用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Lee Kwok Po is calling the successful students la
go

Lee Kwok Po is calling the successful students la [複製鏈接]

the formal letter will be received Sat/next Mon
   1    0    0    0

回覆 ngchunyeemama 的帖子

恭喜晒!

請問這間學校校風好嗎?

引用:請問這間學校校風好嗎?

原帖由 shan2468 於 15-02-07 發表
請問這間學校校風好嗎?
good ar

回覆:Lee Kwok Po is calling the successful students la

收到信啦,仲考慮紧讀唔讀

引用:收到信啦,仲考慮紧讀唔讀 +

原帖由 elainebird 於 15-02-07 發表
收到信啦,仲考慮紧讀唔讀
我都考慮當中,因為原來佢收B2學生都晤少

王家爸爸  有機會做 top student   發表於 15-2-16 10:55

回覆:Lee Kwok Po is calling the successful students la

我個女band 1尾,都系沙士年出世,但佢個區競爭大,所以未必博

引用:我個女band+1尾,都系沙士年出世,但佢個區

原帖由 elainebird 於 15-02-08 發表
我個女band 1尾,都系沙士年出世,但佢個區競爭大,所以未必博
我個女都係band1尾,邊緣人,真係諗頭都大埋。

mietwins 發表於 15-2-8 16:11
幾時要決定?有冇考NBL?  NBL 下星期知

引用:Quote:mietwins+發表於+15-2-8+16:11+我個

原帖由 hktraffic 於 15-02-08 發表
幾時要決定?有冇考NBL?  NBL 下星期知
有考NPL呀,𣾀基都有,第一志願係滙基但鬼死禁遲先知result,第二係NPL ,第三先會揀李國寶,希望馬到功成

hktraffic  全直資?  發表於 15-2-8 23:18

引用:Quote:原帖由+hktraffic+於+15-02-08+發表

原帖由 mietwins 於 15-02-08 發表
有考NPL呀,𣾀基都有,第一志願係滙基但鬼死禁遲先知result,第二係NPL ,第三先會揀李國寶,希望馬到 ...
同你一樣!

各位可看李國寶中學家長交流區,學校的Development Manager 可解答我们很多疑問

mietwins 發表於 15-2-8 16:11
我個仔都係band1尾, 又是邊緣人. 雖是沙士年, 但本區競爭大之餘, 又沒有較好的band2津校, 希望入到1c的津校, 但又唔敢博, 真係好煩! 心大心細, 唔知等唔等大抽獎, 還是依家接受了offer好.

做父母確實艱難, 各同路人, 大家加油, 祝成功!

回覆 ykconniechan 的帖子

邊緣人先煩,所以你要多考慮。第一要考慮你果區的學位是否有機會入到,第二是要確實是否真的是邊緣人。所以你要想這些問題才可決定是否放棄李國寶。說真的李國寶是全英的中學,教學與 BAND 1 是相同的。而且佢地有小班教學,而且有課後補課,對成績未能達標的同學有好處的,可考慮﹗

引用:Quote:mietwins+發表於+15-2-8+16:11+我個

原帖由 ykconniechan 於 15-02-10 發表
我個仔都係band1尾, 又是邊緣人. 雖是沙士年, 但本區競爭大之餘, 又沒有較好的band2津校, 希望入到1c的津校 ...
Me too!煩惱中

我個女油尖旺,競爭大,無乜band2學校,所以都吾知博吾博,但我覺得李國寶雖不是最top,但話晒英中,應該不會太差

回覆:cclbaby 的帖子

謝謝你的意見!

係呀, 邊緣人真係好煩! 最慘係考完2nd呈分試後, 見班主任時, 她卻只説得很保守和含糊, 説他是band 1尾丶band 2, 但又不能透露囝囝的全級名次, 讓我有點困惑, 部署上有點進退失據. 班主任叫我們在自行可試一些band 1較不熱門的, 至於統一派位就考完3rd呈分試再講. 講真, 雖然完埋3rd呈分試真係可升可跌, 但如果到時先不幸confirm是band 2的話, 話之你是band 2頭, 又或是我仔的英文能力相對是較好, 在油尖旺區仍然係好危, 未必一定入到英中! 唉! 真係唔知博唔博大抽獎好! 但24/2前就要confirm李國寳的offer! 唔知有冇其他家長也有similar situation呢?

回覆:mietwins 的帖子

祝福你成功!

回覆:elainebird 的帖子

Elainebird, similar case with you! Wish you good luck!

‹ 上一主題|下一主題