用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1大女, 無學校收..點算???
go

K1大女, 無學校收..點算???

阿女到而家為止,無一間收佢, waiting list call 都無份...好驚呀

回覆:K1大女, 無學校收..點算

打去學校問未?

住邊到?

返學搵邊區?

回覆:K1大女, 無學校收..點算???

我都聽好多大B都冇位

Did you write any letter?? If not, you should try.

打電話寫信去唔同學校,不過,5月後會陸續有位,情況同上次n一樣,一定有書讀,聽朋友講最後7月更可以打去教育處求助!

回覆:K1大女, 無學校收..點算???

我女4月之前都無學校收,只好再去揾有位淨的學校再in過,而家總算有間了,繼續加油,都仲有學校有機會嘎!

回覆:sherrybi 的帖子

邊區?

寫信啦… 我聽講有人寫完信就有學校收啦!

回覆:Da0819 的帖子

試下主動打去問下

回覆:Da0819 的帖子

教育處遲啲網上會公報空缺位,留意

引用:阿女到而家為止,無一間收佢,+waiting+list

原帖由 Da0819 於 15-02-02 發表
阿女到而家為止,無一間收佢, waiting list call 都無份...好驚呀
最近搬咗去九龍城區,打咗去十間(非名校,全部有學券)問,四間有得即in 即知結果,二間等咗—星期in, 努力D問多幾間啦!不過要哂D註冊費$970,我註完A,B又話有得in, 跟住C又話收,張學卷搬咗四次

引用:教育處遲啲網上會公報空缺位,留意 +

原帖由 F10N 於 15-02-04 發表
教育處遲啲網上會公報空缺位,留意
有D邨校可能唔想上報太多位剩,即in即收,仲催我快D註冊

有冇寫信俾學校呀?本來我個細B都冇學校收,寫左幾封信,過左註冊日有學校打黎話校長睇左我地既信後決定收我個仔,你都試下啦,唔好灰心呀

SONFLOWER 發表於 15-2-7 15:22
有冇寫信俾學校呀?本來我個細B都冇學校收,寫左幾封信,過左註冊日有學校打黎話校長睇左我地既信後決定收 ...
請問封信內容應該點寫?help please! Ths!

引用:Quote:SONFLOWER+發表於+15-2-7+15:22+有冇

原帖由 Hichristy 於 15-02-09 發表
請問封信內容應該點寫?help please! Ths!
今日有網上空決資料啦
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index.html

你見有就即打去問左先啦...

引用:有冇寫信俾學校呀?本來我個細B都冇學校收

原帖由 SONFLOWER 於 15-02-07 發表
有冇寫信俾學校呀?本來我個細B都冇學校收,寫左幾封信,過左註冊日有學校打黎話校長睇左我地既信後決定收 ...
請指教嗰幾封信內容係點?我都寫左一封但又冇回音,好担心

回覆:vvik 的帖子

我大概寫好鐘意間學校,寫下間學校有咩好,有咩吸引之類,用心寫,當然要假的贊美下佢地都要架啦,但換到一個心儀既學位,仲要由冇變有,都要假的架啦

vvik  我電腦打, 最多只有一頁紙, 實際   發表於 15-2-10 16:08

引用:Quote:原帖由+SONFLOWER+於+15-02-07+發表

原帖由 vvik 於 15-02-09 發表
請指教嗰幾封信內容係點?我都寫左一封但又冇回音,好担心
仲要話好欣賞佢個教學方法...好適合小兒/ 女, 我地做父母亦都會好好配合...乜都講下啦