用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我在耀中國際學校的日子(中學)
go

我在耀中國際學校的日子(中學)   [複製鏈接]

各位jm你地好,我係80後,
喺耀中讀左7年,year7-year13(1998-2005)
我想講耀中係一間名校,
我想講下點解我揀耀中,
全因為我家虎媽想我學好中文
嗰時喺耀中同漢基之間揀
但因為耀中近屋企(黃埔),可以坐火車返學,所以揀左耀中
耀中係行英國制嘅,
英國中五會考叫IGCSE
International General Certificate Secondary Education
中六中七考IB
我想講要入IB係有要求嘅:要7科C
我IGCSE: ACB(中英數)CCCC
我想講IB真係好難嘅
有好多Essay要寫,仲要英文好好
有分析能力,我IB 33分(滿分45)成績係B
跟住我入左英國大學University of Birmingham讀Business, 2008年U grad
各位有咩問可以喺呢度問
希望幫到各位jm, thx

14    0    0    0

回覆:我在耀中國際學校的日子(中學)

回覆:belle2009 的帖子

小學讀local school
馬頭涌官立下午小學(紅磡)

耀中老師教學盡責,有耐性,就算你攞D都會鼓勵你同幫你,好nice好好人
老師全部都有英美澳加名校master,學歷好勁

回覆:innisfree 的帖子

引用:耀中老師教學盡責,有耐性,就算你攞D都會鼓

Thanks for sharing.  So you got an A in Chinese.  Did you take Chinese as your first or second language?  Was it difficult for you to get in U when your English was C (no offense)? What parts of the subjects (both Chin and Eng) you found most difficult?  Also what English accent do you have now (you think)?  Tks.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

有少少香港口音...始終唔係外國出世外國大竹升妹一定有少少
但我d朋友都話我英文好好架,我講英文都好流利,出街d sales同我講英文,佢話以為我係混血兒竹升妹

引用:各位jm你地好,我係80後, 喺耀中讀左7年,yea

原帖由 innisfree 於 15-02-04 發表
各位jm你地好,我係80後,
喺耀中讀左7年,year7-year13(1998-2005)
我想講耀中係一間名校,
即當年漢基也收了你,但你揀了耀中?

回覆:Mighty 的帖子

i took Chinese as my first language(because i am hongkonger), i think English as a second language is easy(a piece of cake) it is easy to get good grade

British accent

i think Biology is the most difficult subject, there are many professional vocab need to study, Chinese n English is easy(but remember i got all A in my primary school) so i think its just a piece of cake

唔會嘅...係maths要學番英文(我小學讀馬頭涌係中文小學)
但我小學係全A讀精英班嘅

回覆:964000 的帖子

係呀
澳洲AIS都收左
但我大學諗住去英國
所以揀左耀中

我諗我會俾我將來嘅小朋友小學local school,中學先俾佢讀耀中
等佢學好中文先係最重要

坦白講,讀了七年國際學校,IGCSE考English 2nd language是有點奇怪了。另外所寫的中文語法,非常廣東化,不像流利普通話人士的文筆。耀中是用普通話教學嗎?

回覆:annie40 的帖子

耀中中文係用廣東話
但會教普通話

‹ 上一主題|下一主題