用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?
樓主: skyline7471
go

請問中環聖心和St Clare應該揀邊間? [複製鏈接]

引用:Quote:HealthyB+發表於+15-2-12+10:40+名人

原帖由 Cutemom0808 於 15-02-12 發表
St Clare都有娜姐
仲有葉麗儀。

不過,校友同挑選學校好似冇咩關係。。。

mykate 發表於 15-2-12 13:28
仲有葉麗儀。

不過,校友同挑選學校好似冇咩關係。。。
王仁曼都係呀!

HealthyB 發表於 15-2-12 10:40
名人多= 好?
名人多就好似dse 成績咁,係好間接既證明間學校水平(俾dse 更間接),當然如果名人係藝人就真係冇乜參考價值,當八卦睇就算,始終呢方面需要既學術成份就少些少......我記得梁愛詩係聖嘉勒畢業唔係聖心....
我自己會更重點睇間學校有冇好既學習風氣,同埋適唔適合自己,會唔會太遠,最後先八下有乜名人讀....要揀名人讀就梗係去揀sc 啦...唔係st clare,講st catherine...蝦餃仔同小龍包都響嗰度讀....幾鬼出名....唔係呢兩個名人推一推,依家間幼稚園都冇咁神...

Cutemom0808  and Victoria as well  發表於 15-2-12 20:05

引用:Quote:HealthyB+發表於+15-2-12+10:40+名人

原帖由 cpychung 於 15-02-12 發表
名人多就好似dse 成績咁,係好間接既證明間學校水平(俾dse 更間接),當然如果名人係藝人就真係冇乜參考價 ...
讚!

回覆:HealthyB 的帖子

名人其實同學校的歷史有關, 現在的新晉名校如蔡繼友, 中華基金都好叻, 我不會以名人選校!
正如港大多名人, 但巳經被新晉的科大排頭, 名人與選學校有何關係呢?
反而, 真的會與最近的dse 成績比較, 很明顯, St clare 是比較好和有潛質。
最後, 其實我大女在St clare 學校就讀, 其實我最喜歡學校的其中一個原因是大部份家長都是中產或以上, 而起碼一半都住在西半山, 東半山, 但無論校長, 老師, 家長都非常非常樸素, 很少提給家庭背景。 而我本人小時在就讀一間很多人dream girls brand one school , 有很多blue blood, 但校風真係麻麻

回覆:longlong99 的帖子

補充一句, 我有一個朋友比較過很多港島知名女校的英語程度, 如Sacred heart am and pm,, St. Paul convent, St Stephen girls, , Marymount and etc, 包括英文老師本身英語程度, eg grammar, 發覺St clare 的英文程度最高, 最有文法(無論writing and speaking ) , 而我這個朋友其實由小到大都在英國接受最正規的英文教育

回覆 longlong99 的帖子

同意。我上年只比較有幼稚園部的女校dse results, 發現st clare 適應dse 好好,另一間係truelight.

longlong99 發表於 15-2-13 00:06
補充一句, 我有一個朋友比較過很多港島知名女校的英語程度, 如Sacred heart am and pm,, St. Paul conv ...

原來St Clare係神校

回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

其實仲有冇人記得,聖心私校:
1. 收咗仲可以大抽獎
2. 番半日
淨係呢兩個原因,已經足夠解釋點解我一定揀聖心。
至於將來情況有變,又邊有人知幾時轉全日。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-13+20:39+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-13 發表

其實仲有冇人記得,聖心私校:
聖心好似已沒有大抽獎

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-13+發表本帖

原帖由 lovebb2 於 15-02-13 發表
聖心好似已沒有大抽獎
消息從何來? 仲抽得。

從來冇改過政策喎。

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-02-13+發表聖

原帖由 siden 於 15-02-13 發表
消息從何來? 仲抽得。

從來冇改過政策喎。
朋友囡囡今年聖幼k3,有聖心私小offer, 話冇得大抽獎。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-13+發表消息

原帖由 lovebb2 於 15-02-13 發表
朋友囡囡今年聖幼k3,有聖心私小offer, 話冇得大抽獎。
我個friend話可以抽喎。

既然我同你都係2手消息,咁睇下有冇聖幼K3生家長出來幫手解疑問。

引到Ian Tsang出黎就更好啦

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-02-13+發表朋

原帖由 siden 於 15-02-14 發表
我個friend話可以抽喎。

既然我同你都係2手消息,咁睇下有冇聖幼K3生家長出來幫手解疑問。
有得抽

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-14+發表我個f

原帖由 hha 於 15-02-14 發表
有得抽
Thanks for confirming

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-14+發表我個f

原帖由 hha 於 15-02-14 發表
有得抽
thanks, I will update to my friend and hope she can get the lottery chance.

回覆 lovebb2 的帖子

我女現讀聖心K2, 與K3 家長聊天時, 他們提到如有私小 offer 仍可大抽獎.

引用:名人其實同學校的歷史有關,+現在的新晉名

原帖由 longlong99 於 15-02-12 發表
名人其實同學校的歷史有關, 現在的新晉名校如蔡繼友, 中華基金都好叻, 我不會以名人選校!
正如港大多名 ...
反而想知你小時候果間係邊間,spc?

回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

樓主最後決定左去邊間?

‹ 上一主題|下一主題