用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教大家覺得考成功考到小學具備既條件 ...
樓主: jhorizons
go

請教大家覺得考成功考到小學具備既條件 [複製鏈接]

引用:回覆+creama+的帖子 我真係無打算幼稚園就

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-12 發表
回覆 creama 的帖子

我真係無打算幼稚園就出去補習,甘細個,幾時補到頭。
唔補都得,睇每個家長心態嘅啫,但如果你要考神校就難免,我大仔去考直私個陣,d小朋友真係好叻架。興趣班同樂器就一定要,音樂都係好多學校收生考慮。

音樂運動會學,係唔想出外補學術野咯。借問你小朋友考佐邊度呢?

引用:回覆+creama+的帖子 音樂運動會學,係唔想

音樂運動會學,係唔想出外補學術野咯。借問你小朋友考佐邊度呢? ...
St Margaret

回覆:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

最重要小朋友要有信心,去到最後階段,見學校的校長,要夠膽用英文和普通活溝通!

回覆 gigiwin888 的帖子

據你所知,考到好直資私小係咪極少細b?

引用:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如

原帖由 jhorizons 於 15-02-08 發表
請教大家覺得考成功考到小學具備既條件,如果唔係喺名幼讀書係咪真係輸蝕d 呢?

...
小朋友必須中英數above standard , 但不須超班,懂得有禮貌應對。本身條件亦有幫助,例如樣子醒目,主動、坐得定,有笑容等。名幼稚園其實都深明考小學的要求,重點陪訓而已!

引用:回覆+gigiwin888+的帖子 據你所知,考到好

細B都會有佳績,我兒子6月底,我覺得佢同一月B表現無分別,反而我覚得細B好難考出名幼稚園就真!

引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-12+發表回

原帖由 Nateric 於 15-02-12 發表
細B都會有佳績,我兒子6月底,我覺得佢同一月B表現無分別,反而我覚得細B好難考出名幼稚園就真!

...
細B但成熟、淡定、記性好、表現同大B一樣,考小一都可以有好成績,學校吾會淨係看出生日期決定收生。可惜我家細B好enjoy做細B呢,我成日後悔無比佢做大B。

回覆 BandC 的帖子

我個女十一月 雖然覺得佢同九月無分別

回覆 Nateric 的帖子

我個女十一月 真係細 考好幼稚園好難

引用:回覆+Nateric+的帖子 我個女十一月+真係細

回覆 Nateric 的帖子

我個女十一月 真係細 考好幼稚園好難
宜家11月真係做大B多,如果唔介意幼稚園名氣,細B如果表現好,都會有幼稚園收,到考小學時,情況應該好很多,出生月份影響不大,只看實力。

引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-12+發表回

原帖由 Nateric 於 15-02-12 發表
宜家11月真係做大B多,如果唔介意幼稚園名氣,細B如果表現好,都會有幼稚園收,到考小學時,情況應該好很多 ...
實力又同年紀或多或少有關係呢,除非資優或學習能力特別高,細人地成1年真係差好遠。所以我會建議10月打后的(環景許可的都係做大B好),有時吾係小朋友吾得或者特別笨,係未ready、未吸收到。

引用:回覆+gigiwin888+的帖子 據你所知,考到好

唔係,識二個細b,一個有7個offer,一個有3個offer

不過識有一個冇offer,完全唔關大細b事,面試看表現

謝謝,果2個細到幾月?

引用:回覆+gigiwin888+的帖子 謝謝,果2個細到

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-13 發表

謝謝,果2個細到幾月?
二個12月尾,面試看表現,識人係一月大b都冇offer

12月尾真係好勁!你小朋友考倒宣小,係咪有學特殊樂器?

引用:回覆+gigiwin888+的帖子 12月尾真係好勁!

12月尾真係好勁!你小朋友考倒宣小,係咪有學特殊樂器? ...
冇學音樂,冇特殊功能,學術純靠幼稚園

邊間幼稚園?

引用:回覆+gigiwin888+的帖子 邊間幼稚園?

邊間幼稚園?
Y字頭幼稚園

Ic, thanks. 宣小面試學術考得深嗎?
‹ 上一主題|下一主題