用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家vs 九真
樓主: karismanmama
go

聖家vs 九真 [複製鏈接]

belle2009 發表於 15-2-4 13:45
如果成績不好,小二可以插班什麼学校?差的学校家長也可接受嗎?
先同意呢位家長講,試諗吓,學校每班人數有限額,留俾插班嘅位係邊度嚟?一般嚟講,係有人留班,或者有人走,先會有位多出。如果呢個數目多,咁代表咩呢?如果數目小,又有幾大把握考得入呢?(插班係好直接睇原校成績,再加考2-3個鐘嘅插班試)

平心而論,個個細路、家庭情況唔同,要諗清楚自己能力同需要。如果只講呢兩間,大家唔好因為校舍大細就輕下決定,講真,所有千禧新校舍都係咁大咁新,睇多啲其他學校就會覺得其實呢樣唔係咩特別過人之處。

利申,小囡兩間都讀過(年份唔方便講,因為依家讀緊聖家,唔想俾人標籤到)。如果家長真心想入呢度,可以先考慮介唔介意:
  • 每個學期(唔好以為好長時間,扣扣埋其實得大約8個星期)畫最少30幅視藝日記(據聞呢個係教育局指引,但學校其實係可以自行決定數量)
  • 越高年級越多視藝美勞工作(開放日見到嗰啲),5-6年班時視藝係會計入考試平均分,而呢個時候係應該去併呈分試
  • 家長隨時要投入大量時間,幫手做功課以外嘅任何工作,包括視藝、專題報告
  • 專題報告,3年班係惡夢嘅開始,話就話親子一齊做,但時間上唔會容許,因為內容、要求實在太深,學校亦未教相關嘅分析同電腦技巧,所以大部分都係家長做
  • 據6年班家長講,學校係唔會話你知囡囡成績喺邊個level,無分無排名係正常,但呢度連你係上、中、下都唔講,亦唔會話你知囡囡可唔可以試考出面更好嘅中學
  • 學校唔會train到creativity,甚至因為工作量大,加上教法傳統(老師俾model answer要學生跟、有改正就鬧),囡囡係好怕做錯功課,變相唔敢自己去嘗試解難
  • 你有你不滿投訴,學校只會官腔回應,但做法依舊
  • 仲有好多之前喺另一個post "作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!" 度講過,在此唔再重覆

至於真小,因為已經離開咗一段時間,唔方便評論。只可以話,雖然小囡依家喺聖家成績算唔錯,但我哋見到佢其實係退步咗;而就算身邊朋友問起,我哋都唔會推薦呢度

回覆:cat2010 的帖子

回覆:聖家vs 九真

聖家、天神讀得辛苦,真是幾出名,其實個教會的學校都無話輕鬆。

覺得適合,讀得開心的,咁佢d學生真係又乖又純。讀得辛苦,覺得workload太重,亦係真心感受,吾係抹黑學校。其實兩面講既野,無衝突的

Jane1983 發表於 15-2-5 11:30
聖家、天神讀得辛苦,真是幾出名,其實個教會的學校都無話輕鬆。

覺得適合,讀得開心的,咁佢d學生真係又 ...

咁你覺得辛苦得黎係咪值得呢...

回覆 johnwooo 的帖子

我吾係用家,但識好幾個,讀得上讀得開心,咪值得,吾開心讀到嘔,咪吾值。天大地大,吾係得一間學校一條路的。

做人總人唔開心既時候,學校也不一定是完美。用家只係把事實和個人感受講出來同大家分享啫。人人的要求一定唔同吧?仲要睇埋自己子女係咩材料,唔好以為轉校可以解決問題,未讀過好多野都靠估架咋。如果你手頭上得三寶,仲諗呀?

引用:聖家、天神讀得辛苦,真是幾出名,其實個教

原帖由 Jane1983 於 15-02-05 發表

但我識人天神讀得好happy, 重話功課小

Jane1983  小?  發表於 15-2-5 13:05

天神同聖家無得比,一間一條龍b1a, 谷死都抵,一間谷死只上b1c,重要唔包上要爭崩頭, 值唔值比學校甘谷先.....

引用:回覆+johnwooo+的帖子我吾係用家,但識好

係呀,可能重係初小 or 人地嗰女叻,日日半個鐘攪掂

Jane1983    發表於 15-2-5 13:24

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-02-05+發表聖

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-02-05+發表回

原帖由 belle2009 於 15-02-05 發表
教育局regularly会去官津,直資及私立学校檢查学校,如果家長覺得功課太合理,也可以向教育局反應邵修女的 ...
但係甘樣“數” 校長,小朋友始終重要係度讀,有幾多個家長敢甘樣做

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-02-05+發表但

原帖由 belle2009 於 15-02-05 發表
我有位朋友個女讀天神,小一已留班,朋友鬧天神鬧到飛起,但仍選擇留班不轉校。
舊同事家姐已在天神教學多 ...
一邊鬧,一邊繼續讀,9成唔捨得條龍

引用:Quote:原帖由+belle2009+於+15-02-05+發表

引用:請問大家會讀邊間,想知邊間學術比較好d,+

原帖由 karismanmama 於 15-01-31 發表
請問大家會讀邊間,想知邊間學術比較好d, 加學費不是問題。
聖家。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-02-05+發表聖

原帖由 sissysze 於 15-02-05 發表
但我識人天神讀得好happy, 重話功課小
明顯係小朋友資質問題。我識人大女係協恩讀書日日功課好快攪掂,溫書唔洗辛苦成日考入前三名,日日有時間玩仲話輕鬆到不得了。細妹就慘,功課成日做好耐無時間做其他野。溫書死讀爛讀都只係下游份子。

‹ 上一主題|下一主題