用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!! ...
樓主: HEIHEIHEIMAMAMA
go

英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!!   [複製鏈接]

引用:其實也不用太悲觀,英華第一輪已screen去左

原帖由 gingerale 於 15-02-09 發表
其實也不用太悲觀,英華第一輪已screen去左>1000人,能入圍已應獎勵吓仔仔!仲有係294人中最top嗰10個8個, ...
我有朋友個仔DBS收咗仲去英華in,佢話交咗報名費去玩下喎。不過我諗佢心儀LS多D。

我仔當年同學仔校际賽冠軍,級第一,試完水即收,不過佢放棄咗,最後自行入咗女皇

saiwanho  文武雙全人人愛!  發表於 15-2-9 17:55

羊咩囝 發表於 15-2-9 12:49
失敗,阿仔非常失望。
不用失望,去年阿仔都入不到2nd in,但最後都入到女皇。

平常心去看待,當年我仔和另外全級一至四名的同學齊齊報英華,個個連第二次面試機會都無,最後只有收取一個全級九十名的同學,因他是藍球健兒。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

回覆 homingm 的帖子

YW不嬲都喜歡收特異,但我覺得小朋友如果靠特異入会讀得辛苦。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p64526af345401b8ef21dc2e5644bce79/f7aab380.jpg[/img]

有無2nd in 好似只睇 1st in 表現。

回覆:英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!!

英華簡介會中聽到入U率只在50%左右,為何這麼多人申請呢?

學費平。

好見解

回覆:英華2ND IN 要2月9日才網上公佈, 好緊張 !!!

更奇,咁點解唔主攻一間官津B1B一C,唔駛$?

早D搞掂心安理得。

引用:更奇,咁點解唔主攻一間官津B1B一C,唔駛$

原帖由 抓緊頭 於 15-02-11 發表
更奇,咁點解唔主攻一間官津B1B一C,唔駛$?
如果校網靚(如沙田),當然唔使揀英華,但我仔在荃湾,英中位嚴重不足,就算係B1A學生,隨時入B2學校,做山寨王後想再發力同真正叻嘅學生比拼就好難。英華起碼是救生圈,學費affordable 當然係原因之一喇。

saiwanho  分析有理。  發表於 15-2-11 21:16

哦,原來如此,咁都真係好難諗得掂. 校網唔靚搵直資,學費ok嘅直資就多人排。咁徐左英華仲有冇啲學費0k嘅B1B-C直資呢?真的要提早一至兩年準備。請各位指教.

抓緊頭 發表於 15-2-10 15:48
英華簡介會中聽到入U率只在50%左右,為何這麼多人申請呢?

咁低???

抓緊頭 發表於 15-2-11 21:33
哦,原來如此,咁都真係好難諗得掂. 校網唔靚搵直資,學費ok嘅直資就多人排。咁徐左英華仲有冇啲學費0k嘅B1 ...
福建中學都OK喎(我個人覺得)

hoihoima 發表於 15-2-12 13:23
咁低???

希望直資小學升上嘅可以提高入U率啦

如果繼續一條龍全部直升,相信入U%很難有機會在短期內大幅度提升!

回覆 HaSo 的帖子

同意
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p64526af345401b8ef21dc2e5644bce79/f7aab380.jpg[/img]

佢反而要靠新學生提高入U 率。。。

其實英華並不是一間為推高入U%而選擇成績最好的外來生,他是有他的收生標準和理念的。從其他討論區都不難看到,有些成績較好的考生也沒有被選中入 2nd interview,所以真的要想清楚是否與英華的理念相同和是否適合自己的小朋友。

IRON  嘩........真係好少見到呢D回應:   發表於 15-2-14 20:01
‹ 上一主題|下一主題