用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見得精神科醫生,是否一定吃藥?
go

[過動] 見得精神科醫生,是否一定吃藥? [複製鏈接]

囡囡5歲見心理學家, 是自閉症譜系. 上了小學後, 新環境, 情緒不穩定. 不肯聽老師指令.
上堂悶, / 在禮堂曬, 便周身郁.  (試過給她做數學作業, 才能乖乖坐定).  相信是專注力不足.

囡囡每月會見遊戲治療師, 可能單對單, 囡囡表現正常,  又乖又合作.  
相信是社交最大問題.

但阿囡近來上堂.(悶時)便搗蛋. attention seeking. 說老師不理她.  便推椅. 整到其他小朋友.
老師捉她, 她又反抗.  學校要求帶囡囡見私家精神科醫生. (何定邦) (已booked)下星期見.

正苦方面, 亦排到2個月後見cp.

看了很多ek 文說,  大約得3成小朋友 食藥有正面效果.  其他7成都有side-effect.
請問食藥是否一世.

1    0    0    0

這些問題問醫生啦,他不會騙你的吧。
最重要是找出女女的問題出處,不一定是專注力不足呢。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:囡囡5歲見心理學家,+是自閉症譜系.+上了小

原帖由 kmmum 於 15-02-13 發表
囡囡5歲見心理學家, 是自閉症譜系. 上了小學後, 新環境, 情緒不穩定. 不肯聽老師指令.
上堂悶, / 在禮堂曬 ...
我個仔見精神科,醫生話佢唔需要食藥。只係半年見佢一次。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

請問你仔仔什麼事?見私家還是正苦?

回覆 kmmum 的帖子

精神科醫生比意見,食藥是自己決定.

回覆 Ms.Mak 的帖子

即是..如果醫生開最輕的藥, 我可能不給小朋友吃?

回覆 kmmum 的帖子

決定權在你,即使醫生說小朋友要服藥,你也可以不同意。問題在於你是否認同醫生的判斷。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:見得精神科醫生,是否一定吃藥?

我仔情況同樓主囡囡一樣,係學校煩到嘔,整人/打人/唔專心.......心理學家話係自閉譜系,在正苦精神科一直都係覆診,今日去私家睇傅醫生開左ritalin 10mg 聽日開始試,希望番學好左少投訴個人會有自信

回覆:yuki8484 的帖子

我囡囡最終都吃了利他林。但問題仍然存在。坐定定有改善,有八成時間聽老師話。但老師答應左而無做,阿囡既亞氏特性即現形,不停挑戰老師,博嘴。直接話老師講大話。更worse 係,囡囡頭腦轉數慢左,平時做數快而準,現在慢了。
社交班的ot 話囡囡無咁衝動,說明慢左,無咁心急,願意聆聽別人說話。但同樣地,記性好似差左

引用:我囡囡最終都吃了利他林。但問題仍然存在。

原帖由 kmmum 於 15-06-16 發表
我囡囡最終都吃了利他林。但問題仍然存在。坐定定有改善,有八成時間聽老師話。但老師答應左而無做,阿囡既 ...
加油,我仔聽日開始食喇,我都好擔心

醒目開學勳章

kmmum 發表於 15-6-16 18:27
我囡囡最終都吃了利他林。但問題仍然存在。坐定定有改善,有八成時間聽老師話。但老師答應左而無做,阿囡既 ...
請問你囡囡係咪見政府醫生第一次就開藥比係囡囡食?

回覆 COE1205 的帖子

第一次見精神科醫生. 醫生無開藥,  叫我睇埋正苦CP 先. 繼續行為治療.
一個月後,見完CP. CP 一問囡囡學校情況, 囡囡狂喊+發脾氣.   
之後,在學校仍然有對抗行為.  之後, 見私家精神科醫生.  開始食藥.

夜晚吃一隻RESXXXXX 的藥(控制情緒爆發).   醫生話要4-6個星期才見效.
但囡囡在學校仍發脾氣, 坐不定,出位, 老師想捉她, 她便反抗.   
後來, 早上吃10MG 利他林. 情況有改善.  加上醫生要求學校每日每堂,要打TICK 反映上堂表現.

囡囡堂堂坐定定, 藥後, 說話慢左. 老師明白多左. 無咁衝動.  不過, 阿囡係亞氐保加, 仍然挑戰老師.  老師解決唔到佢既問題, 阿囡都會起身,發脾氣.

藥後, 好處-說話慢了,無咁衝動.可以坐定定. 壞處- 思想慢左. 做數學或PHONICS 拼音, 整個人無以前'快而準'.  最近考試成績英數跌了.

囡囡定期上遊戲治療,社工說她個人穩定, 但要學校老師配合到, 否則, 藥後仍然會爆情緒.
同醫生反映了.. 上學才會吃藥.  放假不用吃.

執書包/做功課, 囡囡小一開學到現在,全無問題.

回覆:kmmum 的帖子

你地幾大睇精神科,我囝5歲,政府排到6歲先睇。唔知睇5睇私家好

醒目開學勳章

kmmum 發表於 15-6-18 09:36
回覆 COE1205 的帖子

第一次見精神科醫生. 醫生無開藥,  叫我睇埋正苦CP 先. 繼續行為治療.
你好!
我仔16號見完政府醫生,醫生開咗[size=13.3333339691162px]10MG 利他林比阿仔,我仔食咗幾日,醫生話呢隻藥係短效,但我仔食咗幾日,我計過可以有8個鐘效用,係咪初期時間會長D,到純咗時間會短返? 另我見阿仔食咗藥好快就有效果,大概15-20分鐘已經好明顯,成個人變得好沉實,唔會行路"fing黎fing去", 少咗手多口多,睇書可以坐定,無周身郁,問一D好深好抽象嘅問題[size=13.3333339691162px],但藥力一過成個人好似好累好眼瞓.,我想問下你囡初期食藥係咪都係咁?[size=13.3333339691162px]因已放暑假,暫時比較唔到返學情況

回覆:見得精神科醫生,是否一定吃藥?

我仔食左一個月藥,分別真係好大,但藥力一過就無晒控制能力

‹ 上一主題|下一主題