用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 會唔會俾中一男生跟同學去街
go

會唔會俾中一男生跟同學去街 [複製鏈接]

我仔同我講聽日要同同學去睇戲, 我一口答佢唔可以。我解釋佢知中一生仲細, 更何況我唔識佢d同學, 暫時唔可以。我心想怕去得一次又有第二次。其實亦想知其他家長會唔會批准任由中一仔女自己去街?

vckchoy  Why not?  發表於 15-5-4 05:56
王家爸爸  會  發表於 15-2-15 17:01
   3    0    0    0

引用:我仔同我講聽日要同同學去睇戲,+我一口答

原帖由 Woomingling 於 15-02-14 發表
我仔同我講聽日要同同學去睇戲, 我一口答佢唔可以。我解釋佢知中一生仲細, 更何況我唔識佢d同學, 暫時唔 ...
我個係囡,都係中一,唔只䏲戲,主題樂園都同同學去過喎!佢去之前同佢訂D規矩,佢跟得到就有下次囉!

王家爸爸    發表於 15-2-15 17:02

回覆:會唔會俾中一男生跟同學去街

会比。中一已經自己返学放学了,只要知道他們出街会去边,隨時又可以电話联络到就唔駛担心啦!

拒絶青春期既人要有d技巧,—口拒絕应該係最差嘅方法,下次佢可能乱编藉囗甚至講大話呃你,因為佢覚得你—定無商量。

我女F1時,都以為自己係中学生好大个,开学無耐同我講同学約佢去“哈囉喂”。我面都青哂滴哂汗,一出就去夜街?諗左幾分鈡点拒絶佢,話:如果你问我就12万个唔願意俾你去,但如果同学約你成日唔俾你去,又怕人地以後唔约你。禁啦~我九点係金鈡MTR接你……佢當然呱呱嘈话边有人接之類,我話take it or leave it, 想去就唯有接受我方案。結果可能其他家長都唔俾去,不了了之。

平日有約小学同学去睇戲,但因為我識佢地/佢地家長,所以Ok.我同女講,你要俾d時间我去適应,事关由細都係我点对点送出送入,—下子我会唔慣会担心,若然你講明幾点就幾点番,番唔到都有电話到,就好。而且你越想要自由就要表現俾我睇你好成熟有交带,你越令我安心你就越有多d自由。

王家爸爸    發表於 15-2-15 17:04
Sindy    發表於 15-2-15 11:36

唉!妳對自己個仔咁無信心既?上左中學囉…連和同學去睇場戲都唔俾?咁佢又點樣長大哩?妳會唔會太過緊張了啊?

其中一個我定嘅規矩就係唔可以天黑先返,“哈囉喂“當然唔洗問啦!另外一齊去D同學嘅電話号碼一定要寫底俾我,依個方法非常有用!起碼我幾時都可以联络到佢。佢要去玩,就一定要跟規矩啦!

引用:我仔同我講聽日要同同學去睇戲,+我一口答

原帖由 Woomingling 於 15-02-14 發表
我仔同我講聽日要同同學去睇戲, 我一口答佢唔可以。我解釋佢知中一生仲細, 更何況我唔識佢d同學, 暫時唔 ...

F1時俾与唔俾出街,会唔会太紧張,每个家庭準則唔同既,就好似話上到中学放唔放手俾佢地顧自己学業—样,都係好睇仔女既性格同自制力。初初紧dd唔係好有問題既,定d規矩,佢表現好令媽咪有信心逐步放鬆都係好既~~但溝通上就要有技巧d,話哂大个仔大个女,大家講道理囉。

會比, 而家都比佢去啦, 不過我仔懶, 我會車佢去, 車佢返... 係人地屋企玩, 講左幾點返, 佢想玩耐D, 佢會打電話比我, 有時我會比佢, 有時我都覺得太夜, 打擾到人, 我會叫佢唔好再玩喇, 佢都聽的, 最緊要有溝通, 哈囉喂都係主題公園玩啫, 所以我會比的, 咁夜唔方便走我會去接佢, 好多時我D細路費事行, 都鐘意我接佢, 仲順便接埋佢D同學, 佢地都好開心有司機車, 所以都熟佢D同學.. 我又唔囉唆佢地, 所以佢地都幾鐘意我, 無話唔想大人出現咁..

ANChan59  Agree.  發表於 15-2-15 13:58

仔中一時我常問/聽他講某些同學名, 基本上都知道某某是什麼性格行為, 到仔生日時我主動叫佢邀請認為老友的幾個去睇戲+pizza hut, 當然是我訂飛訂位, 他會覺得阿媽認為自己大了好開心, 每到一處都電話通知我做緊乜, 亦不怕同學仔笑. 其後每次想去街(多是長假期前或考試最後一日)都會同我商量, 行街想買貴東西時亦會先電我同意.

我女六年級,我都俾喎,但講明做咩都要一齊,尤其去廁所,我女d 同學成日自己黎我屋企玩,ok喎,不過我地識晒家長,同學嘅

回覆:bb560 的帖子

有,我老公去接佢,重要車埋佢D 同學

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆:beaclem 的帖子

我仔有D 宅,千同老公重鼓勵佢多D 約同學,費事佢成日係屋企打機

Happy_miffy  me too  發表於 15-2-16 10:25
王家爸爸    發表於 15-2-15 17:05
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

好多時唔到你話唔俾

我俾,但會話定幾點要返到屋企,如果中途改變行程,一定要問過我先。
wbmom

王家爸爸 發表於 15-2-15 17:06
好多時唔到你話唔俾
係~~家下有毛有翼,只係通知声就算!好在都算有交帶,正正經經,但已経無得say no!

Sindy 發表於 15-2-15 11:42
會比, 而家都比佢去啦, 不過我仔懶, 我會車佢去, 車佢返... 係人地屋企玩, 講左幾點返, 佢想玩耐D, 佢會打 ...
真係好~~阿女F1—开学已經要求自己番学放学,仲唔俾我係学校方圆1K出現!

我仔中一時同同學出去做project, 印象中係去博物館之類,仲要全部係男仔,阿仔回來告訴我有一位同學的爸爸是全程跟住個仔

我都有俾囝囝跟同學睇戲,囝囝只去過一次,沒有再提出。

‹ 上一主題|下一主題