用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 可否分享宣幼考直私的競爭力?
go

可否分享宣幼考直私的競爭力? [複製鏈接]

有宣幼offer真開心, 因為係心儀第二的幼稚園. 但了解後才知唔多於5成的人有宣小offer, 咁即係都要積極考直私. 請問宣幼考直私的競爭力如何, 係唔係如坊間一樣冇競爭力呢? 希望有過來人的媽媽可分享. 謝謝!
   4    0    0    0

回覆:sunnymama2 的帖子

有差不多一半機會入宣小已很好了,除非小朋友唔鍾意入啦,否則比起其他名幼稚園生,都有優勢,你自己計下。

宣幼課程已不斷加深,但我昨天都同我的學生家長分享,考入直資私小,小朋友一定打她基礎,不要單靠3小時的幼稚園生活,加上每個小朋友的學習能力有異,每屆畢業生都不一樣,有些同學可以全軍覆沒,有些可以不只一個。就算出面的幼稚園生,他們都在出面補這樣,補那樣,唔會告知你他們有幾付出,所以靠小朋友自己及家長的栽培啦,上到小學更加啦!

hppa    發表於 16-4-14 15:02

小燕子媽媽 發表於 15-2-24 19:04
有差不多一半機會入宣小已很好了,除非小朋友唔鍾意入啦,否則比起其他名幼稚園生,都有優勢,你自己計下。 ...
多謝你回覆呀

回覆:可否分享宣幼考直私的競爭力?

我也想知呀!請問多數會補什麼?那𥚃可睇宣幼考其他直私結果?

如有宣小OFFER, 是否不可參加政府大抽獎?

hppa  can lucky draw, as APS is a private school.  發表於 16-4-14 15:03

回覆:可否分享宣幼考直私的競爭力

比起其他名幼如st cat, 課程內容係淺,所以要考直資私校一定要再補,個人認為英文係必修科,當然也可以在家自己教。但上到宣小也是超令人欣慰的事呢

回覆 wmkcnw 的帖子

以我所知宣小是私立小學 (男女校),如果接受了OFFER 是不可以參加大抽獎的呀!因為大抽獎是官立及津貼的呀!

hppa  incorrect. can lucky draw  發表於 16-4-14 15:05

Babybaby15 發表於 16-3-5 16:36
回覆 wmkcnw 的帖子

以我所知宣小是私立小學 (男女校),如果接受了OFFER 是不可以參加大抽獎的呀!因為大抽 ...
以往是可以的參加大抽獎的

hppa  now can still lucky draw  發表於 16-4-14 15:05

引用:有差不多一半機會入宣小已很好了,除非小朋

原帖由 小燕子媽媽 於 15-02-24 發表
有差不多一半機會入宣小已很好了,除非小朋友唔鍾意入啦,否則比起其他名幼稚園生,都有優勢,你自己計下。 ...
請問學校會安排家長觀課嗎?
通常家長可以循何途徑得知小朋友嘅校園生活狀況呢?

回覆 itabashi 的帖子

如做法無改,K1會有一次觀課日,每年會有3次家長日,其中兩次係派學習評估。每年會在暑假有一次家長簡介會介紹升班後的課程。

回覆 lamlam2016 的帖子

謝謝啊,你覺得宣幼的課程能讓小朋友建立自信、主動學習嗎

我覺得ok的,有很多比小朋友做小滙報的時間

引用:回覆+itabashi+的帖子 我覺得ok的,有很多

原帖由 lamlam2016 於 16-04-25 發表

我覺得ok的,有很多比小朋友做小滙報的時間
謝謝。小滙報有幾常做?中、英都有?

英文有Show and tell,中文一般係主題書做完分組合作活動之後有,幾耐有一次就無為意
‹ 上一主題|下一主題