用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有什麼辦法鼓勵小朋友寫中文字?
go

有什麼辦法鼓勵小朋友寫中文字? [複製鏈接]

9    0    0    0

ting-ma 發表於 15-2-10 15:46
ai..小女間happy school 一直都冇乜功課, 現k2學期中開始要寫中文字功課, 第一天已經好抗拒.本身已經好唔li ...
我個依家K3都仲係日日喊到部都濕埋咁寫字

不過, 數學功課佢就好鐘意。

回覆:有什麼辦法鼓勵小朋友寫中文字?

我都想知!唔擦咁多,是否有效?

回覆:HMmummy 的帖子

回覆:moviemovie 的帖子

回覆:moviemovie 的帖子

要先找出小朋友不喜歡寫字的原因,是手掌肌肉未完全發展,未能好好執筆(若是k2細仔,此情況一點也不出奇),還是家長老師要求太高,寫的字筆畫太多或是經常擦改小朋友功課?其實,k2小朋友在沒有家長輔助之下,能寫出一個完整的字,沒有斷筆,筆劃齊全,已算不俗。
另小食誘導法顧然有效,但最好是讓小朋友發掘習字樂趣,進而愛上寫字!

同意筆順apps是值得用!

0.5mm, are you kidding ??
Can show us photo?

我囡支筆心 直徑都1mm 粗,那來0.5mm 的準成度呢?

回覆 ting-ma 的帖子

難怪小朋友會不喜歡寫字,真可憐!無奈地,學校老師準則不會隨個別同學更改,若家長跟老師反映,又怕老師覺得學生家長麻煩。所以最好的辦法還是家長在家多跟小朋友訓練,一開始自然不可如老師般嚴厲,要以稱讚鼓勵為主,若見小朋友筆畫齊全,沒有補筆就可。慢慢地,家長便可要求多一點點,如下筆位置、撇捺幅度。閒時亦可多與小朋友玩黏土、剪貼遊戲,發展手掌肌肉。
其實寫字講求的是肌肉記憶,寫多了,小朋友手仔自然學會適當用力,寫一手好字。現最重要還是家長加強小孩自信心,讓他們體會寫字樂趣!

回覆 fishchow 的帖子

看到家長的鉛筆照片,多口一句,希望不要介意。小朋友手仔細,初寫字用這款粗筆或三角筆的確較好施力,但一旦小朋友掌握用力技巧,寫字夠穩,最好儘快轉用普通鉛筆!因為時間日久,小朋友習慣用粗筆後,換回正常鉛筆,執筆姿勢往往容易出錯。有家長曾跟我說,日後繼續讓小朋友用粗筆便可了(真實發生過,沒半點虛假-_-),但成年人試用粗筆便知道,用太粗的筆寫字,手很容易便累了,長遠來說,不合香港要求考生寫得多又寫得快的教育制度!
小小建議,望必介意。

我小朋友KG 時又係好憎寫字, 咁我就同佢講我幫佢手, 嘩, 佢好開心呀覺得好著數, 跟住我會先寫幾個, 但唔會順序寫, 例如要寫一頁:媽媽, 咁我就會隨意咁寫幾個媽字, 同佢講, 我幫你寫左喇, 到你寫, 不過, 如果你寫得太肉酸, 我就會擦返我寫果D 字架啦, 寫一個肉酸就擦一個, 佢不知幾驚呀, 於是就好比心機寫.......呢個方法我用到佢初小都有用呀, 到初小時目的就唔係佢寫得靚咁簡單, 係想佢識寫果個字丫麻, 咁我會要佢識默左個字, 咁我就幫佢寫幾個, 我覺得呢個方法幾好呀, HEHE

真係各施各法!

回覆:有什麼辦法鼓勵小朋友寫中文字

現太細,考慮轉校,去活動教學,當年見太苦,便轉了,救世軍!

moviemovie 發表於 15-2-10 16:08
青田出版
請問你是否只買了書?有沒有上作者的課程?我覺得好有趣啊,但課程太貴了。只買書自已教的話,平時溫習默書時能應用得到嗎?

引用:我囡支筆心+直徑都1mm+粗,那來0.5mm+的準

原帖由 fishchow 於 15-02-11 發表
我囡支筆心 直徑都1mm 粗,那來0.5mm 的準成度呢?
請問你手上的筆,在哪裡買得到?

ting-ma 發表於 15-2-10 15:46
ai..小女間happy school 一直都冇乜功課, 現k2學期中開始要寫中文字功課, 第一天已經好抗拒.本身已經好唔li ...
我仔轉校重讀K3,一開學我就跟老師講佢手肌差,希望老師不要在功課上圈太多他寫得不夠靚的字。老師好配合。但我發現佢功課的字頭次次都係擦過好多次的,有時阿仔會話我知,其實最後字頭係老師幫他寫的。但我個仔就冇唔開心。

我個仔以前都好怕寫字,K2寫個"一"字都同我反枱。經我和老師多番鼓勵下重拾自信。閒時自己常主動寫字,但依然寫得不好。我間唔中會執下佢D字,但不會每次都話佢,有時放過佢。其實手肌未發育成熟根本都迫不來。我跟開個職業治療師成日都話要等佢自已發育好。

朋友你讀美孚個間嘉心幼稚園,K1的寫字功課永遠得C,其他同學大部份係A/B。佢重讀一年K3 ,現在小一,英文書法比賽全班第一,全級第二。佢阿媽終於相信個仔D字係靚。

早排參加了一個教師講座(我不是教師,混入去的),有老師大吐苦水話,小一a-z個三條線都未跟到,唔知點教佢地。個職業治療師勸老師,如果教極都唔得就唔好再迫佢,其實大個之後都會用電腦,呢個年紀唔應該受咁多壓力。

我係樓主我一定同老師反映, 改變不了我會轉校羅, 邊有可能寫得咁好, 太打擊小朋友的自信心了.
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題