用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 不肯打千秋不玩滑梯的幼兒
go

[過動] 不肯打千秋不玩滑梯的幼兒 [複製鏈接]

自小都不肯玩,五歲先第一次玩千秋。怕高速的活動。係咪要迫佢玩多d.或者要做d咩?
   0    0    0    0

himmamme 發表於 15-2-13 03:17
自小都不肯玩,五歲先第一次玩千秋。最近發現他專注力低。我唔知佢係咪個腦有問題。兩者有冇關係?好迷惘。 ...

除此之外, 佢有冇其它你膽心既野先??
唔玩好多原因, 可能佢驚都會...

可能係感統問題, 返健康院同姑娘講下.
專注力低要同同年紀既比較, 學校老師有無咁講?
5歲仲可以叫健康院轉介去智能發展中心排期CHECK,要快.

I_O_U_baby 發表於 15-2-13 10:00
可能係感統問題, 返健康院同姑娘講下.
專注力低要同同年紀既比較, 學校老師有無咁講?
5歲仲可以叫健康院轉 ...

係同同齡比較.咸統問題可以点做?佢而家肯玩,但都驚,唔敢打得高.遲過一般小朋友4年!

himmamme 發表於 15-2-13 10:16
係同同齡比較.咸統問題可以点做?佢而家肯玩,但都驚,唔敢打得高.遲過一般小朋友4年!
...

參考下:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20121017/00176_097.html
http://www.mingpaohealth.com/cfm/feature3.cfm?File=20110601/pafe/ocb1.txt

佢幾歲?
學校評估如何?
我仔早前單腳企, 跳等平衡較差.

這個沒問題吧~是膽識問題我仔仔3-4歲都不敢玩,到讀K2慢慢就玩了,膽子小~
‹ 上一主題|下一主題