用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (11網既家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位 ...
go

(11網既家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位既微調 [複製鏈接]

其實唔知有幾多人有留意, 教育局已修改直屬中學和聯繫中學的保留學額作出微調呢?

新規定係由2015-2017年度起 (既今年9月1日就讀小五的學生), 直屬中學和聯繫中學的保留學額必須為"固定"的85%和25%, 而不是最多可達85%和25% (除非相關合資格小學人數不足, 即B1和B2生不足, 才可另行處理)

可參考以下既教育局文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf

因為有咗呢個改變, 中西區升中時可能有以下改變:

中西區2012-2014年度升中的統一派位學額:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

英皇書院

HK1

高主教書院小學部

HK1

男女

聖嘉勒女書院

HK1

聖若瑟英文書院

HK1

聖類斯中學(小學部)

HK1

聖士提反女子中學

HK1

英華女學校

HK1

中西區於2015-2017年度後估計升中的統一派位學額:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

英皇書院

HK1

高主教書院小學部

HK1

男女

聖嘉勒女書院

HK1

聖若瑟英文書院

HK1

聖類斯中學(小學部)

HK1

聖士提反女子中學

HK1

英華女學校

HK1

對有直屬/聯繫中學既小學生係有利既, 因為好似聖類斯, 依家只留咗唔夠統一派位既85%位俾小學, 但2017之後就一定要留足85% (除非小學既B1+B2生都唔夠統一派位既85%位)

但對沒有任何直屬/聯繫小學既學生, 絶對係一個惡夢, 因為可以抽既學額少咗.

點解會叫11網家長留意? 因為呢個微調似乎對11網(中西區)升中既影響最大, 因為目前有三間一線中學係用唔足85%直屬位. 如果佢地用足咗, 咁大多可以抽入呢幾間既機會, 細咗至少3倍

中西區中既聖嘉勒, 聖提女子, 聖類斯都好大機會要大幅增加保留位, 到升中時大家可能只得番KC和YWGS兩間可以揀.

其餘各區大家都要留意下啦!
   13    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問為何高主教沒有直屬學額?

B1+B2生?如B1直屬中學是否都要收B2生至用盡85%?

引用:其實唔知有幾多人有留意,+教育局已修改直屬

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-02-06+發表

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-02-06+發表即

引用:B1+B2生?如B1直屬中學是否都要收B2生至用

原帖由 MicFred 於 15-02-06 發表
B1+B2生?如B1直屬中學是否都要收B2生至用盡85%?
如果要收足85%相信會有不少band 2生,唔怪得某有直屬小學的band 1中學之前咁心急想轉做直資,微調後分分鐘中學banding會被拖垮

BigShark 發表於 15-2-6 20:34
請問為何高主教沒有直屬學額?
直屬小學在灣仔區,所以中西區不會顯示
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:(11網既家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位既微調

請問以往高小升高中好像不夠85%, 新規定是否要85% 升高中? 那麼唔怪之得今年新任校長實施魔鬼改革.....

引用:請問以往高小升高中好像不夠85%,+新規定是

原帖由 babycute2009 於 15-02-08 發表
請問以往高小升高中好像不夠85%, 新規定是否要85% 升高中? 那麼唔怪之得今年新任校長實施魔鬼改革.....:qui ...
應該係有接近20個去左其他同級或更好的,直上嘅都有6x個呀(85%係扣除自行學位後計)

cyhh 發表於 15-2-8 12:31
應該係有接近20個去左其他同級或更好的,直上嘅都有6x個呀(85%係扣除自行學位後計)

...
85%係扣除自行學位後計 -->咁即是有幾多位呀?是否會比現在多了學生上高中?

babycute2009 發表於 15-2-8 11:48
請問以往高小升高中好像不夠85%, 新規定是否要85% 升高中? 那麼唔怪之得今年新任校長實施魔鬼改革.....:qui ...
高主教一向都用盡85%,所以學校政策改變唔關呢個制度調微事

babycute2009  ic , thx  發表於 15-2-8 13:45

回覆:(11網既家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位既微調

引用:咁假設直小入面既b1生會放棄直上,學校就變

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-02-08+發表咁

原帖由 alanwong238 於 15-02-08 發表
我都係咁睇。中西區得b1同b3中學,b1生抽唔到本區英中,就局住要去抽灣仔b2學校

...
灣仔都係得b1同b3中學咋⋯

cyhh 發表於 15-2-8 16:41
灣仔都係得b1同b3中學咋⋯
灣仔無B2中學?咪講笑啦!較出名既B2學校,男既有鄧鏡波,女既有何東,男女校仲有間維多利亞官立

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-02-08+發表咁

IloveJJ 發表於 15-2-8 17:18
我唔係好明,b1生點樣抽唔到b1英中,就去灣仔抽b2呢?佢未抽之前,都唔知自己好唔好彩,抽唔抽到架?

...
大路B1學生升中抽獎策略係,放完B1學校,就放1-3間B2學校作保險線,避免派去B3學校。中西區無B2學校,所以只能揀它區得幾個位既B2學校,但因為位太少,唔好彩可能都係要派去B3學校

引用:Quote:cyhh+發表於+15-2-8+16:41+灣仔都係

原帖由 hkpapa852 於 15-02-08 發表
灣仔無B2中學?咪講笑啦!較出名既B2學校,男既有鄧鏡波,女既有何東,男女校仲有間維多利亞官立 ...
但鄧鏡波主收st jo仔(不能上st jo中學果d),所以,得番鄧肇堅維多利亞一間咋所以都係天堂與地獄

‹ 上一主題|下一主題