用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才 vs 聖保羅書院
go

沙田呂明才 vs 聖保羅書院 [複製鏈接]

冇居住地點問題,大家會點選擇?

王家爸爸  沙田呂明才好好多  發表於 15-2-2 09:53
   3    0    0    0

兩間都好好
呂中就男女校,資助,新界
SPC就男校,直資,九龍
兩間都係好學校,比我會睇仔仔意願

odelia_ho  SPC 係港島  發表於 15-2-4 09:44
王家爸爸  兩間既成績也有明顯差距   發表於 15-2-2 09:54
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

成績大概呂中會好啲.作為一個用家,唯一挑剔既係校舍細.
SPC不是用家,比唔到咩意見,唯獨佢系直資,變相如果收咗offer就唔洗擔心剩返落黎既日子..
直資通常又會多啲資源.
樓主點選擇都好,冇嘢十全十美

王家爸爸  兩間既成績也有明顯差距

以你既睇法,兩間既成績有什麼明顯差距?

唔好意思,插口問下,呂中考試係唔係出得好深,初中已經有好多人唔合格?

Soundervolt 發表於 15-2-2 10:48
王家爸爸  兩間既成績也有明顯差距

以你既睇法,兩間既成績有什麼明顯差距?

過去兩年,呂明才既升3大學率多於三成半,聖保羅大約三成,差距大約兩成(估計大約6%)。

回覆:王家爸爸 的帖子

除咗港三大入學率,兩間學校喺其他各方面有什麼明顯分別及差距?畢竟,六年中學生涯還要睇整個配套適唔適合用家本身。

入讀degree率計,呂70%,聖40多少少%,差異也不少啊!

Soundervolt 發表於 15-2-2 12:02
除咗港三大入學率,兩間學校喺其他各方面有什麼明顯分別及差距?畢竟,六年中學生涯還要睇整個配套適唔適合 ...
除咗3322率區別不大外,其他方面呂明才都好好多。

gogoweb 發表於 15-2-2 13:52
入讀degree率計,呂70%,聖40多少少%,差異也不少啊!
如果呂有70% 就係band one A,皇仁都係6X% 還勁過皇仁, St Paul boy近年都係band one尾

http://www.blmcss.edu.hk/downloa ... ual_Reoprt_1314.pdf

嚮校網度揾到,唔識得睇呢d數據,有冇高手可以講解下係好定唔好?

Natalie023 發表於 15-2-2 10:52
唔好意思,插口問下,呂中考試係唔係出得好深,初中已經有好多人唔合格?
小女以1A-1B成績入讀呂中,今次考試沒有任何一科不合格感覺呂中是愉快學習,沒有太多功課

王家爸爸:
對,成績呂中比較好.
SJC近年的成績比不上很多地區名校(如林護/曾記等)
只算1C水平.但始終算得上一間傳統男名校,名氣更大
好多家長更看重名氣

王家爸爸  過半入三大  發表於 15-2-2 16:56
王家爸爸  SJC跌左,但仍然有33%入港大   發表於 15-2-2 16:55

candyhmama 發表於 15-2-2 14:52
小女以1A-1B成績入讀呂中,今次考試沒有任何一科不合格感覺呂中是愉快學習,沒有太多功課
...
可以講比我知自行面試時會問乜野嗎?我地目標係呂中/曾肇添,不過未開始考呈分試,唔知可唔以keep到band1a成績.

Natalie023 發表於 15-2-2 15:09
可以講比我知自行面試時會問乜野嗎?我地目標係呂中/曾肇添,不過未開始考呈分試,唔知可唔以keep到band1a成績 ...
我女話啲問題好易不外乎問你點解選擇呂中嗰啲
Also睇你成績表可能會問:點解一次英文C一次A咁(這個是同學遇到,因我女係keep住A/B)
個個面試老師可能唔同.例如我女個面試老師好nice,有個同學比訓導主任in正,嚇到佢CC下

王家爸爸  所以問題唔會太深。   發表於 15-2-2 15:22
王家爸爸  總覺得B1A學校面試只是形式,   發表於 15-2-2 15:22

兩者未必可相題並論, SPC部分同学畢業後大都去外國升学
當中不乏名牌大学, 劍橋 牛津 帝國  普林斯頓 康奈爾等大学
如有去簡介会, 学校強調他們重視的是國際視野, 語言環境等方面, 觀感上跟地區中学有別.
其實好視乎你想小朋友條路怎走同小朋友自己的想法?
我小朋友去完林X簡介会, 已經話自己唔合適, 过分重学習, 缺乏多采的校園生活, 太壓逼!
相反去SPC簡介会, 兩者兼備, 感覺得宜, 小朋友喜歡.
小朋友的想法遠較DSE的成績重要, 當然亦会是考慮.

王家爸爸  跳船較多係影響成績既重要因素。   發表於 15-2-2 15:23
candyhmama  agree,SPC跳船既一定比較多   發表於 15-2-2 15:15

王家爸爸:
殘忍既事實
你揀緊沙田最top既一兩間,同時人地都揀緊你
不可小看沙崇,我女女自行都有in但不收.but呀女in完表示不喜歡學校.
放榜日,STTSS冇收佢 我笑言把機會讓給喜歡的人更好.
面試只是形式,課外活動,成績,操行才是呂中更看重的

candyhmama 發表於 15-2-2 15:28
王家爸爸:
殘忍既事實
你揀緊沙田最top既一兩間,同時人地都揀緊你
自行同大抽獎係兩個唔同既世界。

candyhmama  cant agree anymore  發表於 15-2-2 16:02

candyhmama 發表於 15-2-2 15:13
我女話啲問題好易不外乎問你點解選擇呂中嗰啲
Also睇你成績表可能會問:點解一次英文C一次A咁(這個 ...
你女女應該都讀得幾好,我最擔心入到中學成績追唔上其他人會無心機讀落去.

再多咀問下,呂中interview係單對單/小組形式?見得咁易會唔會學校已經有一批心目中人選,人人有得in只係一個形式?校長/副校會唔會落場去見學生?我聽過有中學自行面試,見校長/副校既學生會有暗示開學見.唔知呂中會唔會有咁既情形.

Natalie023 發表於 15-2-2 15:57
你女女應該都讀得幾好,我最擔心入到中學成績追唔上其他人會無心機讀落去.
其實呂中係有英文補底架,而且跟唔到同學校講,一定會有支援,唔洗擔心.女女話啲老師好nice,好有heart,好多老師6,7點先走.
每班一定有一兩個尖子,正常.而我所見,好多尖子係外區自行入黎,呂小的當然有,但少(好多抽聯繫位,特別呂小係勁,最top既唔會揀呂中)
呂中係單對單.有人選也不是冇可能,呂中著重的除了成績,還有課外活動和品格.
暗示..其實唔多可信,有好多被說希望9月見的學生也沒有錄取.
個人認為交左form就唔好唸咁多,準備面試才更明智.
無論佢有冇一批心目中的候選人,交左form就冇得改,真心想讀既無論有冇幫助都要全力以赴.
希望7月聽到你的好消息

王家爸爸  老師勤力  發表於 15-2-2 16:58
‹ 上一主題|下一主題