用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sze~sze
go

SPK   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-02-09+發

原帖由 lui 於 15-02-09 發表
龍校當然更難考,如果Spk在九龍我估仲多人考
都有不少九龍人都考,而今年 SC PN 都好多女生考 SPK K1, 有啲 “坐 SH/GH, 望 SPK”.  但如果 SPC 是男女校,可能仲多人報 SPK.

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-02-09+發表龍校當

原帖由 Applemaamaa 於 15-02-09 發表
都有不少九龍人都考,而今年 SC PN 都好多女生考 SPK K1, 有啲 “坐 SH/GH, 望 SPK”.  但如果 SPC 是男女 ...
就係知道有好多九龍人考,如果在九龍,一定多幾千人考,因為九龍新界多人。

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+15-02-09+發

就係知道有好多九龍人考,如果在九龍,一定多幾千人考,因為九龍新界多人。

...
今年 SH 開始斷龍,又令更多港島人想入SPK。

tamagoosie 發表於 15-2-7 16:40
今日in 完,小朋友自己入課室,之後就快過打針,相信不是跟據小朋友表現來收人...

...

小朋友報告裡面情況

1. 圍圈鬥快答問題 (e.g. 顏色), 他們要主動定係被動嘅小朋友就唔知喇.
2. Counting
3. Play Blocks / LEGO (e.g. 砌屋)

回覆:SPK

唉,仲有一個月先出 result,等到頸都長。雖然無乜希望,一日未出 result 好似仲有希望。。。

回覆 Charlie妹 的帖子

我諗計, 同組有個小朋友無坐定, 老師叫佢唔好行來行去, 講完就係份野MARK底.

Jenniferleeww 發表於 15-2-9 09:52
唉,仲有一個月先出 result,等到頸都長。雖然無乜希望,一日未出 result 好似仲有希望。。。

...
快快樂樂過新年先

我個中女真係N無人士,講唔出房內情況,出來時彈下彈下應該幾開心 最後上年3月收到粉紅色回覆傻女不是醒,但活潑得來定&聽話 自理獨立又關心別人 觀乎大部分同學都是比較定,不過大女真的大多數
祝各位好運

引用:+本帖最後由+傻太+於+15-2-9+11:41+編輯+\

原帖由 傻太 於 15-02-09 發表

我個中女真係N無人士,講唔出房內情況,出來時彈下彈下應該幾開 ...
你女女好叻!你意思是三月前的女多d?

引用:+本帖最後由+傻太+於+15-2-9+11:41+編輯+\

原帖由 傻太 於 15-02-09 發表

我個中女真係N無人士,講唔出房內情況,出來時彈下彈下應該幾開 ...
我女一出來同我講佢好開心,希望我女能似你女成為spk學生

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-09+發表本帖最

你女女好叻!你意思是三月前的女多d?
10月至4月

My girl was also accepted by SPK last year. We do not have religious background, no relationship with key person in the school. And, my girl has not attended any tutorial classes, playgroup nor interest class. She studied in not so famous nursery before. So, I could say that the interviewer could see the personality of the children and choose those SPK wants.

似乎學校傾向收大B, 咁我嘅超細B唯有寄望下年!

引用:+本帖最後由+Applemaamaa+於+15-2-9+09:52+

原帖由 Applemaamaa 於 15-02-09 發表
我女嘅答案都係差唔多,佢話有building blocks, counting 同 make butterfly using gluestick 喎. 個過程真係好快,我估都真係睇彩數同合唔合老師眼緣。雖然知道機會渺茫但又成日都心存僥倖。快啲有 result 啦,起碼唔得都死咗條心

引用:My+girl+was+also+accepted+by+SPK+last+ye

原帖由 booboozi 於 15-02-09 發表
My girl was also accepted by SPK last year. We do not have religious background, no relationship wit ...
咁你囡囡屬於邊類型呢?

請問知唔知道讀spk嘅男仔,小學去咩學校多呢?

回覆 Applemaamaa 的帖子

唔好玩,龍校一定更難考,而且仲要係spk,好多家長讀sc,KV都係一廂情願佢小學有間好私小,咁全港小學黎講,好得過st paul convent 有幾多間?要知道sc,kv 呢啲,你如果響waiting 都仲有唔少機會入到(至少我識得唔少朋友係waiting list 入),實際上並唔係真係好多人心目中咁難,但spk呢啲,基本上係來來曱甴屋,有入冇出,攞左waiting 當reject ....我有朋友明明自己更鍾情另外一間小學,嗰間亦係中學係band 1 既龍校,但到最後都照揀番 spk....

zoezebra 發表於 15-2-9 13:31
咁你囡囡屬於邊類型呢?
SPK d小朋友真係好獨立的。第一日番學班上面一個小朋友都無喊。但性格方便就個個都不同,有d活潑多野講,有d文靜內斂。我囡囡係除左屋企人外,對其他人漠不關心的,看似好文靜其實好多野講,好慢熱,老師話佢cool但知佢講野好叻。

其實我同SPK媽媽一樣,都係唔識什麼key person,平凡家庭,只是有宗教,阿囡都是中b,所以其實人人有機會,但應該是收8月或之前的,亦很多4-5月出生的。

spk的小朋友大多數都好叻,除了表現斯文但活潑好動外,大部份的自理表達能力都係高的,同埋佢地都好叻同其他同學相處,同學之間好好朋友。至於first round,家長伴閱讀相信是計分的,我估主要考小朋友與父母的關係及閱讀習慣,反而第二part係睇佢地同人相處、說話能力同獨立,但實際上收生基準真係要學校先知,所以平心面對啦。

cpychung 發表於 15-2-9 14:09
回覆 Applemaamaa 的帖子

唔好玩,龍校一定更難考,而且仲要係spk,好多家長讀sc,KV都係一廂情願佢小學有 ...
係啊,reject SPK offer真的不多。上年聽入學briefing遲到左少少,出面reception張檯得番兩份貼左學生名但未有人拎的入學文件。
‹ 上一主題|下一主題