用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 滿江紅,灰爆,可以點?
go

滿江紅,灰爆,可以點? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小學時一星期響補習社補足六日,滿江紅,協議升中俾佢多d活動時間所以冇搵補習,但依然滿江紅,眼見其他同學冇補習又參加課外活動成績都中上,我要求唔高,只望科科合格而矣,我可以點

王家爸爸  先要搵出原因  發表於 15-2-8 10:21
   1    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

小學時已不合格??  補習未必可解決學業成績問題, 否則個個孩子去補習, 咪無人不合格, DSE全勝!!

醒目開學勳章

回覆:Giant 的帖子

咁佢自己有冇檢討先,知耻近乎勇

小学讀4科都肥哂,上到中学讀double禁多科,会無端端变好,有可能嗎?除左个底唔好,好大可能係学習态度差吧~補足六日只係功課班定針对弱項專科專補?如果唔揾出原因,就算補足7日,都可能只係自己安慰自己已経“做紧野”。

醒目開學勳章

回覆:滿江紅,灰爆,可以點?

原因係學習態度,本身已被列入學障,多口、懶散,記憶力超弱,個心只記掛電玩

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

惟有接受他, 無得強求.  要求他盡力便可.  同時, 可由社工引導他, 發掘其它的潛能, 如運動, va, music, 演藝, 煮食, 形象指導.... 及更著意培養良好品德.  這樣有助改善他的學習態度.  協議牽住少少補習, 希望他盡少少力.

王家爸爸  Agree!   發表於 15-2-8 20:50
芝麻街    發表於 15-2-8 18:33
Yanamami    發表於 15-2-8 13:15

会無端端变好,有可能

好贊成黄巴士所講。

是正常,如小學是—條龍收9x%上中學部,咁唔出奇,成績好是bonus,轉校估難,一係有高人指路,或者佢開竅,如可以的話,去留學,有番信心,能科科第一。。。

如有學障,留學是好選擇,朋友孩子都有,現上了英大學,聽講讀得開心。

Giant 發表於 15-2-8 11:44
原因係學習態度,本身已被列入學障,多口、懶散,記憶力超弱,個心只記掛電玩

...
我覺得行行出狀元, 唔係一定讀叻先有前途, 如你知讀書係佢嘅弱項, 即係無得迫, 你應該揾佢嘅強項, 佢有信心又鍾意嘅比佢玩, 比佢學, 或者學門手藝都好呀,

做人最緊要有信心, 有自信, 做媽咪嘅唔好打沉佢至得架

TwinWong    發表於 15-2-9 10:03
YDLFATHER  AGREE  發表於 15-2-8 20:22

醒目開學勳章 王國長老

我仔無學障,不過ADHD+自閉,某d科目學得慢(如中文成日唔記得點寫)。要因材施教,人釘人,早d溫,例如默書,人地花兩晚,自己花一星期。係要額外付出,不過我信天生我才

醒目開學勳章

引用:Quote:Giant+發表於+15-2-8+11:44+原因係學

原帖由 芝麻街 於 15-02-08 發表
我覺得行行出狀元, 唔係一定讀叻先有前途, 如你知讀書係佢嘅弱項, 即係無得迫, 你應該揾佢嘅強項,  ...
我都知,但中文同英文係學習的工具,真的不能肥佬

Giant 發表於 15-2-8 22:10
好似中四定中五有啲唔係文法中學讀架~~ 你可以考慮吓~~
學障加埋記憶力弱, 佢點可以讀得好呢? 小學得四科同補足六日, 佢都好難合格, 上到中學......補都可能唔合格啦,   同佢一齊面對, 傾吓佢嘅將來想做咩, 依家唔讀書, 佢可以做咩呢? 讀書方面, 測驗考試, 佢自己set 個分數比自己,  你可以盡左力之後攞到幾分, 就幾多分啦! 佢話20分嘅, 你都要接受, 慢慢嚟啦。  發掘佢嘅興趣, 建立自信心, 係好重要架, 天生我才, 必有用吖嗎!! 你話係咪

Giant 發表於 15-2-8 22:10

成日都有話唔好叫條魚爬树,唔好叫兔仔游水嘛。有学障就唯有將期望降低,学其他mami話齋,幫佢發掘長处啦。連蘇樺偉都有佢既—片天,你仔—定有㗎~上網google下蘇媽媽幾含莘如苦。

王家爸爸  Agree  發表於 15-2-9 17:15
芝麻街    發表於 15-2-9 15:47
TwinWong  AGREE  發表於 15-2-9 10:05

發掘其他方面的興趣, 以改善學習態度,

向社工求助吧

見朋友囡都近似樓主情況.
而正直反叛期, 家長可以對孩子做的, 真是有限.  朋友作為父母, 只說自己努力搵多些錢去輔助她發掘另類出路,  惟有黯然接受.
另一位類似情況朋友仔, 長大了, 最後當了化妝師. 共勉之. FIGHTING.

中幾呀??

sorry , 我覺得多口, 懶散, 記掛電玩係父母有責任, 尤其小學可控制時候不着力, 中學就冇可能控制到。。。

YDLFATHER  AGREE!  發表於 15-2-15 13:20
Mighty  対BUT忠言逆耳  發表於 15-2-11 11:26
‹ 上一主題|下一主題