用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家未有心儀offer既媽媽不要灰心
go

大家未有心儀offer既媽媽不要灰心 [複製鏈接]

我都係in左7間,開頭都係得一間邨校收全日,另外4間waiting,2間reject! 到23號收到其中2間waiting話pm有位,我就揀左間最心儀既讀pm,去註冊時要求有全日班的話希望可以轉,註左冊後兩日老師打來話有一個全日班位俾我轉(一向想俾個仔讀全日加強自理能力同獨立d)!真係開心到極點,所以大家真係仲有希望嫁......

0    0    0    0

回覆:jaycma 的帖子

係呀!身同感受!好感恩兜兜轉轉後都有心儀 offer ! 尤其今年推行新制,只允許一人霸一位,大家失落第一 round 真係唔緊要,因為過左關鍵日期就會有很多位放出來,即使你認為好難入也未必無機會,事關叻 b 考得入證明一定有一籮 offer 等佢揀,而到最後叻 b 可能揀左入神校,所以就會同一時間放出幾個普羅大眾嘅心儀 offer 出黎!今年龍 b 入學年其實都競爭激烈,但最後都有唔少喜訊,所以準備迎戰下屆 k1 的 mama 絕對可以從容 d ! 盡力 in 就得!不過溫馨提示下 la : 報十間差不多,因為總有兩三間撞期 in 唔到,in 得7間預3間收但未必心儀,其餘 waiting / reject 可能包括心儀,甘又要為求位作好準備!

引用:係呀!身同感受!好感恩兜兜轉轉後都有心儀

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-31 發表
係呀!身同感受!好感恩兜兜轉轉後都有心儀 offer ! 尤其今年推行新制,只允許一人霸一位,大家失落第一 ro ...
都係度恭喜你先,你講得岩,為求位作準備真係好緊要,我waiting既全部都有寫求位信嫁.....

引用:係呀!身同感受!好感恩兜兜轉轉後都有心儀

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-31 發表
係呀!身同感受!好感恩兜兜轉轉後都有心儀 offer ! 尤其今年推行新制,只允許一人霸一位,大家失落第一 ro ...
....

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+15-01-31+發表

原帖由 悠悠110409 於 15-01-31 發表
非常同意。原本仔已有一間心儀學校,已好滿足,上星期五註冊了。點知上星期六收到保良局offer,今個星期一 ...
我今日都有去註冊,邊個話你知架?

回覆:jaycma 的帖子

樓主呢個 post 好正,充滿正能量!大家都有感而發,其實考學校真係令家長情緒起伏好大,叻 b 媽當然唔愁,但對於我呢種亞 b 表現唔穩定嘅 mama 就好苦惱!考 4 間,2 reject , 1 waiting (心儀),1  offer !雖然都有 offer , 但入唔到心儀真係幾失落,一方面抱著一試無妨的心態親左 3 封求位信比心儀學校,另一方面繼續悶悶不樂(控制不到的),過了一段時間心情平伏了不少,便以平常心去等待統一註冊日來臨,竟然在12/1收到心儀學校 call waiting ! 真係如釋重負!開心到癲!

引用:Quote:原帖由+悠悠110409+於+15-01-31+發表

原帖由 apple_love 於 15-01-31 發表
我今日都有去註冊,邊個話你知架?
....

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-01-31+發表

我睇到職員將list, 編了no, 第一張係no.1-33,第二張係no.34-66,點排次序就冇留心睇。

...
我都有留意個list,見到尾個度有一堆人名打左灰色陰影,我估有around 30個名,我仲以為30個waiting 添

回覆:pizzaheidi 的帖子

感受完全同你一樣,由面試第一間(好緊張),至面試晒七間(如釋重負),到收到第一封信係waiting(未灰心), 接著都係waiting(灰灰地), waiting, reject(仲未有正取,好灰 )waiting.....(即刻一口氣寫幾封求位信)...,之後有間邨校收正取全日(唉,最唔特別想讀果間收左,不過果時已經疊埋心水讀,心諗都好過冇書讀,心情呢刻叫定左平伏左),最後註冊日有兩間心儀call pm, 又要燃點起我平伏既心,有得揀又心大心細....最後都冇揀錯,搏到一間心儀的又轉全日俾我,感恩!(因另一間call waiting pm, 我婉拒話pm唔會考慮,佢即時轉口話有一個am位,叫我日內過去註冊就留俾我,呢間就冇全日)。 想返起成個過程真係好折磨人

引用:Quote:原帖由+悠悠110409+於+15-01-31+發表

原帖由 apple_love 於 15-01-31 發表
我都有留意個list,見到尾個度有一堆人名打左灰色陰影,我估有around 30個名,我仲以為30個waiting 添

...

....

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-01-31+發表

職員先看小朋友名字,然後對第一頁,跟住對第二員。昨天係後補註冊,正取生list 根本用不着,所以我推斷有6 ...
一間好過一間,我都感受到你有幾開心

‹ 上一主題|下一主題