用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (中西區家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位 ...
go

(中西區家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位既微調 [複製鏈接]

其實唔知有幾多人有留意, 教育局已經就直屬中學和聯繫中學的保留學額作出微調呢?

新規定係由2015-2017年度起, 直屬中學和聯繫中學的保留學額必須為"固定"的85%和25%, 而不是最多可達85%和25% (除非相關合資格小學人數不足, 即B1和B2生不足, 才可另行處理)

可參考以下既教育局文件:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf

因為有咗呢個改變, 中西區升中時可能有以下改變:

中西區2012-2014年度升中的統一派位學額:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

英皇書院

HK1

高主教書院小學部

HK1

男女

聖嘉勒女書院

HK1

聖若瑟英文書院

HK1

聖類斯中學(小學部)

HK1

聖士提反女子中學

HK1

英華女學校

HK1

中西區於2015-2017年度後估計升中的統一派位學額:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

英皇書院

HK1

高主教書院小學部

HK1

男女

聖嘉勒女書院

HK1

聖若瑟英文書院

HK1

聖類斯中學(小學部)

HK1

聖士提反女子中學

HK1

英華女學校

HK1

聖嘉勒, 聖提女子, 聖類斯都好大機會要大幅增加保留位, 到升中時大家可能只得番KC和YWGS兩間可以揀.

其餘區大家都要留意啦!

王家爸爸  你唔講,我真係無留意。   發表於 15-2-6 17:42
王家爸爸    發表於 15-2-6 17:41
   8    0    1    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

咁會唔會band 1生都派唔到band 1位?

王家爸爸  中西區點都夠B1位   發表於 15-2-7 21:06

回覆:hkpapa852 的帖子

咁對一般沒有聯繫位或沒有直屬中學的學生是好事定壞事呀?唔明喎?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

johnnywalker 發表於 15-2-7 15:43
咁即係聖嘉勒、聖提同聖類斯既小學生升返原校機會大左?
好明顯係

Fionyiu 發表於 15-2-7 12:32
咁對一般沒有聯繫位或沒有直屬中學的學生是好事定壞事呀?唔明喎?

...
對無聯繫或直屬既學生一定係壞事。

醒目開學勳章

除非相關合資格小學人數不足, 即B1和B2生不足, 才可另行處理

份文件無話只收b1同b2,其實係咪如果仲有位b3都要收?

bobbob 發表於 15-2-7 21:44
學校可以選擇只收B1&B2, 也可以全收三個組別, 但係好多學校都只收自己B1&B2

bobbob  咁學校可唔可以只收b1?   發表於 15-2-7 23:07
bobbob  thx. 即係教育局allow學校自行決   發表於 15-2-7 23:06

回覆 bobbob 的帖子

若果收埋band 3, 會拖低直屬中學成績,所以好多直屬中學只肯收小學的band 1 & 2學生架!

sum-yan    發表於 15-2-9 10:47
bobbob  如果edb唔比學校揀都無計喎   發表於 15-2-7 23:08
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

因我女小學都有直屬中學,咁多年都只收band 1 & 2, 絕不會收band 3小學生的!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

bobbob 發表於 15-2-7 21:44
教育局規定B3學生本身不能用直屬學位,可參考呢度既P.7:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1315_TC_v1.pdf

bobbob  thx  發表於 15-2-7 23:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:王家爸爸 的帖子

請問乙部抽獎學位是否只給區內的學生抽?

王家爸爸  乙部只給區內的學生抽  發表於 15-2-9 09:13
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 15-2-8 11:19
請問乙部抽獎學位是否只給區內的學生抽?

對.....再包埋....如有少部份位分左俾其他區~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-2-8+11:52+編輯+

原帖由 mcl203 於 15-02-08 發表
唉!真係買少見少

從另一方面諗,如果日後仲有邊間直屬中學留唔足85%位,即係直屬小學既B1+B2學生不足85%既保留位,對大家嚟講透明度係高咗

Fionyiu 發表於 15-2-8 16:57
唉!真係買少見少
又未必既...如果乙1唔夠腳...咪自行唔去收自己學生...係乙1先去收囉
自行位有可能又多番d ~~~

王家爸爸  無辦法中既辦法  發表於 15-2-9 09:16
王家爸爸  有可能  發表於 15-2-9 09:16

引用:從另一方面諗,如果日後仲有邊間直屬中學留

原帖由 hkpapa852 於 15-02-08 發表
從另一方面諗,如果日後仲有邊間直屬中學留唔足85%位,即係直屬小學既B1+B2學生不足85%既保留位,對大家嚟 ...
又未必係咁計!

頭個廿名有機會係自行收生階段揀更好嘅選擇。
其他band 1,2 學生又有可能係第二階段博一博。有的博到,有啲太進取,又搞到兩頭唔到岸!

所以數字並不能真實反映出嚟。

babybear 發表於 15-2-9 08:53
又未必係咁計!

頭個廿名有機會係自行收生階段揀更好嘅選擇。
當然一有好多可能. 但如果直屬中學已經不能再調整直屬學位既額度時, 你估佢自行仲會唔會收得多直屬小學既學生?

收得多直屬小學既B1生, 即係會多咗直屬小學既B2生升上嚟, 你估有幾多學校願意咁做?

醒目開學勳章

其實除咗聖提,聖嘉勒同聖類斯應該唔洗咁多直屬位,佢哋都無咁多小學畢業生,如果淨計b1+b2可能更加少(尤其係sls)。

bobbob 發表於 15-2-9 10:02
其實除咗聖提,聖嘉勒同聖類斯應該唔洗咁多直屬位,佢哋都無咁多小學畢業生,如果淨計b1+b2可能更加少(尤 ...
St Clare小學近年開3班, 一級收咗超過100人, 好大機會用盡
St Louis多數年級都係2班, 但有部份年級係3班, 咁個年D學生就蝕底D, 因為到時St Louis都用盡埋保留位
‹ 上一主題|下一主題