用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區 + 中西區: 2013-2014年度中學中六畢業生升學表現 ...
樓主: hkpapa852
go

灣仔區 + 中西區: 2013-2014年度中學中六畢業生升學表現統計 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

St Francis
P.26 2014 DSE result: http://www.sfcc.edu.hk/school/pl ... 5_school_report.pdf
目測:本地大學學位課程 51%,副學士課程 30%,海外留學 11%,其他 8%

stepyau 發表於 15-10-2 14:48

St Francis

謝謝!

終於出咗"上年"既DSE成績同入U統計.... 但係, 又要用"量角器"計%?

mcl203  量角器高手  發表於 15-10-2 15:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Any information about St Clare?

cmir 發表於 15-10-27 10:36
Any information about St Clare?
好似成績唔錯:
http://www.stclare.edu.hk/main/download/Pamphlet.pdf

黃鳳翎入大專多過華仁

有無 聖保羅書院 資料?
唔該。

王家爸爸  聖保羅書院近兩年資料比較神秘,去左入學講座都知唔到多幾多,問佢地都唔多願意答。   發表於 15-10-27 11:40

twotwoshing 發表於 15-10-27 11:08
黃鳳翎入大專多過華仁
舊年去聽過華仁既入學講座,雖然蘇校長無直接講明呢兩年DSE有幾差,大家都估到,都好識做無問。
但係校長既新做法,尤其係小班,應該係好事,如果可以持續,華仁成績一定會慢慢好返。

johnnywalker 發表於 15-10-28 13:28
現時既華仁,都幾似聖類斯
我估華仁返身機會大好多,華仁啲 Old Boy 對學校既支持度高好多。

最近又認真研究下華仁校務報告入面呢句說話:

Most of our students chose to further their studies locally. Of those who did so, about 65% were offered degree programmes.

又有一番新理解.......

第一句: Most of our students chose to further their studies locally.
叫得 Most of, 起碼超過一半, 即係56%-99%

咁即係, 56%-99%學生中約65%學取得"學士學位課程"? 定係"學位課程"?
照咁計呢, 即係約有36.4%-64.4%取得"學士學位課程"/"學位課程"......

今年連姊妹學校九華都公佈埋過去三年入U統計數字 (一如所料, 過去兩年表現麻麻), 唔知港華仲會唔會堅持唔公開資料呢? (You never walk alone, 仲有DBS陪)

王家爸爸  DBS既DSE成績唔差,同LSC、SJC差唔多,甚至好少少。  發表於 15-10-28 13:51
王家爸爸  "Of those who did so"   發表於 15-10-28 13:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-28 13:45
最近又認真研究下華仁校務報告入面呢句說話:

Most of our students chose to further their studies local ...
八卦問下,今年你去唔去DBS聽入學講座?

hkpapa852  同老婆商量下先  發表於 15-10-28 13:59

DBS入學講座星期六就係啦,其實聽下都好。

王家爸爸 發表於 15-10-28 14:02
DBS入學講座星期六就係啦,其實聽下都好。
今年係咪早咗?

王家爸爸  年年差唔多  發表於 15-10-28 14:04

回覆:王家爸爸 的帖子

其實old boys可以做什麼?

王家爸爸  舊年港華講座話啲Old Boys 捐咗近億比两間華仁做小班教學。  發表於 15-10-29 22:50
王家爸爸  捐錢   發表於 15-10-29 22:46

請教邊度可以搵到華仁3322>88%? 望完 School Report 都唔多覺。
Thank you!

Chole 發表於 15-10-29 18:53

請教邊度可以搵到華仁3322>88%? 望完 School Report 都唔多覺。

呢個其實係校務報告P.9幅圖"2014 HKDSE Examination Performance"中, 各科平均3 or above有~88%.

咁3322即係唔需要全3, 理論上係可以高過88%.

不過最近又諗番, Average咗既3級比率, 其實都有問題, 因為如果多數科目3級以上好過88%, 咁中文可能得7X%或以下, 因為只計平均..... 所以都係取消番呢個3322率既假設.

王家爸爸  你個可能係大家既 Rosy misunderstanding   發表於 15-10-30 09:45

各科平均3以上有88%同3322率有88%係兩個唔同觀念。

回覆:hkpapa852 的帖子

Thank you!  

睇咗好多份School report, 只覺得宜家啲中六畢業生唔會就業,點都會搵嘢讀,所以撈埋一大堆嘅本地升學 percentage 根本睇唔到學生成績。

Chole 發表於 15-10-30 15:51
Thank you!  

睇咗好多份School report, 只覺得宜家啲中六畢業生唔會就業,點都會搵嘢讀,所以撈埋一大堆 ...
唔係嫁, 有少部份係有寫就業, 不過比例通常不足5%

回覆:hkpapa852 的帖子

Band 1 /直資就業真係好少,最深刻印象係St Joseph 好多 repeaters, 可能只代表學生只想讀心儀嘅科目,唔想退而求其次。

‹ 上一主題|下一主題