用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有直資或私校offer在手的你們, 平日如何教導小朋友? ...
樓主: echanhl
go

有直資或私校offer在手的你們, 平日如何教導小朋友? [複製鏈接]

回覆:有直資或私校offer在手的你們, 平日如何教導小朋友?

越係讀happy K, 越係多外補,中英數樣樣補。

引用:台上一分鐘,台下十年功。 +

原帖由 ronniedad 於 15-02-04 發表
台上一分鐘,台下十年功。
Agree

囡囡有多個offer, 我從來不會對她成績有意見或聲音. 面試果排更加倍錫佢, 關心佢, 讚佢, 陪佢玩, 送禮物俾佢, cut 課外活動, 有時太攰連學都唔番.

引用:台上一分鐘,台下十年功。 +

原帖由 ronniedad 於 15-02-04 發表
台上一分鐘,台下十年功。
Totally agree!

引用:回覆+hadwinboy+的帖子 從小伴讀、每兩星

原帖由 aacheng 於 15-02-04 發表
回覆 hadwinboy 的帖子

從小伴讀、每兩星期去圖書館、大量運動、周末全是戶外活動、完全不看電視、看也只 ...
Me too

read story book for him(now is read by himself), keep answering his questions and keep asking him questions, sleep well , play a lot, do exercise books (I never ask him to  do extra exercise but he keep asking me to buy ex for him)

and no TV and no electronic games is a must

我兩個女都係HAPPY K, 無補習, 只係學一種運動, 平日多親子活動, 多去圖書館或博物館, 著重自理, 禮貌, 無電子產品, 無電視, 更加不是太著重認字世界! 但多講故事, 多閱讀,多要求佢繪畫(了解佢的內心世界及學習說明),多交流, 教佢如何表達自己, 教佢眼神交流, 樂觀性格, 多群體生活,"哦"的的確比較多,但哦完唔會迫佢做,只叫佢反思;接近零罰鬧丙。

我只報3間私直,2間OFFER 1間WAITING

sze0203 發表於 15-2-6 17:55
我兩個女都係HAPPY K, 無補習, 只係學一種運動, 平日多親子活動, 多去圖書館或博物館, 著重自理, 禮貌, 無 ...
你好叻,想問下係咪full time mother?

L+H 發表於 15-2-6 18:20
你好叻,想問下係咪full time mother?

我不是特別叻^^更加無資格做全職媽媽,因全職媽媽太偉大!而且我當全職媽無機會呼吸自由空氣的話應該講得無咁輕鬆^^只是準時放工的一群^^不過一直抱住將心比己的態度教育小孩!人生除了面試默書考試,應該還有更多更重要的事情要學習,以及保留短暫而純真的童年!

引用:Quote:L+H+發表於+15-2-6+18:20+你好叻,想

原帖由 sze0203 於 15-02-07 發表
我不是特別叻^^更加無資格做全職媽媽,因全職媽媽太偉大!而且我當全職媽無機會呼吸自由空氣的話應該講得 ...
well said.

引用:囡囡有多個offer,+我從來不會對她成績有意

原帖由 teambuilder 於 15-02-05 發表
囡囡有多個offer, 我從來不會對她成績有意見或聲音. 面試果排更加倍錫佢, 關心佢, 讚佢, 陪佢玩, 送禮物俾 ...
interview in 到攰唔返學   真的嗎 ?

引用:Quote:原帖由+B.BB+於+15-02-04+發表哦丶鬧

原帖由 marcoli8 於 15-02-04 發表

教佢有禮貌地盡情表達自己!
學術當然要有番咁上下, 但我地無補習。
最緊要係, 識字! 所以培養佢喜歡睇書幫助好大

引用:教佢有禮貌地盡情表達自己!學術當然要有番

原帖由 chubbybaby 於 15-02-10 發表
教佢有禮貌地盡情表達自己!
學術當然要有番咁上下, 但我地無補習。
最緊要係, 識字! 所以培養佢喜 ...
係,經過今年,我都同人講唔識人都一定要識字 8成以上都有考字,培養閱讀興趣好重要

Lam3Tai  中文字...英文字....   發表於 15-2-10 15:18

回覆:有直資或私校offer在手的你們, 平日如何教導小朋友?

要識認中文字同串英文字, 玩遊戲時的基本禮儀, 小朋友亦要有禮貌~

kyleebc  Agree  發表於 15-2-11 18:15

引用:要識認中文字同串英文字,+玩遊戲時的基本禮

原帖由 NHC 於 15-02-11 發表
要識認中文字同串英文字, 玩遊戲時的基本禮儀, 小朋友亦要有禮貌~
請問大家會教佢串邊啲英文字?名詞?動詞?

回覆:有直資或私校offer在手的你們, 平日如何教導小朋友

上網download starters 嗰 vocab list 串哂佢啦

回覆:甜滋滋 的帖子

大路嘢, 顏色, Monday - Sunday etc. 多數串名詞~

引用:Quote:原帖由+chubbybaby+於+15-02-10+發表

‹ 上一主題|下一主題