用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs KV
樓主: CM910
go

HKPS vs KV [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-03-10+發

原帖由 hatesonut 於 15-03-10 發表
兩位都唔係KV用家吧?從未聽過KV有勸退學生,KV課程從序漸進,並非如鴻水猛獸。學生都返得好開心,相信真實 ...
200% 千真萬確。

恕我直言,未聽過的是孤漏寡聞。

你未聽過唔代表冇發生過。

我出post,如果係傳聞我一定寫清楚係傳聞。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-10+發表其實

原帖由 bubuG 於 15-03-10 發表
「執筆寫字差同埋上堂發呆反應慢。 」 一定唔只咁簡單。佢冇講full picture.  可能學校spot 到佢係SEN。單 ...

有可能。

我個人覺得一定係小朋友問題多過學校問題。當刻佢一定係有問題令学校覺得小朋友唔適合呢間學校。
小朋友有人發展快,自然也有人發展慢。勉強在KV讀對那位小朋友也不是好事。

引用:Quote:原帖由+hatesonut+於+15-03-10+發表

原帖由 siden 於 15-03-10 發表
200% 千真萬確。

恕我直言,未聽過的是孤漏寡聞。
呢位見識廣博學通四海既家長,你洗唔洗用"孤陋寡聞" (btw你有錯字呀唔孤陋寡聞既人)D咁負面既字呀?無聽聞過就係孤陋寡聞呀?你話有就有200%就200%呀?你有咩證據呢?有證據講出來先有人信,無證據就係空口講白話你up乜都得啦?

真係好無品你呢D家長,咁鍾意出言侮辱人,好彩你唔係KV家長姐。極低質素。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-10+發表200%+

原帖由 hatesonut 於 15-03-10 發表
呢位見識廣博學通四海既家長,你洗唔洗用"孤陋寡聞" (btw你有錯字呀唔孤陋寡聞既人)D咁負面既字呀?無聽聞 ...
對不起。

我中文質素唔好,真心多謝指正錯字。真心,唔係反話。

如果你有好好睇整個post內容,你會發現我好support KV, 覺得呢間學校好好。比Hkps更值得入讀。

可是,我只是告訴大家一些事實,就被插。真心淡。

孤陋寡聞,有幾負面?我講錯嘢也會被其他jm如此批評。我也無此反應。這個形容詞就令你如此反感,我只覺你心胸窄。Comment你孤「漏」寡聞就要被批評質素低,批評你未聽過就被你說質素低。我好詫異。撫心自問,我態度不串也不差,也夠持平了,對不起我達不到你的要求。

事實。對,事實。你想當事人上來現身說法嗎?開名是嗎?講邊班是嗎?我作為朋友,也需顧當事人感受。

網上資訊需要過濾,我明白。如果你選擇不信,我無可厚非。上EK,是真心想分享所見所聞,幫助選幼稚園的jm, 自己當年也有苦惱,希望多聽資訊。

今次真是好心着雷pack 了(sorry我又唔識寫個pack字)

引用:Quote:原帖由+hatesonut+於+15-03-10+發表

對不起。

我唔會再回應你,你質素太低。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-3-10 11:35
小朋友有人發展快,自然也有人發展慢。勉強在KV讀對那位小朋友也不是好事。
KV係一間有要求嘅學校
如果小朋友跟唔上,留低唔係影響校譽,而係對小朋友發展唔好
我覺得好睇學校點deliver 呢個訊息

其實上到小學,好多學校會用留級嚟控制output,呢件事本身可能係好事 (學校覺得仲有得教),接受唔到嘅就當然轉校好啦!

brrbaby2007  agree  發表於 15-3-10 15:01
恐龍家

siden 發表於 15-3-10 12:16
對不起。

哈,聞所未聞是我講的,所以孤陋寡聞是我

大家不用動氣
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-3-10 09:50
分別係有,但唔係大得咁緊要。

主要係心態嘅分別好多ascot家長係一心讀沙田津小架!
因為的確叩沙田幾間熱門津小都有好處
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作挑釁之言詞, 違規者會收警告牌, 漠視違規者會被禁言/封戶. 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:HKPS vs KV

大家都係討論下,唔好咁火la,  Siden佢唔係negative,  佢好肯幫人,私底下問佢佢都會比好多comments 同share information,張佢知道嘅分享比大家,咁每間學校總有自己supporters,  而且無一間學校係全世界都適合讀, 總會有人覺得好,有人覺得唔好,希望大家都接受下唔同嘅睇法,呢個平台用來share information, 如果無左肯share嘅家長,EK就變得無意義了。

siden  叩謝體諒  發表於 15-3-10 13:44
小曳人    發表於 15-3-10 13:25

回覆 sakbbjaijai 的帖子

同意呀.  同我埋我想回應其實而家考小學好大競爭, 小朋友同大人都好大壓力. 另外就係唔係人人都target 名校的, 我就視乎番女兒性格決定考咩學校.

引用:Quote:siden+發表於+15-3-10+12:16+對不起

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-10 發表
哈,聞所未聞是我講的,所以孤陋寡聞是我

大家不用動氣
如有無心得罪多包涵

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 同意呀.++同我埋

原帖由 teambuilder 於 15-03-10 發表
回覆 sakbbjaijai 的帖子

同意呀.  同我埋我想回應其實而家考小學好大競爭, 小朋友同大人都好大壓力. 另外 ...
Good ar,  你囡囡好似讀緊hkps too? 我同意適合比名氣緊要, 同埋睇下你想佢做小池大魚定大池小魚。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-03-10+發

其實我都唔贊成KV勸退小朋友。

真人真事朋友試過,仲要學期中,搵插班壓力大。朋友冇in detail講點解搞成 ...
其實勸退真係有,唔係KV人講我都唔信!當然為數唔多同埋一定好低調,所以即使讀緊既而身邊又冇呢啲情況,唔知唔奇!唔通被勸退會高調話俾人知個真正原因咩!

要理性討論又何必用孤陋寡聞呢D帶有攻擊性的字眼呢?呢個詞唔係負面難道是正面?
大家討論就和平D好.
咁大間學校,未聽過真係唔出奇。

Delete

siden 發表於 15-3-10 13:42
如有無心得罪多包涵

沒得罪,我識唔晒所有KV家長而已
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:我想講,今年K2都D九龍樂基學生插班去KV ,

原帖由 貓貓人 於 15-03-10 發表
我想講,今年K2都D九龍樂基學生插班去KV
,原因係乜自己估下:
其實咁講係無意思架,只可以話大家取向不同..... 想要既野唔同

我一樣有幾位讀kv既朋友好想入hkps, 寫左好多次求位信,只係入唔到,(唔係話hkps好d, 只係佢真係太少位,相對kv 機會大d)

小女上年都有幸有hkps, kv offer.....都有掙扎考慮左好耐,最後都係hkps, 囡囡best buddy 係kv, 都經常一齊hang out.....只可以話兩間都係好學校,長處各有不同,根本好難apple to apple 咁去compare.... 視乎家長想要甚麽

對不起。

我都識人讀讀下轉走,至於乜原因,只有當事人最清楚。

咁你見過就麻煩show下資料。

你自己都未見過又知KLT hkps好好多?
算啦,佢地未經歷過要派咗去寶校要扣小一嘅苦況,唔會明架,由佢地啦。

‹ 上一主題|下一主題