用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀障的bb期
go

[讀障] 讀障的bb期 [複製鏈接]

讀寫障礙的小朋友bb時期有冇特徵架?会唔会認唔到ABC圖形及顏色?正常又会幾多個月認得?歲半嗎?

4    0    0    0

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/hea ... hild_oty_child.html

我仔細個到小一前我都唔知佢有讀障﹐就算身邉同佢一齊大既同學仔媽咪或者老師都話佢唔似有讀障﹐所以唔一定會有特徵架, 而且大大下佢哋只要搵到適合佢哋記字方法便同常人無異.

回覆:讀障的bb期

我仔有讀障,兩歲多少少認得曬二十六個字母大細階,三四歲時認得五六十個中文字,幼稚園階段無人覺得佢係讀障,但一上小學就浮左出來,可能要一下子要處理咁多文字大腦handle唔到。經過大量閱讀好左好多,但記寫都係麻麻。佢幼兒階段係遲講野,言語能力比較弱。

回覆:rean_chau 的帖子

我小朋友3歳,認字ok. 但我覺得佢有時會飛字,會不會係?

引用:我仔有讀障,兩歲多少少認得曬二十六個字母

原帖由 rean_chau 於 15-02-18 發表
我仔有讀障,兩歲多少少認得曬二十六個字母大細階,三四歲時認得五六十個中文字,幼稚園階段無人覺得佢係讀 ...
請問點樣確定,我女小一,串字好困難,佢好努力記,介唔介意講下我應該點做?我係邊到做評估,同學校點支援,急,謝謝

引用:我仔細個到小一前我都唔知佢有讀障﹐就算身

原帖由 smallmama 於 15-02-17 發表
我仔細個到小一前我都唔知佢有讀障﹐就算身邉同佢一齊大既同學仔媽咪或者老師都話佢唔似有讀障﹐所以唔一定 ...
請問點記字呢,我女上進想記,但就記唔到,謝謝你

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-02-18+發表

原帖由 tinaleung 於 15-05-17 發表
請問點樣確定,我女小一,串字好困難,佢好努力記,介唔介意講下我應該點做?我係邊到做評估,同學校點支援 ...
一定唔可以心急,因為小朋友係急唔黎。我曾經都分享過,我係先去小童群益會度做一個簡單評估,有一份問卷要學校做,個report出左,話懷疑我仔有特殊學習需要,然後交比學校,學校會安排同佢做IQ及讀障評估。

如果串字慢,你不如試下頭三日係串,等亞女讀順左個音先,順左會記得快啲。英文串串下就會捉到個規律。我個仔小二日日都串十分鐘字,到默書時好輕鬆,唔駛特温。

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-02-18+發表

請問點樣確定,我女小一,串字好困難,佢好努力記,介唔介意講下我應該點做?我係邊到做評估,同學校點支援 ...
忘記講埋,我地學校係無支援,雖然有調適,多十五分鐘考試時間之類,幫助唔大。暑假你可以幫佢報啲專為呢類學生而設既課程,協青博思會之類都有,有時小童羣益會都有,你Google 下就揾到。

回覆:Jjchow2015 的帖子

"飛"字,係咪即係讀時跳過某個字唔讀?或者一個中文字讀兩個音?

讀障通常小一開始浮現,因為學習的要求開始超過簡單的認知能力,我囝囝就係,一直做個別職業治療,專攻讀寫,進步都幾明顯。

引用:我小朋友3歳,認字ok.+但我覺得佢有時會飛

原帖由 Jjchow2015 於 15-02-18 發表
我小朋友3歳,認字ok. 但我覺得佢有時會飛字,會不會係?
我囝囝都有飛字情況,係有關眼肌控制,做緊職業治療都有進步。

引用:Quote:原帖由+smallmama+於+15-02-17+發表

請問點記字呢,我女上進想記,但就記唔到,謝謝你
我細仔k2記嘢都好差,而家主要做PST幫佢。

回覆 tinaleung 的帖子

其實我都唔知點答你, 因為係我仔小三轉咗間好有愛心既學校, 老師教全班同學拆字, 佢慢慢就搵到佢自己既方法, 我都唔知, 我只係發現佢而家好似冇咗問題, 又或者係中學仍然係少班(全班都是唔同程度讀障), 而老師會用適合佢哋既方法教.

smallmama 發表於 15-6-5 13:52
回覆 tinaleung 的帖子

其實我都唔知點答你, 因為係我仔小三轉咗間好有愛心既學校, 老師教全班同學拆字,  ...

小學三年級上堂仲有時間拆字, 真係好有愛心先做到, 祝福你和你的家人

Tifftiff0115 發表於 15-5-23 03:45
讀障通常小一開始浮現,因為學習的要求開始超過簡單的認知能力,我囝囝就係,一直做個別職業治療,專攻讀寫 ...
hi Tifftiff0115 , can you pls tell me where does your son have the training? thx

引用:Quote:Tifftiff0115+發表於+15-5-23+03:45+

原帖由 kiki1016 於 15-06-23 發表
hi Tifftiff0115 , can you pls tell me where does your son have the training? thx
已pm你

我呀仔自細都認唔到字,中,英,數字,顏色都認唔到

回覆:讀障的bb期

點樣可以早點知有無讀障?爸爸有讀障。聽說有遺傳。現在27months 認字完全不得,但是認圖顏色就無問題兼學得好快。教字母教好耐到記不到

引用:點樣可以早點知有無讀障?爸爸有讀障。聽說

原帖由 socute 於 15-07-30 發表
點樣可以早點知有無讀障?爸爸有讀障。聽說有遺傳。現在27months 認字完全不得,但是認圖顏色就無問題兼學 ...
我都好想知⋯想早D找到方法去教她

‹ 上一主題|下一主題