用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校嘅代價
樓主: vckchoy
go

讀名校嘅代價 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-2-23 16:31
初小時,我有問過 .... 他的答案就是 0。

中學之後無再問 .... 因為已知答案!
你原本期望佢點答?
我意思係, 小朋友文靜或內向可以揀間傳統少少, 坐定定唔駛兩頭擰, 活動教學要小組討論反而未必適合呢類小朋友, 如果個小朋友勁活躍, 畀你入到間超級名校, 但勁嚴要佢坐得好好聽書, 咁佢死梗啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

當時每日2-3樣,假期都不太多,因為下午班,六時左右回到家,七時半前完成功課!

我一向不相信一間學校,只分傳統或活動教學的兩極化,我覺得每間兩者都有,是那方面較多而已,只是某些新派學校的宣傳技倆。

我反而看到絕大部份小學在初小,都是以活動為中心,到高小開始改變,活動為副,傳統式學習漸漸增加,為呈分試準備,除非是那些不參加呈分試的學校!

唉,到中學還要繼續活動教學,大家想想表示甚麼,還是小朋友?到大學如何?

我選擇學校條件很基本,例如宗教,地區,校風,老師的愛心,只是小兒幸運地入到合適的學校。

現今家長要求校園大,新,等等..... 我覺得擺錯焦點。因為小兒的小學是又細又殘舊,但作為學校是一流的好,只是不做宣傳,踏踏實做好教育。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

選擇學校條件很基本,例如宗教,地區,校風,老師的愛心 <-- 我好像在另一帖跟你說過我的選校條件跟你很像,亦很感恩抽到,現在是可以步行上學的基督教小學,程度也適合,不太深不太淺

高小要應付呈分試,我明白學校都唔可以太跳離呢個制度去教,初小是不是絕大部份都活動教學我不知道,但如果初小不但不能培養學習興趣反而是去摧毁,我相信就係揀錯學校,我區最top兩間學校我知道學校很嚴,未必可以包容很活躍的學生,如果我女讀呢兩間,我相信佢會喊住話唔想返學,佢幼稚園有同學抽到其中一間,我由衷地為佢高興,因為覺得佢性格好適合讀

上中學,我只想揀間係學生自發學習,唔係學校逼迫,咁自學習慣當然由小學開始,但第一步係先有學習興趣,又其實我覺得大部份小朋友都有學習興趣,只要大人唔去摧毁就一直都有
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

大部份小朋友都有學習興趣,只要大人唔去摧毁就一直都有 <---- 金句啊!!!!!!!!!!!!!

MASAYA    發表於 15-2-24 14:07

果件同事已 Sick 了大半年

vckchoy 發表於 15-12-17 00:56
果件同事已 Sick 了大半年
sick咗咁耐, 可能真係有病啊。有D人有病唔想同其他人講的, 尤其係重病。

vckchoy  精神病  發表於 15-12-19 21:56

我覺得唔關名校事,我有幾個同事小朋友考試都要請假陪讀,佢地都係普通小學

vckchoy  佢係請病假同埋成日請  發表於 15-12-19 21:59

回覆:vckchoy 的帖子

壓力大到成日病?

引用:選擇學校條件很基本,例如宗教,地區,校風

原帖由 MASAYA 於 15-02-24 發表
選擇學校條件很基本,例如宗教,地區,校風,老師的愛心
看到重心!

回覆:awah112 的帖子

普通學校-樣有相同情況!

回覆:讀名校嘅代價

好多家長唔放手跟到小六同名唔名校真無關,如果講M字頭女名校相信好深,我見仔去補習果度有個姐姐,單對單補完英文再轉房補數學,都幾辛苦

回覆:manlee22 的帖子

家長要求立杆見影!

每個家長對孩子都有不同的要求,我仔不是讀名校,但我也很緊張他的學業,但我做吾到每逢測考call sick。上到四年班,我頂吾順最終放棄左事業。

rainbowcov  你囝囝現在幾年級呀?  發表於 16-1-27 11:13

方法很簡單,考試不是求分數,轉國際學校

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+15-2-15+16:09+

原帖由 kenwong888 於 15-02-15 發表
Totally agree

原來病嘅原因係讀名校

唔讀名校就百病不侵咁呀

我仔讀名校唔怪得間唔中會病啦, 但我冇讀名校病得仲密過佢, 又點解釋呢

引用:原來病嘅原因係讀名校 唔讀名校就百病不侵

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-27 發表
原來病嘅原因係讀名校

唔讀名校就百病不侵咁呀
病有好多種,眼紅,大想頭,

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

去旅行,病都要去,道理一樣,名校是心魔,間間是名校鮮魚也是名校,家長及孩子心要改

‹ 上一主題|下一主題