的情況下,
即係聖羅撒學校的B2同學都穩上書院,呢個真係聖羅撒學校莫大的吸引力。

至於KL3的街外人,有十幾個非保留位的聖家都有B2生偷到雞,咁牌面只
有兩個非保留位的聖羅撒書院,相信都必定有B2生偷到雞。KL3網內人人
有得升呢,正呀!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 憫父 的帖子

憫父,
想問下以你所知,大約在民生小學全級考幾多名內會肯定是BAND ONE生?
萬分感謝.

amazing 發表於 15-11-14 14:49
回覆 憫父 的帖子

憫父,
民生校內A1組別就一定係band 1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 憫父 的帖子

憫父,
BANDING 受「科名次」的影響大於「科的分數」,
這個我不太明白可否解釋.?
THANKS

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks! 大約有多少人?
‹ 上一主題|下一主題