用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年 k2 31尖沙咀定62 荃灣校網好?
樓主: chunmama2011
go

今年 k2 31尖沙咀定62 荃灣校網好? [複製鏈接]

Nicolelong 發表於 15-2-24 00:01
石小係石鐘山喎!應該同思源、伍季明丶深天差不多!你誤會係石圍角果間?

我知 ! 只是覺得無公報派位成績, 而且感覺也不見得派位會比伍小深天的好 !
其實思源派位都是伍小同深天之下 !

hkpapa852 發表於 15-2-24 10:54
新年快樂!

請問伍季明你係邊度搵到D數據? 我淨係响校務報告睇到樣好有趣既野:
伍小校網有公佈派位成績的 ! 

hkpapa852 發表於 15-2-24 10:54
新年快樂!

請問伍季明你係邊度搵到D數據? 我淨係响校務報告睇到樣好有趣既野:
伍小校網是有公佈派位結果的,所以我估因為咁校務報告沒有再詳細例明 ! 

http://www.kmw.edu.hk/web20142015/index.htm

subb 發表於 15-2-25 10:41
伍小校網是有公佈派位結果的,所以我估因為咁校務報告沒有再詳細例明 ! 

http://www.kmw.edu.hk/web201 ...

找到了!

(62網) 寶血會伍季明紀念學校
校務報告P.22, 獲派優秀中學50% (咩叫優秀中學??? 英中?)
http://www.kmw.edu.hk/documents/20131022doc/20122013schrep.doc

升中派位資料:
http://www.kmw.edu.hk/documents/20140902p6f1/20140902p6f1.htm

2013至2014年度升中派位數字

中學名稱

入讀人數

中學名稱

入讀人數

*林護

廖寶珊

*荃灣官立

聖芳濟

*何傳耀

李城壁

*可風

梁省德

*王少清

姚連生

*李兆基

德貞

*保祿六世

伍若瑜

*全完

林百欣

*聖保羅書院

鍾榮光

*聖士提反

石梨天主教

*沙田蘇浙

荔景天主教

*沙田林裘謀

燕京

*長沙灣天主教

李炳

*體藝

獅子會

*羅傑承

馮敬堯

*崇真

李賢堯

*李國寶

伯裘

*林大輝

裘錦秋

*德信

*培基

*基督教青年會書院

*顏寶鈴

*王錦輝

*美國

約50%同學可升讀以英文作教授語言的中學。

升讀一線中學: 52人, 比例: 52/130=40% (不計升讀完全中學的話, 只有51人升讀一線中學)

lauwingtai  羅傑承B1的  發表於 15-2-26 12:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 15-2-25 09:00
我知 ! 只是覺得無公報派位成績, 而且感覺也不見得派位會比伍小深天的好 !
其實思源派位都是伍小同深天之 ...
事實似乎係思源今年派位好過伍小, 深天較兩者亦只是好一點點....

講番石小, 佢自己係校務報告話有約50%升讀英中, 打個7折, 即係35%左右.

所以62網中, 以升讀一線中學比例計, 除咗馬灣基慧同浸聯有Over 50%, 其餘深天, 石小, 伍小, 思源, 同荃官, 都只係 得35%-40%左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問31網之中係边兩間較差

rabbitsheasl 發表於 15-2-26 00:20
請問31網之中係边兩間較差
唔好只係聽人講, 自己去搵下D學校資料.

人地話只得2間不能接受, 唔代表你可以接受其它人地接受到個D

別人意見只作參考吧

荃灣校網好

會唔會考慮埋葵青校網? 如升中, 葵青校網會比荃灣校網好~

回覆:今年 k2 31尖沙咀定62 荃灣校網好

本身住葵青區,想報荃灣浸聯,升中用返葵青校網,可行嗎?

ka_ka 發表於 15-3-23 08:08

可以, 升中時用返屋企地址

但浸聯自行20分也不一定抽中

引用:本身住葵青區,想報荃灣浸聯,升中用返葵青

原帖由 ka_ka 於 15-03-23 發表
住葵青,咪要誇區自行揀浸聯,20分年年都要抽,如有20分在手,可以一試,不過機會好微。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

多謝你的答覆,不是小一,想試考插班

‹ 上一主題|下一主題