用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫升k2 vs 培正repeat k1
go

金巴倫升k2 vs 培正repeat k1 [複製鏈接]

N冇人士,冇宗教分,冇舊生分。
培正直升小學唔駛搏,但太太怕repeat k1小囡會失去學習興趣,金巴倫生活愉快亦跟得上。

0    0    0    0

引用:N冇人士,冇宗教分,冇舊生分。 培正直升小

原帖由 cannavaro 於 15-02-10 發表
培正直升小學唔駛搏,但太太怕repeat k1小囡會失去學習興趣,金巴倫生活愉 ...
呢度會有好多人叫你唔好repeat K1, 因為好多人想你放左培正個位。
利申:我冇報培正。
你個小朋友係11月定12月?有冇問過而家間學校小朋友既情況?

回覆:金巴倫升k2 vs 培正repeat k1

Pc of course

回覆:cannavaro 的帖子

我同你一樣!現在係半龍K讀!正在苦腦中!小朋友現在跟到,但同d大B真是好大距離!

引用:N冇人士,冇宗教分,冇舊生分。 培正直升小

原帖由 cannavaro 於 15-02-10 發表
培正直升小學唔駛搏,但太太怕repeat k1小囡會失去學習興趣,金巴倫生活愉 ...
其實你呢個問題又好多疑點...
報名時無諗架咩?? 報得名唔係諗過咩? 到收左先泥諗?

培正收左..而家退學..讀少半年..可以失少d 興趣

其實你報得名都係想轉架啦

人有好多時都係想人認同,我覺得ok ar
樓主, 我會捒PC

如果細b, 不妨repeat, 兔年出生率都高,競爭都大!

睇你 target 咩小學?講真如果 PC 小學你都覺得 ok, go for PC now. 到時候再考幾間你鐘情嘅,諗住 - 考唔到,冇所謂,咁就好 relax 呀啦!

回覆:babybbmm 的帖子

培正,好處係一條龍,做大仔,唔好處係難考其他小學,神校除外。

回覆:konew720 的帖子

小囡10月底出世, 而家間幼稚園我見班有幾個同學都係哥哥姐姐一齊讀緊, 口碑應該唔錯, 老師有愛心, 升小方面就直資私小津校都幾平均。

引用:培正,好處係一條龍,做大仔,唔好處係難考

原帖由 LL222 於 15-02-10 發表
培正,好處係一條龍,做大仔,唔好處係難考其他小學,神校除外。
請問為何會「難考其他小學」?但又為何「神校除外」?願聞其詳。謝謝!

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-02-10+發表培正

原帖由 Jingle-Bell 於 15-02-10 發表
請問為何會「難考其他小學」?但又為何「神校除外」?願聞其詳。謝謝!

...
I want to know too

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-02-10+發表培正

原帖由 Jingle-Bell 於 15-02-10 發表

...
如果個小學老師問:「如果我地小學收咗你小朋友,你會揀PC定我地小學?」點答?個老師都心諗比個位你你都未必黎讀啦,收咗留位費到8月交大訂時先知你唔讀又要call waiting攪一大輪,收都收個冇龍挍背景先,如果個小朋友堅醒目,米比個waiting先,到call waiting時試下call你讀唔讀。

至於神校,佢對自己有信心,地位高於PC。

你係N冇人事,當然選培正,小一呢個遊戲唔易玩,培正係好多家長嘅Dream school

回覆:LL222 的帖子

多謝你的見解!

揀培正預左直升小學。
想考高一線一定要外補或自己教多d,ftm會好d。

引用:Quote:原帖由+Jingle-Bell+於+15-02-10+發

原帖由 LL222 於 15-02-11 發表
如果個小學老師問:「如果我地小學收咗你小朋友,你會揀PC定我地小學?」點答?個老師都心諗比個位你你都未 ...
有道理,不過,通常龍校幼稚園學生再考出面小學,應該都只會考再higher level神校級數的,又點會考慮其他一般的小學呢

‹ 上一主題|下一主題