用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果,我話如果
go

如果,我話如果 [複製鏈接]

如果流感真係嚴重到要停課,小六呈分三點算?

有好多邊沿人要靠呈三追上band1 or band2, 咁咪................

六、七年前左右爆發流感,嚟段時間又係停課,咁又點計呈三?有冇人知?

1    0    0    0

我都係憂慮緊同一個問題

回覆 austism 的帖子

如冇記錯, 當年係冇取消逞三

又係喎,唔會咁慘卦!
我地D沙士仔真係慘,03年沙士,09年停課1個月差D冇幼稚園畢業禮,希望今年個個沙士仔都能順順利利小學畢業,考上心儀中學

2003 年沙士,教育局只用兩次呈分試來決定 BANDING。當時好多人頭兩次考得唔好,結果取消左第三次呈分,好多家長叫苦連天,相反,頭兩次考得好的,就好開心。
可參閱:http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2003&month1=7&day1=15&year2=2003&month2=7&day2=15&category=all&id=20030715a01&keyword1=&keyword2=

2009 年豬流感,教育局只作出小五下學期呈分試的安排指引,當時沒有影響第三次呈分試,所以沒有任何指引。(當年沒有取消任何一次呈分試)

當年的指引可參閱:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/letter_to_pri_20090623_chi.pdf (附件 一)

john1022    發表於 15-2-5 09:51

我都擔心....

回覆 austism 的帖子

(豬流感)大仔當年小六仍要回校考試,其他級就取消該次考試,學校會編定日期和時間只讓小六學生回校考的,考完放學!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

無教書都死... 我仔灣仔區, 之前佔中已經停左一排, 十二月又放聖誕, 跟住專題研集週, 啱啱先開始教書, 過多個零星期又放年假.. 3月12又考試, 都唔知教左咩黎考...

引用:又係喎,唔會咁慘卦!我地D沙士仔真係慘,0

原帖由 Nicolelau 於 15-02-04 發表
又係喎,唔會咁慘卦!
我地D沙士仔真係慘,03年沙士,09年停課1個月差D冇幼稚園畢業禮,希望今年個個沙士仔 ...
係呀!當年都係校長" 著"請比小朋友舉行畢業典禮,而家諗起都心酸!

回覆:憫父 的帖子

流感果年識人係小六生唔駛升中面試,係咪全部都係咁呢?

回覆 Sindy 的帖子

阿囡都係灣仔小學,剛相反,老師放完聖誕已經同佢地講,好快又新年,又教育營啦..所以一有時間就教書..默書提前晒...已經好多人開始溫呈三,考完試未買書已教下學期課,英文教完第二課...大部份人3月14日都要面試..3月16號就考試...今日病左請假,都叫我記得攞功課回來俾佢做....

剛收到家教會主席通知,教育局已要求學校在早上檢查學生體溫。

Nicolelau 發表於 15-2-4 16:26
又係喎,唔會咁慘卦!
我地D沙士仔真係慘,03年沙士,09年停課1個月差D冇幼稚園畢業禮,希望今年個個沙士仔 ...

令我回憶起他們的路都比較不易行. 當年我們家長極力要求幼稚園畢業禮不要取消.因為大家小朋友好努力彩排, 又難得可以在理工大學內舉行. 幸好如期進行. 但因為豬流感關係. 小學提早休假. 又取消扣門位. 所以當時都好徬徨. 最後心儀既小學在差不多開學前才能開始有扣門位. 個段時間真係折磨死人. 個仔好期待的小學畢業營, 希望能順利啦.   

當初幼稚園校長還說, 他們沙士小朋友的路好像很多障礙. 但經過這麼多障礙, 才能更堅強面對未來的逆境, 但估不到升中這個重要時間第三呈分, 中學面試, 畢業營同樣再遇到嚴重性的流感. 希望大家再一次順利渡過.   

當年的小朋友,今年考DSE!
幼稚園及小學都無畢業禮,希望不影響中學畢業禮。

放心,而家唔會停課,擔心下點保護自己唔病好過
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

係啦...我阿囡都不敵病魔....今日請左假...班內同學,日日都有不同幾個同學病....坐MTR,圍住係D人都係度咳呀...

其實都唔係好關我事, 有直資收左阿仔了.. 病又病完, 我諗有抗體掛... 不過真係好不值囉
‹ 上一主題|下一主題