用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正放榜報喜區
樓主: water2829
go

培正放榜報喜區   [複製鏈接]

引用:呢個年紀小朋有個個差唔多,唔通曉飛咩,揀

原帖由 布希亞 於 15-02-13 發表
呢個年紀小朋有個個差唔多,唔通曉飛咩,揀人個老師都係睇眼緣和心情,得鬼閒睇你家庭背景咩 ...
嘩,睇心情同眼緣去㨂學生,你咁講又好似兒嬉左d,我估培正係真係花時間係申請表同份問卷上,去揀d佢地認為高質素的家長

一定先睇問券挑選先,唔係6000-8000份申請表同小朋友逐個同你interview咩。

引用:呢個年紀小朋有個個差唔多,唔通曉飛咩,揀

原帖由 布希亞 於 15-02-13 發表
呢個年紀小朋有個個差唔多,唔通曉飛咩,揀人個老師都係睇眼緣和心情,得鬼閒睇你家庭背景咩 ...
你都考過sc 同學之園啦,都知咩遊戲

回覆:MELODY430 的帖子

如果個個差唔多只揀眼缘甘簡單,就唔驶年年考架野都唔同仲有時估唔到

回覆:apple_love 的帖子

絕對認同

引用:一定先睇問券挑選先,唔係6000-8000份申請

原帖由 yoyochanken 於 15-02-13 發表
一定先睇問券挑選先,唔係6000-8000份申請表同小朋友逐個同你interview咩。
我又覺得先睇小朋友,篩走一批,再睇問卷,再篩走一批,再睇學歷同其他,咁多申請人,有得揀一定揀高學歷先,如果唔係点keep住band 1。況且高學歷應該以千人計,咁点會唔睇小朋友

引用:Quote:原帖由+ferferfer+於+15-02-13+發表

原帖由 apple_love 於 15-02-13 發表
但我真心覺得睇父母學歷背景多,有少少唔fair 的感覺
可能老師係欣賞爸/媽處理小朋友喊個手法,所以開頭喊後來後喊都ok呢,再加問卷及其他因素

回覆:ecmami 的帖子

回覆:培正放榜報喜區

大家唔好太認真,喊唔喊,收唔收,都唔好咁在意。網絡世界,蜀真蜀假,不得而知。
……會唔會係膠post?!

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-02-13+發表

原帖由 ecmami 於 15-02-13 發表
可能老師係欣賞爸/媽處理小朋友喊個手法,所以開頭喊後來後喊都ok呢,再加問卷及其他因素

...
唔好意思,引起大家討論,可能我當時覺得太快,其實都有2,3分鐘,因為佢好快就收聲同出來時都肯比老師拖住,加上小兒運氣所以才有offer

回覆:培正放榜報喜區

我唔敢講全部但我諗大部份申請的家長都係7,80後,normal都會有基本的大學學歷吧。。。個個係master就話叫高少少學歷啫,而且公務員同professional都有分好高低。。話band1家長有啲誇,中產家庭好似貼切啲,至於睇唔睇家長,我估未必,申請個population大部分都係呢啲中產家庭,有offer的家長係中產都好正常。。。

‹ 上一主題|下一主題