用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 睇完ORT level 9後可以睇甚麼?
go

睇完ORT level 9後可以睇甚麼? [複製鏈接]

五歲半女孩,有甚麼書字數上可以涵接到?佢又未睇到chapter book

90    0    0    0

可以找下d 短故事既書仔呀, 好似henry and mudge series, the little bear series, 大約5x-60 pages, 會太淺嗎?

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:56

I can read series, Project X series, Rainbow Magic, etc...
ORT Stage 10+

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:56

回覆:睇完ORT level 9後可以睇甚麼?

stage10同stage9好大gap.字數多了很多。

引用:stage10同stage9好大gap.字數多了很多。 +

原帖由 edutm 於 15-02-11 發表
帶孩子去較大的公共圖書館讓他隨意選看吧,看到stage 9 也不一定要立即上另一級,給他點時間重看及鞏固一下也好。

Amyamy 介紹個 I Can Read series 有好多本都好好架,例如 Frog and Toad, Amelia Bedelia, Flat Stanley... 仲有套 Happy Family series 都好好,可以去圖書館借黎試下

https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=PHRASE&field_1=tse&term_1=Happy+families&theme=WEB

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:57

之前各级ORT是孩子自己看还是家長伴讀呢?如果是由家長伴讀,則建議讓孩子独自重看一次

之前在這裏有家長介紹bridging books:

Allan Ahlberg's Happy Families

https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=Happy%20families&theme=WEB&locale=en

WKDRB16    發表於 16-11-12 14:57

引用:之前各级ORT是孩子自己看还是家長伴讀呢?

原帖由 longlokma 於 15-02-12 發表
之前各级ORT是孩子自己看还是家長伴讀呢?如果是由家長伴讀,則建議讓孩子独自重看一次

...
以前我陪她看書看了兩年,到她四歲多就不肯比我同佢一齊睇,話想自己睇。我怕佢是hea睇,都有試下佢,佢又真係用睇得明同識讀。
是否小朋友大了就唔鍾意伴讀,要自己睇?

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-02-12+發表

原帖由 edutm 於 15-02-12 發表
以前我陪她看書看了兩年,到她四歲多就不肯比我同佢一齊睇,話想自己睇。我怕佢是hea睇,都有試下佢,佢又 ...
如果係咁,即是孩子阅讀能力夠高,不妨给孩子看chapter book, 只要提醒她若有重要內容不明白便自行重看一次,若有関鍵性生字唔識便要查解釋,那麼她好快会上手看長篇故事的了

wolfhill series 不錯,d 公仔同ort 一樣

titibaby 發表於 15-2-12 23:59
wolfhill series 不錯,d 公仔同ort 一樣
係wor, 等我研究下先

我借了一本stage10, 同一本treetops比我女睇,試下水溫。佢又真係睇但睇得慢,每晚睇幾頁咁,佢同我講本書係一個個chapter咁架。問佢有無字唔明,唔明問我等我幫你字典,但佢又唔理我。感覺上我女"嫌棄"我的英文...

我想問小朋友睇英文書會唔會話要查字典?定係睇得多自然會明? 因為我細個主要睇中文書,都無乜查字典,慢慢D字就識。

引用:我借了一本stage10,+同一本treetops比我女

原帖由 edutm 於 15-02-21 發表
我借了一本stage10, 同一本treetops比我女睇,試下水溫。佢又真係睇但睇得慢,每晚睇幾頁咁,佢同我講本書 ...
我仔7歲,睇書通常靠估,好少查字典

the weird school都不錯

up

edutm 發表於 15-2-11 22:42
除了字數多,仲係深好多。樓主可試下usbourne young reading

回覆 edutm 的帖子

Not Quite a Mermaid by Linda Chapman.
80頁左右。文字淺白。啱女仔,但我仔都鐘意。呢個中英version 有 CD.圖書館借。

引用:Not+Quite+a+Mermaid+by+Linda+Chapman.80

原帖由 Olympian 於 15-06-23 發表
Not Quite a Mermaid by Linda Chapman.
80頁左右。文字淺白。啱女仔,但我仔都鐘意。呢個中英version 有 C ...

‹ 上一主題|下一主題