用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN: Mills vs Think
go

PN: Mills vs Think [複製鏈接]

Mills係am班, 學費6000, 環境新而且夠光猛又整齊,英普上堂。
Think係pm班,學費連車費約5千幾,環境殘舊,好似中英普上堂。
其實鐘意mills多d, 一黎地點近,行5分鐘就到,而且環境真係好過think好多,學費連車費兩間差不多。但問題係mills係新學校,唔知mills既教學程度係怎樣,而think睇其他家長既comment都係一半半。
有無家長可以分享下呢2間學校大約既教學內容,同埋佢地會唔會教紀律?

0    0    0    0

引用:Mills係am班,+學費6000,+環境新而且夠光猛

原帖由 Scarlettewong 於 15-02-16 發表
Mills係am班, 學費6000, 環境新而且夠光猛又整齊,英普上堂。
Think係pm班,學費連車費約5千幾,環境殘舊, ...
Mills always has open house
You can check and talk to their teachers

回覆:PN: Mills vs Think

I'd choose THINK if i were u.

引用:Mills係am班,+學費6000,+環境新而且夠光猛

原帖由 Scarlettewong 於 15-02-16 發表
Think係pm班,學費連車費約5千幾,環境殘舊, ...
我始終到新校有保留,我係你會揀THINK

Same here...i will pick think if i were u

Thx all, 我再諗諗先~

我仔係龍細仔,2014年PN 超爆, 只有mills係新校有am 插班位,當時都諗成6千一個月,但點都讀住一年先好過係屋企hea!隨後我都有以大仔身分再考其他2015 PN, think都收左AM! 但經我自己去每間學校interview睇環境、老師, 如果mills vs think, 我選擇左mills, 所以下年都會留係mills!

So far仔仔返左學3個幾月,我見佢好開心, enjoy school life, 學識左唱好多歌、講野多左(暫時仲未好識用英文表達), 鍾意左art, 做好多手工creative既野!我要求唔高,校舍新淨、老師有heart、個仔開心enjoy我就ok!

唔好處係冇戶外操場囉!

I prefer mills environment

我小朋友讀緊MILLS, 果時都有諗過THINK,但因為同小朋友去過MILLS OPEN DAY,佢鍾意MILLS多D,係MILLS玩得好開心,又比平時主動,所以我最後揀左MILLS

多謝你地既意見。比較2間interview同交留位費時既情況,我都覺得mills環境好,同老師nice過think,而且mills俾我既感覺好舒服。黎梗mills有open day, 我應該會去多一次睇下小朋友鐘唔鐘意,如果問題不大,應該會mills多。

多謝你地既意見。比較2間interview同交留位費時既情況,我都覺得mills環境好,同老師nice過think,而且mills俾我既感覺好舒服。黎梗mills有open day, 我應該會去多一次睇下小朋友鐘唔鐘意,如果問題不大,應該會mills多。

我女PG 讀MILLS, 讀了半年左右, 加一個暑假, N班讀THINK, 我個人覺得朗思好D, 主要係老師比較夠經驗

講環境, MILLS一定贏哂, 又大又新又光猛, 每個課室都有洗手設施, 新校無得輪, 雖然係咁, 校舍我都鐘意朗思, 因為有天井, 露天遊樂場, 我覺得小朋友長期在冷氣課室係無咁好的

師資, 我覺得MILLS PG的老師比較後生, 有愛心, 但我女讀了朗思N半年, 校長老師比我印象都好好, 好有經驗。

課程我不能比較, 因為PG vs PN, 好唔同

另外我當時揀朗思, 係因為有一兩個朋友的仔女都讀過, 口碑好好, 其中一個讀哂三年, 升小一都好好, 比到我信心

MILLS的升小情況我不清楚, 始終係新校

但朗思一向語景好的, 而且課程設計好用心, 全部書本自己訂裝, 好生活化, 我女返左半年, 簡單的中文字會認到口, 人, 大, 我覺得好好了

英文老師同普通話老師都好好, 時間又多,  我女已經識唱好多普通話兒歌, 英文無咁突出, 因為家裡姐姐係講廣東話, 不懂英文, 我們一定講廣東話的

朗思的課外活動也很多, 我覺得好好, 比小朋友好多生活化體驗, 又學到生字, 常識, 囡囡返得好開心

如果你有更多問題, 可以PM我呀

更正, 我們一家平日溝通講廣東話的

如果你住MILLS附近, 坐小巴去朗思都不太遠, 我都係住附近, 小巴去朗思, 只係10分鐘左右, 個人認為, 不要貪近或新, 而去揀學校, 課程和師資更重要

同埋我唔知MILLS宜家ADMIN有無改善, 佢開校初期, 只有一個女仔做ADMIN, 一腳踢, 唔夠人, 跟得麻麻....成日無人聽電話, 返PG都仲OK, 返N班K班,  你會想同學校, 老師多溝通的

朗思藍田係四間朗思的第一間,  我覺得各方面都好平均

很多人都搞不明白,mills是真正的國際學校。think, boxhill都是拌國際。如果你想小學讀政府,就不要來mills. 因為全部是真正的NET,你會問,為什麼沒作業?

回覆 helenmelody 的帖子

你好﹗我想問多少少THINK既野呀﹗其實我都好鍾意呢間學校,但想問下,你小朋友係讀國際班定中英?
我都而家都未決定到佢讀咩類型小學。。。如果K都讀佢會唔會跟唔返主流小學?
謝謝回答。

回覆 janicelwy 的帖子

現think pn用家,pn時,主要以廣東話為先,學校主張先打好廣東話基礎,再附加英語,課室內有一位net,遊戲時都有net。到升K時,家長可安將來小朋友升小方向,為小朋友選擇全英、英粵、英普。學校語境好好,本身我地好少家庭成員同小朋友講廣東話,主要係英語,小朋友返左幾個月都學到流利廣東話。英文方面,佢成日都好開心甘用英文講番返學情況。think真係兼顧到2文3語。小朋友係語言方面發展得好好。

回覆:stevejobs 的帖子

當初离开boxhill,就係覺得佢唔上到本地小學。think totally no problem for this purpose.
如mills更甚,要好好考慮呢方面。

For Mills, Joanna HoTung already advised that they are weak in Chinese, so may be we need to  get assistance outside (some chinese courses) if we wanna get our kids back to local school instead of IS... but i believe Joanna Ho Tung has a very good connection with different IS like ESF, Singapore Intl, etc.

回覆:janicelwy 的帖子

我女pn時讀英粵班,宜家k1上了龍校,我覺得初期銜接無問題,朗思的語景好好,我女的英文跟得唔錯。

朗思係國際學校,龍校傳統課程,但大家都係活動教學,所以模式很相近。

我有兩個朋友的仔都係藍田朗思畢業,一個上左福小,一個音小,都跟得好好。

‹ 上一主題|下一主題