用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如果請鋼琴老師到TomLee買琴,係咪都要等減價先有得平 ...
go

如果請鋼琴老師到TomLee買琴,係咪都要等減價先有得平 [複製鏈接]

如果請鋼琴老師到TomLee買琴,係咪都要等減價先有得平

我知鋼琴老師買會有discount,咁其實仲洗唔洗等TomLee個大減價呢? 抑或等到TomLee大減價時再請琴老師去買會抵D呢?

另外,初學用那款琴好? 係咪Yamaha U1 好? 如果老師買可以平到幾多?

Thanks!

Re: 如果請鋼琴老師到TomLee買琴,係咪都要等減價先有得平

除非你老師在通利教, 才會平很多

如果你老師只是教師會成員, 大約九五折

減價有時會比九五折多, 但唔一定

U1 早排匯豐白金卡有Discount, $40000
唔知依家仲有冇做呢個優惠
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

Re: 如果請鋼琴老師到TomLee買琴,係咪都要等減價先有得平

我問過TomLee , 4月1日 U1加左價,要$45500,之前$44300,佢sell我話可以舊價買,我都想知琴老師買可再減幾多.
不過我冇相熟的老師,因為仲未搵老師,點好?

kaka,
請問TomLee的老師買會平幾多到?

我都係聽人講, 自己未試過, max 八折
但我覺得冇乜可能平咁多囉
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實不一定要找Tom Lee的琴老師。

我同事也教琴的,但不是Tom Lee老師。她說有一次陪個親戚去Tom Lee買琴試琴,和Tom Lee staff講明她不是Tom Lee老師。那個Staff說沒問題,commission都會入老師bank account(琴價7-8%),而當時我同事陪親戚買琴並不是因爲commission,所以叫那個staff吧commission入親戚account,那staff又OK。

所以,如果找到個懂琴/外面老師,到Tom Lee 也可以問拿discount/回佣,可以省回不少哦!

ming2,

咁係咪即係等到下次promotion先叫鋼琴老師買會平過而家請琴老師買?
請問你是否在TomLee教琴?

kaka,
你試過做到8折,是嗎?

Teresa and all,
Thanks Teresa!
請問TomLee 邊間branch 可以講到最平?

其實, 我知道只要你同佢買過好多野都一樣有平, 而你識得經理 / sales, 會更平

我未試過買琴可以有八折
但買單簧管同長笛就試過

我諗鋼琴冇可能有咁多
因為一部琴如果八折, 會少幾千
但係都聽人講過, 識人會平好多

簽名被屏蔽

買琴得九折    好過無咁LAW

醒目開學勳章

我想問如果在琴行買琴是否有需要自己親自去
琴倉揀琴呢?或是找識彈琴的人或托琴行D人去
揀便可以,謝謝! :

Hey, 識彈琴同識揀琴係兩件事

就好似買餸同煮飯都兩樣野啦

點解唔揀琴? 幾萬蚊你都唔揀??
買個橙你都會睇下有冇穿有冇爛啦.... :  :

醒目開學勳章

kaka0814,
想問老師識彈琴是否唔等於識揀琴? 定係老師有8級以上會好D,如是應搵誰去幫手揀琴,
我都擔心因為買個新琴唔平架,
請指教, thanks!

Thanks all,

ming2 ,kaka,

我問過TomLee,個sales話可以舊价$44300-$4000(HSBC visa),請問找個琴老師去是否可再減?

簽名被屏蔽

ming2,
我意思係如果用HSBC白金卡再找老師揀琴,老師仲可否得到回俑,因為我自己唔識,要找老師幫我揀琴,我怕comission都無会冇人幫我揀.

其實係外國, 佢地通常會俾番一堂學費個老師叫佢幫手選琴

因為, 學買琴都有一定的技巧 同埋 要知要試d乜

當然, 我唔相信所有老師都識幫人選

而, 識得選琴, 都唔一定要識得彈..... (就好似我呢d唔識彈琴的怪獸.... )

anyway, 一定要試, 點知會唔會個掃地阿姐整花左, 或者洗地時唔小心整濕左.... 大啦啦幾萬蚊, 冇理由唔試清試楚

Thanks!  kaka,ming2,

How many pianos they will let you to choose ?
‹ 上一主題|下一主題