用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣看書才有效
樓主: sumyau1012
go

怎樣看書才有效 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-2-9 12:24
Kg 閱讀計劃我覺得其實是訓練父母伴讀的技巧和習慣,若已有好閱讀習慣,好自然會覺得多余,但當年乜都唔識 ...
我哋為咗集郵儲奬狀, 搞到好鬼辛苦, 尤其係妹妹係隻懶惰精, 今年小學有著落, 我真係理鬼佢, 叫阿妹自己記得寫就寫兩本。

Lam3Tai  阿仔o個間睇完都冇郵集   發表於 15-2-9 14:16

回覆 little_yolky 的帖子

你同我都一樣咁阿Q精神

回覆:怎樣看書才有效

咁點解國際學校又會令到較多學生喜歡閲讀呢?它們的方法與本地學校有乜唔同?

little_yolky 發表於 15-2-9 12:27
我哋為咗集郵儲奬狀, 搞到好鬼辛苦, 尤其係妹妹係隻懶惰精, 今年小學有著落, 我真係理鬼佢, 叫阿妹自己記得 ...
其實起初我都係為左集郵,因為我個冇乜野叻,點知佢又好重視個豬肉獎,變成了動力,有時又真是穚唔怕舊,最緊要受。
言歸正傳,閱讀興趣其實才是最重要,我想之前skypost 的文的主止也是這樣,能否培養到就看父母功力了。

引用:咁點解國際學校又會令到較多學生喜歡閲讀呢

原帖由 myfanwy 於 15-02-09 發表
咁點解國際學校又會令到較多學生喜歡閲讀呢?它們的方法與本地學校有乜唔同?

...
學校的讀書氣氛好緊要,我自己覺得只是填寫閱讀記錄是不行的!

myfanwy 發表於 15-2-9 15:23

...
這不太凊楚,身邊都有fd讀is, 有reading list, 閱讀報告,仲要在班中present. 比local 做多好多野。之前亦有聽過is 學生作文完全唔掂要補習,但可能只是個别例子。

回覆 HMmummy 的帖子

對於大量閱讀的小朋友,寫list已十分足夠!我女就浪費時間寫個list再加畫公仔整靚靚個list, 我有時嬲到想call班主任。我女係咪都睇書,一本分分鐘睇超過十次,佢都就快睇到盲。如果要佢寫最喜歡的句子,佢係超級認真係本書到慢慢揾,我見到便好頭痛!

閱讀報告可以做,但不用多!  我從來唔問佢睇左d乜,大了佢又會同我分享本書的內容。

myfanwy 發表於 15-2-9 15:23

...
students reading levels at IS varies, probably same as LS. I dont really think IS has magic key to increase student's reading interest. family involvement makes the difference. early/advanced readers at IS are taught outside school!

引用:回覆+HMmummy+的帖子 對於大量閱讀的小朋

回覆 IloveJJ 的帖子

肯睇書又煩,唔睇又煩。家裡有一書蟲就會明白為何我會丙女,因為真係睇書睇到乜都唔做,還要睇到聾左!

回覆:MrBeast 的帖子

我女間學校都係會叫一組組的學生扮演唔同角色,將故事演一次。學校唔洗點寫報告,我覺得好好。

回覆:scyauchris 的帖子

都是專注的表現!

scyauchris 發表於 15-2-10 07:39
回覆 IloveJJ 的帖子

肯睇書又煩,唔睇又煩。家裡有一書蟲就會明白為何我會丙女,因為真係睇書睇到乜都唔 ...
曾經有人說,中意看書的,讀書點都唔會差得去邊。不過你有否培養看non fiction books?

回覆 MrBeast 的帖子

我屋企乜書都有,反而幼稚園佢睇得更多non fiction, 不過只是英文。現在小二就多左睇fiction書,不過有時都睇non fiction, non fiction 我感覺佢比較喜歡看history方面的書。我喜歡買書,因為佢會重復看。

MrBeast  實在太幸福  發表於 15-2-10 18:42

MrBeast 發表於 15-2-10 16:11
曾經有人說,中意看書的,讀書點都唔會差得去邊。不過你有否培養看non fiction books? ...
我囡只鐘意fiction book, 如果果個禮拜, 派到本non-fiction俾佢, 佢就會好唔開心咁做閱讀報告。佢睇書咁單一都係令我好心煩。

你是指我幸福定我女

MrBeast  你比我成功,v envy  發表於 15-2-11 03:09

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我囡5歲,+英文

引用:回覆+MrBeast+的帖子 我屋企乜書都有,反

‹ 上一主題|下一主題