用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield Primary
樓主: CKCKmom
go

Anfield Primary [複製鏈接]

引用:這間學校:如果家長冇要求會覺得好,有要求

原帖由 gigilanlan 於 15-06-19 發表
這間學校:如果家長冇要求會覺得好,有要求會覺得差,依幾年的學生,稍有能力的都轉走哂,看家長要甚麼

...
學生通常轉去邊間?

這間學校:如果家長冇要求會覺得好,有要求會覺得差,依幾年的學生,稍有能力的都轉走哂,看家長要甚麼

...
講真新校又沒有track record, 大家要求都不太高,當作backup 吧。

...
可唔可以講多少少有什麼唔好的地方?

回覆:happyfleet 的帖子

回覆:gigilanlan 的帖子

老實講,可以的話當然想入英基,歷史悠久,有中學,學費仲平 d.

所以,好明顯系一個 backup.  :;pppp:

引用:我不會在這裡一五一十説內裏情況,不想有正

我不會在這裡一五一十説內裏情況,不想有正在讀Anfield的家長不開心,始終大家的看法和要求不一樣,而且我 ...
希望你可以講多少少!

回覆:Anfield Primary

比你地甘講完,間学校都仲生存到,仍有很多人apply. 真不明,学費又超貴!香港人要功課多,測驗多才不hea. 甘去讀Y C IS 也是多功課ge I S. ...各有所需,家長要求不同!講真小學德育重要d. 我說多了!可能你覺得冇人收,低劣之人才讀此校!佢唔出名,不宣傳,重德育,由小培養,看家長要乜!E S F 睇好彩及有冇兄弟la. 否則interview 機會也冇!in 也未in 已知小朋友合格否?當然有名ge 人会有其他選擇!課程就一樣!家長自己唸想讀I S 原因?

引用:比你地甘講完,間学校都仲生存到,仍有很多

原帖由 oceanyau02 於 15-06-21 發表
比你地甘講完,間学校都仲生存到,仍有很多人apply. 真不明,学費又超貴!香港人要功課多,測驗多才不hea.  ...
我覺得始終是一間新校,有其teething problem也不出奇吧。但我相信也有可取之處,而且希望會愈辦愈好。至於另一位家長説走得就走,相信apply在大多沒有中學的IS如kingston也是一樣吧,始終想早點找到有中學直升的,也不一定代表小學差的。
我也有興趣知道正反意見,再自己分析。好像Anfield kinder, 也有人說Indian teacher 不好,但我遇到的Indian teacher, is the best and greatest teacher I have ever met.

引用:比你地甘講完,間学校都仲生存到,仍有很多

原帖由 oceanyau02 於 15-06-21 發表
比你地甘講完,間学校都仲生存到,仍有很多人apply. 真不明,学費又超貴!香港人要功課多,測驗多才不hea.  ...
想問下你anfield小學中文會否教作句,作文? 同埋小學使唔使要成日用電腦/ipad? 因個人不太喜歡小朋友過早接觸電子產品。

引用:Quote:原帖由+oceanyau02+於+15-06-21+發表

原帖由 964000 於 15-06-21 發表
我覺得始終是一間新校,有其teething problem也不出奇吧。但我相信也有可取之處,而且希望會愈辦愈好。至於 ...
呢度有d家長好racist.唔係金髮白臉先叫做好老師。印度藉但操流利英語一様可以係好老師。幾多冇qualification 冇教學經驗嘅白人來到香港第一份工作就係教幼稚園。但又抵死.香港人buy呀。

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-06-21+發表我覺

原帖由 Jumboshrimp 於 15-06-21 發表
呢度有d家長好racist.唔係金髮白臉先叫做好老師。印度藉但操流利英語一様可以係好老師。幾多冇qua ...
Anfield 仲有Philippines 老師,英文一流,非常𢤦教學

