用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!! ...
樓主: HEIHEIHEIMAMAMA
go

英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!!   [複製鏈接]

可以分享多點嗎?

回覆:英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!!

今年的F1,就是英華小學弟一屆的直資生升上來的,不過聽聞都有約20+的小學畢業生轉了其他中學。
亦聽聞由14-15開始對F1的學生要求高左。

cornelius  hence rejected by YW College :   發表於 15-2-15 18:03
cornelius  academic requirements, and hen   發表於 15-2-15 18:02
cornelius  ... who could not meet the min   發表於 15-2-15 18:02
cornelius  Maybe 20+ refer to those who c   發表於 15-2-15 18:01
homingm  頭五名內的同學去了聖保羅男女中   發表於 15-2-12 22:40

回覆:英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!!

HaSo sir/madam, 可否指點一下在那裡可以找到有實用參考價值嘅英華理念同目標呢?因為在我旁邊很多人都話佢好,但我聽完個簡介會都唔多聽倒(可能我水平唔到吧)謝謝指教。

HaSo 發表於 15-2-12 13:30
如果繼續一條龍全部直升,相信入U%很難有機會在短期內大幅度提升!

可以解釋一下嗎?我比較少黎中學呢面,所以唔係好明。

回覆 HaSo 的帖子

原來點評只可打幾個字, 我打左成段無晒......
原文: 好少見到有呢D回應我仔日日沖涼都叫 Let's go Ying Wa.......真係好有歸屬感, 雖然我唔明點解

引用:其實英華並不是一間為推高入U%而選擇成績最

回覆 hoihoima 的帖子

冇一條龍嘅中學可以全收100%B1中一生。除非小學階段不停換血,必定有幾十B2B3學生直升。中學只收200人,外來生太少,其中又有部分特異功能,唔夠溝。當直資有3-40個B2B3,10+特異功能,佔咗全校25%,呢個比率差唔多啦。

咁即係話50%左右的入U率是計劃的表現不是一年,半年的失準?如果官津校有60-70%入到U又有活動表現的話就應該有更多人申請,仲難入。真難!

akys 發表於 15-2-15 01:33

冇一條龍嘅中學可以全收100%B1中一生。除非小學階段不停換血,必定有幾十B2B3學生直 ...
謝謝詳細解釋!在我以前讀書的年代,自己同身邊的同學入U都好易,只是邊間同邊科的問題。反之而家到自己仔,卻似是一件非常難做到的任務,要千辛萬苦才考入的學校,都只有50%入U率。

回覆:hoihoima 的帖子

以前讀到預科才可升u,如果計預科的入u率不是apple to apple,我個時6班 form 1,篩剩兩班 form 7,入u 率可以高好多。

saiwanho  nice to see you here!!  發表於 15-2-15 18:10

得兩間嗰時都唔易架。自己孩子喺50%裏面咪得囉。

回覆 抓緊頭 的帖子

上年考DSE的是第一屆一條龍上來的津校生, 深水埗區男校小學升上來的學生B2B3不少, 造到8成多3322達標5成JUPAS offer 已算很不錯的增值, 未來幾年都是津校生, 要大幅提高成績並不容易, 相信要等今年S1的直資生考DSE時才能有明顯的進步.

dillon 發表於 15-2-15 23:40
回覆 抓緊頭 的帖子

上年考DSE的是第一屆一條龍上來的津校生, 深水埗區男校小學升上來的學生B2B3不少, 造 ...

請問什麼是“第一屆一條龍上來的津校生”?英華轉直資前有津龍小嗎?為何收得多B2B3生?可否解釋一下?

hoihoima 發表於 15-2-16 13:02
請問什麼是“第一屆一條龍上來的津校生”?英華轉直資前有津龍小嗎?為何收得多B2、B3生?可否解釋一下?
...

英華轉直資是08年, 之前是一條龍津校, 第一年接龍是07年, 07年小六畢業的無論是B1, B2或是B3都可以直升書院, 他們在13年考DSE.  (上貼記錯了, 14年考DSE的是第二屆津校生.)

津校龍生全部可以直升, 反而直資生可以設限, 現在的規定是小六時每次測考主科都要合格才能升書院. 香港的B1生男女比例是四六, 而深水區的學生banding應該較全港略低, 所以津校時期由小學升上來的學生成績比較參差.

第一屆小學升上來的直資生現在讀S1, 直資生是考入小一的, 水準比較平均. 未來五年考DSE的大部分是津校龍生, 再加小部分中一考入的直資生. 到2020年考DSE的才全部是直資生.

dillon 發表於 15-2-16 13:28
英華轉直資是08年, 之前是一條龍津校, 第一年接龍是07年, 07年小六畢業的無論是B1, B2或是B3都可以直升書 ...

謝謝解釋!咁即係對之後幾年的DSE成績都不能有期望了

引用:Quote:dillon+發表於+15-2-16+13:28+英華轉

原帖由 hoihoima 於 15-02-16 發表
謝謝解釋!咁即係對之後幾年的DSE成績都不能有期望了!
換個角度睇,因稍後係直資生升上英華中,升八大成績是否會愈來愈好呢?

回覆 siukingkwok 的帖子

其實都係睇下學校網站的資料、簡介、年報,上網搜尋下有關嘅新聞同舊聞,鄭校長以前嘅專欄等等。最好搵下有無朋友的囝仔就讀書院或英小,聽下他們的觀感同意見等等。

回覆:HaSo 的帖子

謝謝指教

2nd interview 後, 有 mug feeling?

引用:2nd+interview+後,+有+mug+feeling?

‹ 上一主題|下一主題