用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手請教小一大抽奬
樓主: apple_love
go

新手請教小一大抽奬 [複製鏈接]

apple_love 發表於 15-2-25 17:54
但係九龍城區小學有好多強勁對手,競爭會唔會好大
咁你就要計算一下同區考生與B1位既比例, 藍田係夠唔夠學額了。因為九龍城區係B1生少於B1位的, 即係, B1生只係爭咩嘢B1中學, 如果學額唔多夠, 有機會B1同學仔入咗B2學校都有可能。
至於樓上有JM話, 揀咗培道就好似一早目標已是B2, 呢個諗法係唔正確的。因為我既係囡囡, 所以培道係非常好既support, 小朋友入到B1, 唔駛講九龍城好多好B1, 如果係B2, 最少都有間校風好既B2校, 响我囡囡年代, 因為學童超多, 升中情況會好慘烈, 所以我先做好攻守, 以防萬一。但你囝囝好似係CY已cut雙非配額年代, 學童係咩少咗, 你要查一查。

所以, 升小遊戲唔係只為小一, 係要為升中鋪路。

BTW, 大家都話好既學校肯定係學術較強, 但你需要搞清楚教學理念同你自己夾唔夾, 同小朋友夾唔夾, 唔一定人啱你都啱的。始終讀六年, 唔夾好辛苦。共勉之。

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-25+17:54+但

原帖由 little_yolky 於 15-02-26 發表
咁你就要計算一下同區考生與B1位既比例, 藍田係夠唔夠學額了。因為九龍城區係B1生少於B1位的, 即係, B1生只 ...

努力

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-25+17:54+但

原帖由 little_yolky 於 15-02-26 發表
咁你就要計算一下同區考生與B1位既比例, 藍田係夠唔夠學額了。因為九龍城區係B1生少於B1位的, 即係, B1生只 ...
解得好

我仔龍B,競爭好大,in k1已經好大壓力,所以希望可以入到一條龍幼稚園唔駛煩,心水培正唔收,所以培道照要住先。其實我未知我仔適合邊類型學校,又未知佢做功課讀書乖唔乖醒唔醒,不過好開心係到知道多左小一選校的資料

apple_love 發表於 15-2-27 00:07
我仔龍B,競爭好大,in k1已經好大壓力,所以希望可以入到一條龍幼稚園唔駛煩,心水培正唔收,所以培道照要 ...
吓, 係龍B嗎? 咁你就要慎重了。係呀, 培正真係好難考, 我囡囡果年唔係龍B, 只係金豬寶寶, 都幾千人考幼稚園。尤其係你哋龍B, 只係最top果班小朋友唔受影響, 其餘真係由幼稚園爭到去小學、中學、大學, 每隔六年爭一次
加油。

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-27+00:07+我

原帖由 little_yolky 於 15-03-04 發表
吓, 係龍B嗎? 咁你就要慎重了。係呀, 培正真係好難考, 我囡囡果年唔係龍B, 只係金豬寶寶, 都幾千人考幼稚園 ...
所以龍B為咗唔想煩其多次,就升小好揀啲有聯繫,直屬,一條龍嘅小學,唔使升中又再煩

little_yolky  無錯   發表於 15-3-4 11:44

gigiwin888 發表於 15-2-24 22:06
最大原因,名校好多考試考得不好好尾個d,有些學校會令家長自動退學,再找叻的學生入來插班,甘咪令學校保 ...

名校仲要年年大把人考插班,汰弱留強,捨瘦擇肥,到小六自然成績勁啦﹗
‹ 上一主題|下一主題