用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ESF vs York
go

ESF vs York [複製鏈接]

現在要決定選擇IS還是LS, 各位jm可否分享意見呢?

2    0    0    0

回覆:ESF vs York

Whar about Primary school? what is your plan?

請問小朋友是否英語很好?我target international, esf is my first choice.

引用:請問小朋友是否英語很好?我target+interna

原帖由 貝珠 於 15-02-10 發表
請問小朋友是否英語很好?我target international, esf is my first choice.
I think quite ok as I and my maid speak with him in English at home.

引用:Whar+about+Primary+school?+what+is+your+

原帖由 picture 於 15-02-09 發表
Whar about Primary school? what is your plan?
I just plan to let him study abroad for university.

但York考直資也好像不錯!

引用:但York考直資也好像不錯! +

原帖由 Moonlight819 於 15-02-12 發表
但York考直資也好像不錯!
York 同ESF是兩種不同類型學校。如果想考直資或私立小學,當然York會優勝。若在ESF讀幼稚園,你就只可以考國際學校。另外要留意ESF是沒有K3,同埋中文是教簡體字,想考去考直資或私校是有很大困難。如果想考CKY更加不容易,因CKY都好concern 小朋友的中文能力。

去外國讀書,唔一定要由幼稚園開始IS. 不過要注重英文。

引用:去外國讀書,唔一定要由幼稚園開始IS.+不過

原帖由 HMmummy 於 15-02-12 發表
去外國讀書,唔一定要由幼稚園開始IS. 不過要注重英文。
But we have to decide now..

Ok. 就ESF,可順利升上!ESF都是大熱。

可以話讀了ESF幼稚園,升ESF小學基本無問題!

Rc 係用繁體字的,入了esf英文會好好,如果一路上埋esf中學,英文可以好地native咁,
但入了esf,你就預左一路都要在國際讀,如果錢不是問題,讀esf可以比到好多一般學校冇的體驗孩子,但中文呢就會比一般中國人差,要補習中文。

引用:Rc+係用繁體字的,入了esf英文會好好,如果

原帖由 lulugogo 於 15-02-13 發表
Rc 係用繁體字的,入了esf英文會好好,如果一路上埋esf中學,英文可以好地native咁,
但入了esf,你就預左一 ...
請問你的小朋友是否讀緊ESF呢?可否分享多些呢?

最好搞清楚。

早幾年為數不少既ESF幼稚園生係入唔到ESF小學。今天情況制度有冇改變最好你自己問清楚。唔好以為ESF幼稚園畢業十拿九穩入到ESF小學。

siden 發表於 15-2-14 01:07
最好搞清楚。

早幾年為數不少既ESF幼稚園生係入唔到ESF小學。今天情況制度有冇改變最好你自己問清楚。唔好 ...
這個不清楚,但ESF中學好,中學 IB成績彪炳,而且學費比很多國際中學便宜所以ESF小學很多人想入,小學一定想收d好學生,又有很多本地國際幼稚園學生想入ESF小學,小學方面有得選擇,當然會收d最好的,但到了eSF小學要升esf中學就想對容易,因為己經冇本地國際問題,而且,因為己受了6年真正國際教育,所以本地直資小學畢業生也很難可以加入爭入EsF中學行列。

引用:最好搞清楚。 早幾年為數不少既ESF幼稚園

原帖由 siden 於 15-02-14 發表
最好搞清楚。

早幾年為數不少既ESF幼稚園生係入唔到ESF小學。今天情況制度有冇改變最好你自己問清楚。唔好 ...
以今年為例,囡囡班的小朋友全部入到ESF小學,相信其他班情況也都差不多

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-14+發表最好

原帖由 luckyveronique 於 15-02-14 發表
以今年為例,囡囡班的小朋友全部入到ESF小學,相信其他班情況也都差不多

...

咁就好啦。

恭喜。

我個friend果年全班少過10個入到。

大概係三年前,睇住佢愁爆咁得挪威國際,最後入咗CAIS。另一個明明住何文田,要搬去discovery bay因為只有該ESF primary有位收佢。兩人都係over 2年前。現在明顯好多。

如果入ESF小學率現在咁高。

錢不是問題的話,ESF kinder好吸引呢。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-14+10:52+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-14 發表
女兒間esf幼稚園分校都係換咗校長之後成功率增加至90%以上,三年前也的確只有60%幾

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-14+發表本帖

原帖由 luckyveronique 於 15-02-14 發表
女兒間esf幼稚園分校都係換咗校長之後成功率增加至90%以上,三年前也的確只有60%幾

...
You're right!
我個friend真係好嬲咁話佢當年個校長好無能,換咗校長好好多呢。

‹ 上一主題|下一主題