用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信真係一間好學校
go

德信真係一間好學校 [複製鏈接]

本來小兒在德幼及德小讀緊,真係唔想講出嚟,但係小兒讀落不知有幾開心,全部男仔同學玩都玩得投契D,中英程度真係有D深添,派位都不在話下最緊要係德育教育,德信不只學科教育全面,品德教有簡直屬一流。當然此為本人及身邊家長認為!只為參考而矣!

6    0    0    0

回覆:moklan 的帖子

讚成,德小我個仔就話番學好開心,做家長見到咁,應該覺得放心,而德幼亦係好好同學都十分聰明有很多在外攞笑添,而德中亦係唔錯嘅band2英文直資中學係不錯嘅選擇!

想問上面兩位家長,德幼本身已經係男友不均,陽盛陰衰,如果繼續升德小變成齋男校,驚唔驚會影響小朋友身心發展?呢個問題一直令我很苦惱。

前年英國有研究顯示,大睇呢講,男女生長有別,分開教育,有其集中處理嘅好處,況且男仔之間有多半班朋友,佢開心就得喇!在香港有各式選擇,有德信有拔有喇亦有保羅,入到嘅話,請對德信高台貴手,我個仔就响呢度讀得好開心,若非同類,就請非誠勿擾!

引用:想問上面兩位家長,德幼本身已經係男友不均

原帖由 se6b03 於 15-02-01 發表
想問上面兩位家長,德幼本身已經係男友不均,陽盛陰衰,如果繼續升德小變成齋男校,驚唔驚會影響小朋友身心 ...
其實德育最緊要,如果祇擔心小朋友讀男校會影響社交,咁樣去諗太局限自己,St.Paul女校、St.Mary、Maryknoll、男拔女拔、英華。。。 全部出嚟都係精英,家長可以多帶小朋友跟親戚朋友聯宜,佢就唔會抗拒女生,女仔一般比男仔成熟,所以讀男女校時,男仔一般成績較女生差,起步遲,我揀德信無諗太多負面嘢,因為入到到間『德』係排先嘅學校好難得,我仔出年P1。

引用:本來小兒在德幼及德小讀緊,真係唔想講出嚟

原帖由 moklan 於 15-01-31 發表
本來小兒在德幼及德小讀緊,真係唔想講出嚟,但係小兒讀落不知有幾開心,全部男仔同學玩都玩得投契D,中英 ...
我仔9月P1,請問有無聖經堂,近排我懶咗無帶佢去Sunday school

係呀!德幼同德小嘅德育認真好呀,細路最緊要乖,我身邊D同學亦有同感。男女校?德信一向都係男校,點解會問,唔通想响其他學校轉過嚟?但校長話上年轉校已經很嚴又要品行同成績好先考慮喎!

回覆:heffalumpiglet 的帖子

有每週都有宗教堂!

德信真係好,口碑同參觀後,希望在今年大抽獎中!

德信真係一間好小學,同學出名乖,學術知識又好,

回覆 heffalumpiglet 的帖子

德信每星期都有宗教堂, 另外星期日亦有小荳芽道理班自由參加, 如果係教友又冇返堂區的道理班, 可以考慮返德信, 學校有自己的聖堂, 一班同學一起上堂, 動力都大D~ :)

引用:回覆+heffalumpiglet+的帖子 德信每星期都

原帖由 anitaloc 於 15-03-15 發表
回覆 heffalumpiglet 的帖子

德信每星期都有宗教堂, 另外星期日亦有小荳芽道理班自由參加, 如果係教友又冇 ...
我地係天主教徒,個仔有返開Sunday school,但上年9月至而家懶咗少返。如果有聖經堂都好,可以知道更多。

回覆:heffalumpiglet 的帖子

小兒讀了德信幾年,越覺得德信,識得教書,一群德信仔比起一齊讀補習同區同級學生,又乖又懂得尊重,雖然有啲怕醜,但比起一味盲谷功課多,學生懂得自律,我以為德育一流,依家發現學術都相當好!

回覆:德信真係一間好學校

我仔比較活潑,上堂坐吾定,學校會不會叫伱自動退學?徳幼係happy school ? 徳小才學術?

回覆:CYY509 的帖子

唔會!其實眼見德信識得點樣教男仔,又可容忍佢哋,如只要你入到,就算我個仔嗰同學有學習少少困難不但老師照顧,亦會叫班長及懂事同學們互相照顧此有需要同學!除非自己希望退學,試下適應其他!

回覆:CYY509 的帖子

補充一下:其實好多學校標榜學術,只口講教育,教育不單要學術還要兼顧德育,且要身體力行,說到做到,不是日日多功課多默書,每週一測,抹殺細路活潑天真,比較下其他小學不難發現!上述希望幫到你!希望如願,入到理想學校!

回覆:德信真係一間好學校

多謝分享, 令我對德信加深左了解

引用:補充一下:其實好多學校標榜學術,只口講教

原帖由 moklan 於 15-12-12 發表
補充一下:其實好多學校標榜學術,只口講教育,教育不單要學術還要兼顧德育,且要身體力行,說到做到,不是 ...
講問每日每科有幾多功課,如一般速度一小時做得晒嗎?
默書一星期2次嗎?
老師有愛心嗎?係循循善有果隻定嚴厲果隻?

引用:Quote:原帖由+moklan+於+15-12-12+發表補充

原帖由 topyy 於 15-12-22 發表
講問每日每科有幾多功課,如一般速度一小時做得晒嗎?
默書一星期2次嗎?
老師有愛心嗎?係循循善有果隻定 ...
一個月默書一次,平時功課量4-6樣,有時星期五會多少少。

引用:Quote:原帖由+topyy+於+15-12-22+發表講問

原帖由 heffalumpiglet 於 15-12-22 發表
一個月默書一次,平時功課量4-6樣,有時星期五會多少少。
真係好好喎!唔該晒你!老師方面呢?溫柔嘅多定嚴厲嘅多?定差唔多?

‹ 上一主題|下一主題