用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教
go

請教 [複製鏈接]

15個月寶寶 只可以雙手扶傢俱慢行 不能扶傢俱踎低起身 亦唔識爬上爬落 但有時可以唔駛扶企到幾秒 佢剛滿一歲先識扶住嘢企好
另可以指住物件發聲 但只係呀呀呀  (1歲時唔識) 或者尖叫 冇其他音 冇玩聲 同埋聽到爸爸媽媽唔會望住爸爸媽媽 但會主動搵人幫手 (例如俾支筆我畫嘢) 聽到自己名會有反應

咁樣有冇機會係遲緩?

0    0    0    0

回覆:sophiell 的帖子

如有擔心 去搵健康院 唔好估估下

回覆:濼晴 的帖子

唉 可惜唔係我嘅小朋友 佢媽媽就一直覺得佢個bb冇問題 佢媽媽喺湊bb方面有好多獨特見解 講佢唔掂

回覆:請教

回覆:s.andp 的帖子

IQ高呢個point好搞笑 我只係怕我親戚搞到個小朋友明明正常發展都拖到佢慢晒 因為個bb而家出街連鞋都冇對 喺屋企都好少俾佢周圍行 又唔搵玩具俾佢玩 而家15個月仲係兩個鐘一餐人奶 同我地食飯先俾啲菜佢咬下 唔俾佢食飯同肉

sophiell 發表於 15-2-18 08:46
IQ高呢個point好搞笑 我只係怕我親戚搞到個小朋友明明正常發展都拖到佢慢晒 因為個bb而家出街連鞋 ...

我個係女B,現在17個月了,佢14個月唔拖我手自己行,現在開始跑,識上落1級的樓梯,有扶手可以自己上落5至6級樓梯,想自己行吊橋,自己玩滑梯。講嘢方面,佢開始想講2字了,例如早晨……基本的叫爸爸,媽媽,家姐,嫲嫲, 車車,樹,葉,花,草15個月可以自己叫,ee, 婆婆,叔叔,伯伯,公公,弟弟,哥哥,跑,跳,走,拜拜15至16個月識跟講,16個曾經聽過佢講渣車,砵砵車,包包食之類……仲有眼耳口鼻咀都知在臉的那部份,會做手勢的動作有: hello,byebye,give me five / ten,飛吻,手指指等……

佢好喜歡玩玩具,看書,食嘢(飯,肉,菜,魚,麵,麵包)已經要自己來,有時用手,匙羹或叉,用杯飲水,吃嘢吃到天一半地一半,真係比佢……

回覆:sorjomui 的帖子

你個女好叻啊 比同齡都快 我呢位親戚嘅bb 我估佢嘅各方面能力最多只係12個月 行路方面同我女8個月冇分別 唉 又唔係話佢好明顯遲緩 但就覺得佢好多嘢都係borderline

sophiell 發表於 15-2-18 19:27
你個女好叻啊 比同齡都快 我呢位親戚嘅bb 我估佢嘅各方面能力最多只係12個月 行路方面同我女8個月冇分別 唉 ...
我估現在d媽咪對小朋友過份愛護,尼樣危險,嗰樣危險,於是小朋友咪越做越少,咁咪唔會錯,點知就影響了小朋友的正常發展;有時又幫小朋友做晒d嘢,以為對小朋友好,其實令佢地學唔到嘢,得不償失;父母有時只要小朋友重學術,其他事唔好理,都會影響到佢地社交同生活上的技能。

呢位媽媽係 完全俾個女天生天養 唔係錫住佢 係完全唔去教佢 唔帶佢去公園又唔會俾玩具同圖書佢 平時亦唔見佢同個bb講嘢 佢只係關心個女唔可以食啲乜 我對住佢已經由好嬲變到無言

我仔14.5個月大(早產36WK3D出世,如果更正佢係剛剛14個月),識離手行左一個多月,攞住D野行都OK,識離手踎低執野再企起,扶住佢可以上落樓梯,提下佢佢識跨過少少障礙物,識爬上爬落矮梳化,識自己用匙畢飯食,仲識用匙揀餸食,有時識自己攞有耳普通杯飲野,識模仿聽電話/吸塵/掃地,識主動手指指有興趣遠野同需要的東西,識指認二十多三十款日常用品,認到肚臍/手腳,識HELLO, BYEBYE, 飛吻,錫錫(但唔係次次肯做),其他指令如掉垃圾/洗衫/除袜/去邊度攞野/餵我地食野/乾杯/洗手/拍醒爸爸等等都識。。。。識聽邊個係爸爸媽媽姐姐麻麻,俾俾就一時時,唔係好肯同人分享玩具

但唔係好識講野,能發唔少音包括爸媽,但唔能夠意識嗌爸爸媽媽,佢間唔中爆幾粒單字甚至詞語(爆一次就冇),如俾、GIVE ME FIVE、MUM MUM、好味、BYEBYE,我唔知點引佢講野,唔俾佢野佢會喊到你屈服為止,而且叫佢名唔係次次應我,我好驚佢有咩問題

補充:其實我覺得離手行係要訓練(俾信心佢同練平衡),
我仔9個月大時識肚離地爬及扶野企同打橫行,但12個月大仲未夠膽放手自己企,所以我帶左佢去草地練行,因為佢唔肯響草地爬,所以佢惟有扶住我行,由雙手扶到單手扶,間唔中玩下學行推車,扶扶下就我響佢後面傍住佢行我係咁二用手篤一篤佢個身,最後就係鼓勵佢自己離手,由離手行到一兩步到而家通屋行

回覆:Littlecatta2013 的帖子

我女都係見到有同佢差唔多大bb自己行之後兩日佢就自己行 信心都係好關鍵
但我親戚個女連企喺度轉坐低嘅transition都做唔到 拖住兩隻手行都行唔穩 會腳震

sophiell 發表於 15-2-23 09:03
呢位媽媽係 完全俾個女天生天養 唔係錫住佢 係完全唔去教佢 唔帶佢去公園又唔會俾玩具同圖書佢 平時亦唔見 ...
小朋友天性是玩同食,玩的比例好重要,我囡在識坐後就比佢去公園玩,一玩就半個鐘至九個字,真係覺得佢學嘢會快d,講2至3次就會講。

呵 我都有咁話個親戚 問佢知唔知玩對小朋友有幾重要 佢就洗耳恭聽咁嘅款等我講 激死我

自己人嘅話係唔會聽得入耳,
搵外人同佢講就差唔多。

‹ 上一主題|下一主題