用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望(全日)vs聖羅撒(上/下午)
go

聖若望(全日)vs聖羅撒(上/下午) [複製鏈接]

非常懊惱,想快些決定,立即放位,感謝各位幫助。Thanks !!

0    0    0    0

回覆:聖若望(全日)vs聖羅撒(上/下午)

我的小朋友將會讀SJC全日,因今年讀左呢間n班,覺得好好,小朋友又讀得開心,老師們會同小朋友講英文/普通話,聽讀緊k班家長講,功課都深,唔hea 架
不過聖羅撒好似有學劵,有學費的分別

Same situation as u

Same situation as u

就是學費差得太遠,所以非常懊腦😔

我是怕聖羅撒學術和英語唔夠,小一扣門直資小學怕唔夠人爭😔

如打算考私小or 直資,應選SJC! 或者讀happy school 加出面補!其實$可能差不多。

同意,首先諗下自己小一想選邊種學校,其次有冇打算額外再讀英文,普通話咁的課程先,因為加返呢條數可能學費唔差太遠。。。我自己選SJC就是諗住有每天5小時以上英語環境,放學唔需要再另找英文補習,慳返時間可以俾小朋友玩
不過我有朋友讀聖羅撒小一扣門係有好幾間不錯的小學收的,所以唔駛擔心唔夠競爭力

karenchoikc 發表於 15-2-4 17:02
非常懊惱,想快些決定,立即放位,感謝各位幫助。Thanks !!

自己係sjc既pn家長....

明年都係原校升,小朋友暫時讀了半個學期,鐘意返學。英文方面,聽英文無問題,可以講到(簡單)全句英文句子,唔怕講英文 (有些小朋友係識講,只係唔敢講,因為少用)。

行政方面,之前有家長講話唔好,但我又覺得無問題,通告都好密好清楚,有乜事都通知我地 (如:要帶口罩返學),班主任都有打電話俾我,例如小朋友有鼻水,叫家長留意!

聖羅撒好唔好我唔知,唔係用家,無得比較,佢地小學(女校)有得優先升,而SJC都有得優先升小,但係係私校。

我係sjc pn 用家,都係有sjc 全日,一間唔錯既學券學校選擇。。。但都決定sjc,因小朋友好鍾意返學,老師幾好跟得幾足,小朋友唔怕聽講英文。

回覆:karenchoikc 的帖子

樓主可否分享最終決擇?

‹ 上一主題|下一主題