用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 PN interview 形式
go

PN interview 形式 [複製鏈接]

有冇人可以share??

0    0    0    0

我也想知, thx

回覆:PN interview 形式

上年in 是3個小朋友一齊in, 家長坐離開小朋友3米後面的椅子上, 小朋友就似返play group咁(濃縮版),玩玩具,唱歌,tidy up玩具,一個老師帶領小朋友玩,唱歌,而每位小朋友另有一位老師作評估,即當時會有4個老師,幾輕鬆的過程
如果小朋友哭得緊要都俾媽媽坐近小朋友的。。
我當時覺得老師是睇小朋友的反應,應對,沒做o岩,講o岩啲字或唱唔唱歌都不重要,而且肯收不少細b, 11,12月b都有不少,全程老師都會用英文同家長溝通

Interview 會同家長講野?我一定死,我英文吾得😱

回覆:mikiwu 的帖子

我個女一定要貼住我!😞

In的過程唔會同家長講野,考問,只是入學校的指示會用簡單英語,唔會太恐怖,放心
日後入讀時,華籍老師都是同小朋友講英文,家長溝通時講返廣東話,所以唔會有大問題
至於小朋友痴住的問題,其實都是撞手神,小朋友有狀態就乜都做到,冇就冇計,不論平日是否做到
我見收不少細b,相信當時得1歲多少少,痴住都在所難免,反而我覺得盡量令佢短短3分鐘可以投入玩仲緊要
我當時入到課室,先放佢坐好玩地上的玩具,才靜靜退後方坐,離開成2,3米。。。都擔心佢要我陪坐。。好在佢回望我見我坐係到,好似有放心繼續玩。。。一陣就叫tidy up玩具。。之後唱歌。。。twinkle twinkle little star.....之後做啲手腳動作,最後送貼紙。。。
今年未必一樣,大家當參考下   
今年我的小朋友讀得好開心,同學們也是個個喜歡返學,老師。。。所以大家都值得考慮入讀

請問in完等幾耐先有信收?

如果冇記錯,5月初寄信

請問係出面要等幾耐先入去in,同埋interview大約幾耐就in完出黎。thx

回覆:東東公主 的帖子

interview 時間撞著平時小b岩岩瞓醒 食飯..... 我可預計到 到時一定唔在狀態.... >

我小朋友係12月超細b, 上年int時都係無乜反應,不過無喊同最後走有飛吻,最後竟然幸運地有offer! 所以大家放鬆d, 其實形式好似playgroup咁,唱下歌,跳下舞,大家加油!

patrick7749 發表於 15-2-10 08:30
請問係出面要等幾耐先入去in,同埋interview大約幾耐就in完出黎。thx
上年大約等15-30分鐘! 入去group int大概10分鐘!

引用:Quote:patrick7749+發表於+15-2-10+08:30+

原帖由 smile_w99 於 15-02-10 發表
上年大約等15-30分鐘! 入去group int大概10分鐘!
有offer嘅你地小朋友係咪一tidy up就tidy up, 如果去到d有新玩具玩嘅地方,我女可能唔肯tidy up, 點算?

tingkit 發表於 15-2-11 00:40
有offer嘅你地小朋友係咪一tidy up就tidy up, 如果去到d有新玩具玩嘅地方,我女可能唔肯tidy up, 點算?

...
都肯嘅! 開頭可能唔肯,跟住氹佢話老師有其他嘢玩!

老師都唔係一句tidy up要小朋友執,佢會力起個箱陪佢執,所以都會願意跟做,放鬆心情就可以了

有無前輩可以告訴我,聖若望n 班要不要in 2 次?

我識的家長好似冇

等候時間需時多久?
10:00 SJC, 10:30 KM, 真係吾知點好

那天我in 10點,9點45分到達,到接待處報到取姓名貼紙,等叫名,很快叫我們入內in,5分鐘出返來,好似10點15至20分出學校。。。。好快搞定,心諗唔知得唔得哩。。。。隔左1年唔記得實際離開時間
今年唔知多唔多人考,所以以上時間只可作參考一下咋

回覆:mikiwu 的帖子

Interview了,如上所述的過程,沒有什麼變。只是我個仔lN完後自己有些失落感,因他表現未如理想。

‹ 上一主題|下一主題