用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 個心好痛 點可以繼續落去
go

個心好痛 點可以繼續落去 [複製鏈接]

我仔3歲半,於2歲時,評估為自閉傾向。
雖然接受了訓練接近1年,言語能力已進步了不少,可是還是很容易就發皮氣,小時候還可以用分散他的注意力,但現大了,變得更加固執,叫佢做一樣野,就樣樣都加個唔字,例如唔食、唔瞓、唔去。
我身心都感覺到很乏力,小至去街,都要扭呢樣扭果樣,坐地鐵話要去果個站,就一定要去,唔去就成程係停講要去堅尼地城要去堅尼地城,到你一次達成佢心願,可能又會扭去另一度。出街就扭買甜食,係會死心不息,我要用盡九牛二虎之力先反到屋企,我真係好想享受家庭樂!
自理仲慘,教左成年去廁所,都係唔得!又唔鐘意飲水!就算用水果代替都唔能夠食4、5個,換個得意杯都係一樣,唯有用飲館杯先飲,但又點可以倒退用反飲官杯呢!
我好傷心,教極都教唔好,條路好慢長,就大d又會有學習上的問題,我可以點繼續表情符號
我開始諗我同個仔係c6嘅負累

tszkwan2011  而家比起一年前~大家宦舒服咗,我   發表於 15-3-20 10:14
tszkwan2011  我個仔一年前都好似你小朋友咁,,   發表於 15-3-20 10:12
   1    0    0    0

Relax.  明天一定會更好的.

引用:我仔3歲半,於2歲時,評估為自閉傾向。 雖

原帖由 芒果米池 於 15-02-17 發表
雖然接受了訓練接近1年,言語能力已進步了不少,可是還是很容易就發 ...
我仔好似你仔咁大時我都有咁嘅心情,好多挫敗感,好似沒完沒了,前途灰暗咁。幸好後來過渡到,又接受多咗現實,然後又找到啱仔的訓練方法,現在和仔一齊都好享受 亦放低了擔心,老公也一齊合力幫助仔,一家齊心,佢依家七歲了。你呢個階段係難捱的,多找人傾訴,搵d中心社工,打熱線,不停講,講到舒發哂d難受痛苦出嚟,之後會好些的!孩子會有進步㗎,係慢d,但佢會俾驚喜你。祝福你!

回覆:個心好痛 點可以繼續落去

媽媽,凡事都有可能,倒退就退啦。只要唔影響生命,唔影響他人,好多事情唔使執得太緊。你越認為緊張,小朋友未必同你合作。即使佢唔係A仔。
今日我個仔7歲,我都仲未教得佢好叻用筷子。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

多謝你地!

其實我個囡個情況同你差唔多, 都係3歲半, 佢一出街就成日發脾氣, 話唔要搭地鐵, 唔要去呢度, 唔要去果度, 我都好煩, 不過比起開頭剛發現有問題果時其實已經好好多, 就算正常小朋友都會有脾氣, 佢地只係大D同固執D, 相信大咗會好,一齊加油

引用:其實我個囡個情況同你差唔多,+都係3歲半,+

原帖由 irisban 於 15-02-18 發表
其實我個囡個情況同你差唔多, 都係3歲半, 佢一出街就成日發脾氣, 話唔要搭地鐵, 唔要去呢度, 唔要去果度,  ...
一同努力吧!

脾氣壞就當佢天生係咁吧!!
用心教就會好

回覆:芒果米池 的帖子

我正面對類似情況,不過似乎係佢未接受到細佬出世,佢呢幾日好少事發脾氣同尖叫,一叫就半個鐘,又驚嚇親細佬,不竟都係得幾日人仔,真係唔俾隔離屋投訴都偷笑。
你小朋友起碼肯用言語扭計,我嗰個唔肯講嘢,只係用尖叫嚟扭計
收拾心情,大家一起努力吧💪💪💪

對付A仔D固執野, 有時你們要固執過佢!
過後再加社交故事。

我都好心痛,直情唔敢想將來,不過都要繼續落去,見一步行一步,因為佢係你帶到世上,你有責任幫佢,你唔幫佢,還有誰幫佢。媽媽要堅強!

引用:我仔3歲半,於2歲時,評估為自閉傾向。 雖

原帖由 芒果米池 於 15-02-17 發表
雖然接受了訓練接近1年,言語能力已進步了不少,可是還是很容易就發 ...
你個仔起碼會清楚表達「唔想/唔要」已經好好了。我個仔仲有3個月就4歲仲未識答問題。但係佢會表達要嘅嘢,如果唔要只會講「bye bye x x 」「收埋xxx」。我對佢已經冇乜要求,只求有進步。

引用:我正面對類似情況,不過似乎係佢未接受到細

原帖由 奀珠 於 15-02-19 發表
我正面對類似情況,不過似乎係佢未接受到細佬出世,佢呢幾日好少事發脾氣同尖叫,一叫就半個鐘,又驚嚇親細 ...
系啊 起码知道佢扭乜都系好了,我连亚仔想扭乜都吾知 好无奈 重有就系佢无规律的睡眠 真係搞到全家都不安宁

回覆:zhfl729 的帖子

聽啲媽媽講,加啲小米落飯到俾佢食,對改善睡眠有用。我個仔瞓覺無咩問題,不過我都俾佢食小米。

唔駛咁灰心, 我總覺得上天安排得呢個小朋友比自己一定有佢既原因.
有朋友一家是醫護人員, 咁啱個小朋友出世就係頸骨有問題,
好細個就做手術, 可能上天覺得佢最適合呢家人照顧.

朋友個女係嚴重自閉症,2-3歲時都唔識講野,
我地同佢家姐玩積木,佢會無拉拉走過黎掃跌晒然後大叫大喊.
我同其他朋友都嚇了一跳,佢家姐就好無奈,不過表情表現得習以為常.
佢爸媽好正面,好積極面對,亦覺得佢活係自己世界其實比一般人快樂.
估唔到十年後見返佢爸爸, 佢細囡已進步到可以入返主流學校.

或者上天帶佢給你, 是要讓你變得堅強、勇敢.
亦只有你才給他無限的愛和支持, 他一定會進步的,加油!
有時候你以為你在幫緊佢, 可能到頭來原來佢係幫緊自己,共勉之~

陳錦鴻自閉兒子勇奪全級第一
http://ent.i-cable.com/cen/news_video/index.php?video_id=40387
‹ 上一主題|下一主題