用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat pn 第一次面試 (面試語言)
樓主: ymca8
go

St Cat pn 第一次面試 (面試語言) [複製鏈接]

回覆:ymca8 的帖子

請問有冇講幾時通知2nd in?

回覆 ymca8 的帖子

媽咪可以在旁用英文提水嗎?

回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我嗰group d爸媽勁提水,點解可以填住問卷都提到水咁堅㗎,我就無理自己小朋友

回覆 catcatwoman 的帖子

請問問卷長嗎? 大概要填啲咩嘢?

引用:我嗰group+d爸媽勁提水,點解可以填住問卷

原帖由 catcatwoman 於 15-02-05 發表
我嗰group d爸媽勁提水,點解可以填住問卷都提到水咁堅㗎,我就無理自己小朋友

...
你做得好啱,學校係想家長放手等小朋友自己分析自己做,做唔好甚至做唔到都好過咁樣提水法,印象分即減!good luck!

引用:我嗰group+d爸媽勁提水,點解可以填住問卷

原帖由 catcatwoman 於 15-02-05 發表

...
老師一入去有冇叫大家晤好提水?上年有講明唔好提。

cpc608  Yes  發表於 15-2-5 18:10

If our kid does not respond and we repeat the question in another wordings, does it means 提水?

引用:Quote:原帖由+catcatwoman+於+15-02-05+發

原帖由 ozoz 於 15-02-05 發表
老師一入去有冇叫大家晤好提水?上年有講明唔好提。
冇呀,我全程一粒聲及動作都冇提過小朋友,只係等待老師其間在佢背後念經咁叫佢坐好坐好⋯

請問有無問顏色?

我報咗中文interview, 但小朋友數字、color, shapes, fruits 等 都係聽英文多...
如果問依個係咩色, 可能都用英文答得上.
但如果問: 你攞紅色花俾我, 就真係聽唔明指示...
如果唔提水, 好可能食蛋...

講明唔俾involve, 仲提水。repeat question 都講明唔得。我group冇家長出聲

引用:我報咗中文interview,+但小朋友數字、color

原帖由 Egg_mama 於 15-02-05 發表
我報咗中文interview, 但小朋友數字、color, shapes, fruits 等 都係聽英文多...
如果問依個係咩色, 可能 ...
明白你嘅擔心。我只可以講pn interview準則無人知,未必要答到字正腔圓先'有分',老師會觀察整體,有d小朋友甚至一句無答但結局收,亦有全部答句子但無2nd in。如果你認為喺後面協助小朋友理解問題先幫到小朋友,隨心而做啦。

我果group 有家長repeat 老師指令,老師即時叫唔好以免影響評估

如果學校不希望家長提水和要求零參與的話最好在面試前講清楚

因為有d學校係希望家長參與引導小朋友共同完成面試,避免出現僵局,同時可以了解到家長同埋小朋友的互動

但我果組冇講這規則

就係囉!有些睇家長點幫小朋友,從而觀察點同小朋友相處,如果零參與真係要事先講明!小朋友怕羞,家長在後面鼓勵得唔得?

引用:就係囉!有些睇家長點幫小朋友,從而觀察點

原帖由 tamhoho 於 15-02-05 發表
就係囉!有些睇家長點幫小朋友,從而觀察點同小朋友相處,如果零參與真係要事先講明!小朋友怕羞,家長在後 ...
你可以考慮直接問校長呀。

引用:Quote:原帖由+tamhoho+於+15-02-05+發表就

原帖由 ozoz 於 15-02-05 發表
你可以考慮直接問校長呀。
校長响邊?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-02-05+發表你可以

原帖由 tamhoho 於 15-02-05 發表
校長响邊?
你去interview時問下校長喺邊就得啦。

NET冇講提唔提水呀, 我果Group d 家長有提...朋友in 中文有講明唔好提..

我個 group 冇老師講話唔可以提水喎,我見有兩個家長不停提水,不過老師都冇叫停佢地

‹ 上一主題|下一主題