用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請敎!玫瑰崗vs 培正?
go

真心請敎!玫瑰崗vs 培正?

唔計地點,please comment! 🙏

回覆:真心請敎!玫瑰崗vs 培正?

Of course pc

還要視乎經濟能力

pc is much better for its primary and secondary schools though i like rhs kinder very much.

培正吧......

以中小學計,pc是一間成績好的中文學校,一間是英文學校。 有些家長無計如何想小朋友讀英文學校吧。

我諗讀玫幼既人冇幾個目標係想玫小....

謝謝大家的feedback!

pc of course

PC no doubt

醒目開學勳章

引用:我諗讀玫幼既人冇幾個目標係想玫小....

原帖由 cpychung 於 15-02-09 發表
我諗讀玫幼既人冇幾個目標係想玫小....
玫小都好架,英文小學。不過一定唔會target 玫中囉。但可派灣仔中學校網。

回覆:jelly-pudding 的帖子

Same view as RHS because of their major in  English

Of course PC

醒目開學勳章

如果喜歡培正中學的話咁一定揀PC. 一條龍唔駛煩嘛。

玫幼同玫小係好好既學校,升中學校網很多好好的英中選擇

我都有呢個問題,真心我鐘意英文學校多好多,只是覺得玫中實在太不濟了,到時搵學校又係煩。

唔知pc同rhs小學學費分別是幾多?

醒目開學勳章 貢獻勳章

以教育理念,我鍾意RHS,佢有蒙特梭利教學
至於中學,點解要睇得咁長遠?PC成績好,當然要付出代價啦,你有無心理預備?如果讀RHS,人人個心都係向外,到時小朋友係咩材料讀返咩學校,唔係應該輕鬆少少咩?
唔知呀,如果個小朋友屬band 2,我唔會想佢讀band 1學校,無謂無哂自信啦~
恐龍家

培正

小曳人 發表於 15-2-16 07:01
以教育理念,我鍾意RHS,佢有蒙特梭利教學
至於中學,點解要睇得咁長遠?PC成績好,當然要付出代價啦,你有 ...
「如果個小朋友屬band 2,我唔會想佢入band 1學校」
有幾多家長會咁諗?

而且培正升中自行不收外生,仲要每年直屬位都用盡,即係佢基本上預咗有一大堆小學升上去既B2學生,呢種「教好」學生,而唔係教「好學生」既做法,我係幾欣賞既!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-2-16 10:37
「如果個小朋友屬band 2,我唔會想佢入band 1學校」
有幾多家長會咁諗?
我從來都係怪人我會覺得因材施教,選擇教育理念相近嘅學校,好過盲目追求龍校
當然,如果間龍校能夠滿足其他要求,教育理念又相近的話,就very good 啦

最重要嘅係,人地講到幾咁好,有d人就係唔想走寶,但一路讀一路諗唔係英中,倒不如留返個位俾鍾情PC嘅人。退一行海闊天空,RHS都係一間好難得有如此教學安排嘅學校!

brrbaby2007  agree  發表於 15-2-16 11:29
恐龍家