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-06-21+發

原帖由 lui 於 15-06-21 發表
Anfield 仲有Philippines 老師,英文一流,非常𢤦教學
I know, 我地有個菲籍的老師是做開musical的,accent非常好。另外那位Indian 老師雖然有些Indian accent, 但佢所寫written English, 我相信好過香港大部分的大學生,最重要是,佢非常有愛心及對小朋友很有辦法,我覺得我女第一位老師能遇着佢真是十分幸運

回覆:964000 的帖子

怎樣的人,說怎樣的話。个个也不同,其實我當初放棄左 R C, C A I S , Kingdtone  而揀左Anfield, 因這所校重德育,而老實校舍太舊我又不太想。有宗教信仰會好一点。我小孩K1 至現在也在此校,明年升year 2  ,5.5 yrs old. 佢细B.
最重要自己个孩子係適合那所学校,家長及身邊很多意見。
小學課程係一樣,之於中学,大个自己会揀,及……講真揀得國際,你不用話我知……係唸住係香港讀到尾!……

引用:怎樣的人,說怎樣的話。个个也不同,其實我

原帖由 oceanyau02 於 15-06-22 發表
怎樣的人,說怎樣的話。个个也不同,其實我當初放棄左 R C, C A I S , Kingdtone  而揀左Anfield, 因這所校 ...
Thanks for your sharing. Anfield kinder 的小朋友也是出名比較乖的。請問primary的老師穩定嗎?因初開校有時會有老師turnover快的問題,還有Anfield prinary現在開高了年級嗎?

Abcd

回覆:964000 的帖子

我唸話無歧視真係冇人信,……自己行下其他I S 門口,看看其他I S 老師ge 國藉!
老實,Anfiekd d 学生係比較纯和乖,此终用宗教來教導小孩,但不太濃郁!比較易接受对一些無信仰的家長!
我相信批判的人,一定有很宝貴的經驗,我也想知多一点!看看我会否動搖!的確係……如果B H, S H 收我女,可能我也会轉變!但……冇得in... Sorry, ……但不竟這所学校不出名,但也無以上所說的差……才出声……我小孩在這很開心,佢地只有assessment, 有house point 比小朋友,幾得意,……、
Year2  3, 4, 5才轉校,我不想破解小孩的童年玩伴,除非……学楼上話齋有中学支援学校,但又要看德育,……等因素!
自己想,la 家長,我in Anfield, 和另幾所学校也收,當我reject R C 時,R C ge 校長好有心,寫左一大封A4信我……会bad list 我,因我不懂欣賞貴校之offer. ……自己問下……這所是……怎的学校

引用:我唸話無歧視真係冇人信,……自己行下其他

我唸話無歧視真係冇人信,……自己行下其他I S 門口,看看其他I S 老師ge 國藉!
老實,Anfiekd d 学生係比 ...
RC 校長會這樣做其實我知很多人沒有take RC offer 呀,未聽過會出信backlist, 是否有甚麼誤會?

回覆:Anfield Primary

謝謝各位的分享,我小朋友出年是Anfield year 1, 我也好想聽多點大家對這學校的意見,家長會當日聽校長講有關學校的種種,暫時覺得好好,校長好強調佢地有辦法會令學生守規則,自理等等,亦好著重德育,有好多活動,outing等等,我覺得幾適合我小朋友

引用:我唸話無歧視真係冇人信,……自己行下其他

老實,Anfiekd d 学生係比 ...
哇,真的嗎?RC特別出信話會blacklist?有無其他家長有類似經驗?每年好多學生都會同時申請RC同Shatin College, 當中都唔少學生最後拒絕RC。RC真的會將他們列入黑名單?還要出信?本想試下報RC,但不一定讀,聽你甘講之後要想清楚先報。

引用:Quote:原帖由+oceanyau02+於+15-06-22+發表

原帖由 happyhealthymin 於 15-06-24 發表
哇,真的嗎?RC特別出信話會blacklist?有無其他家長有類似經驗?每年好多學生都會同時申請RC同Shatin Coll ...
完全沒有這回事

‹ 上一主題|下一主題