用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙K2 vs 大坑真光K1
go

蘇浙K2 vs 大坑真光K1 [複製鏈接]

小女11年11月出世,現讀蘇浙K1, 今年考坑真收咗,但即等於要repeat,怕用多咗個女一年,但真光有中學,又有宗教,聽聞老師有愛心啲,兩間都下午班,十五十六。
請各家長俾意見,尤其現在用家,謝謝。

7    0    0    0

回覆:蘇浙K2 vs 大坑真光K1

如果吾想好辛苦考小一,真光是好好的backup,而且小學是12網,蘇浙位置已經輸晒

小學派位跟住址唔係學校地址,真小上真中收7成幾,如派位中學校網係有好多band one 位,不過亦好多有自己小學學上,減左之後其實東區band one 位多d, 蘇浙冇中學backup, 不過派位好。如果女仔我一定㨂真光,唔洗諗

其實你報嘅時候都知收的話會repeat,  咁你一定係唔介意先報架啦,而家收左又動搖?

引用:小學派位跟住址唔係學校地址,真小上真中收

原帖由 Jupiter 於 15-01-31 發表
小學派位跟住址唔係學校地址,真小上真中收7成幾,如派位中學校網係有好多band one 位,不過亦好多有自己小 ...
小學升中學係跟小學地區分,唔係住址地區分。

引用:Quote:原帖由+Jupiter+於+15-01-31+發表小

原帖由 wellmax 於 15-02-01 發表
小學升中學係跟小學地區分,唔係住址地區分。
我知,我話小學派位係指幼稚園升小學,樓主問幼稚園

回覆:sakbbjaijai 的帖子

其實報時都有呢個問題,不過老公話報咗先算,人哋未必收亞女。
我都知3心2意唔應該,所以而家就向大家討教。

Siusammama 發表於 15-1-31 22:43
小女11年11月出世,現讀蘇浙K1, 今年考坑真收咗,但即等於要repeat,怕用多咗個女一年,但真光有中學,又有 ...
如果你要語境的,當然係kcs, 如果你要德育行先,就當然坑真啦。大女是去年蘇幼畢業生,妹妹今年會讀坑真

引用:其實報時都有呢個問題,不過老公話報咗先算

原帖由 Siusammama 於 15-02-02 發表
其實報時都有呢個問題,不過老公話報咗先算,人哋未必收亞女。
我都知3心2意唔應該,所以而家就向大家討教 ...
坑真

回覆 my2008bb 的帖子

完全同意,如果要語境揀KCS,要德育同happy揀坑真,我個女而家坑真K3,每日返學都好開心,我去觀課我都玩得好開心,而且校舍大,機本上每日都出去公園玩,不過我個女有係外面再補英普。

0302bebe 發表於 15-2-2 10:40
回覆 my2008bb 的帖子

完全同意,如果要語境揀KCS,要德育同happy揀坑真,我個女而家坑真K3,每日返學都好 ...
請問你在哪裡學英普呀,可以pm我嗎?

如果兩個都係k1,一定揀真光,始終仲有12網...但如果係k2同k1比,蘇浙其實小學係好唔錯既,band 1 生既亦好多,無論你讀乜小學都好,上中學最重要始終係你個仔女係咪band 1,蘇浙響呢方面唔會輸真光,我既話就寧願留番k2好過啦...當然亦要睇你係咪鍾情灣仔校網既女校,同時亦要睇你鍾唔鍾意好早就谷個小朋友...

引用:Quote:Siusammama+發表於+15-1-31+22:43+小

原帖由 my2008bb 於 15-02-02 發表
如果你要語境的,當然係kcs, 如果你要德育行先,就當然坑真啦。大女是去年蘇幼畢業生,妹妹今年會讀坑真

...
那請問你比較喜歡那一間呢?

主樓請留意,坑真由2015 起入讀其k1再不是100 % 能直升其小學了,至於有幾多%收回' after interview 就未知,其實我都是現有蘇浙用家,我今年沒有報其它k1了,因為很喜歡蘇浙的教學語境,而且大班教學也令我的小孩变得更獨立,加上功課是在學校上堂中完成,不用回家再做,多了親子時間,亦不幸苦家長啊!

引用:小女11年11月出世,現讀蘇浙K1,+今年考坑真

原帖由 Siusammama 於 15-01-31 發表
小女11年11月出世,現讀蘇浙K1, 今年考坑真收咗,但即等於要repeat,怕用多咗個女一年,但真光有中學,又有 ...
坑真中學banding好,如果只得一粒女,坑真啦!

我囡讀緊坑真k1,佢每天返學好開心。學校很注重品德自理,這方面教得非常好。小朋友一回到課室會自動脫/掛外套,貼出席表,上洗手間等等。完全不須老師提醒,德育教得很棒!只是語境不夠,須要在外參加英普班。

Siusammama 發表於 15-2-2 19:01
那請問你比較喜歡那一間呢?
我選擇德育行先,所以係真幼呀

蘇淅大班教學,有小朋友無返學老師都唔知(我女PN班主任個朋友在蘇淅任教),語境係一流,但老師關顧唔到咁多小朋友,呢個係我上年既顧慮,所以上年最後都無揀到蘇淅。坑真一班無咁多人,老師好有愛心,小朋友返學好開心。講真,如果你嗰個係女,真係唔洗諗一定坑真。因為細女考小一都仲係比大女輸蝕,坑真基本上收返晒大部分小朋友,係有啲小朋友更叻考到更好學校先唔原校讀上去咋。

請問蘇淅大班, 即係多少同覺學及老師一班呢? 咁坑真又幾多小朋友一班呢?謝

引用:請問蘇淅大班,+即係多少同覺學及老師一班

原帖由 wedding.2010 於 15-02-03 發表
請問蘇淅大班, 即係多少同覺學及老師一班呢? 咁坑真又幾多小朋友一班呢?謝

...
坑真,我女嗰班33人,3位老師。

‹ 上一主題|下一主題